Aktuelno iz kulture

Gonkurova nagrada studenata Srbije književniku iz Senegala

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2022

-

19:03

Gonkurova nagrada studenata Srbije književniku iz Senegala
Gonkurova nagrada - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Roman "Najskrivenije sećanje ljudi" književnika iz Senegala Moameda Mbuar Sara, osvojio je Gonkurovu nagradu studenata Srbije 2022, saopšteno je na svečanosti u Francuskoj ambasadi u Beogradu.

Jubilarno deseto proglašenje nagrade studenata francuskog jezika iz Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca obeležili su i poznati pisci - Pjer Asulin i Tahar Ben Želun, članovi francuske Akademije Gonkur koja je pokrovitelj ove nagrade.

Aktuelni ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izrazio je veliko zadovoljstvo što su u prilici da u ambasadi budu domaćini ovako važnog kulturnog događaja kakva je Gonkurova nagrada studenata iz Srbije.

Takođe, francuski diplomata i ambasador Košar je naveo da je stekao veoma prijatan utisak o studentima francuskog jezika iz svih spomenutih gradova naše zemlje, i njihovim profesorima francuskog jezika, sa kojiima su imali konstruktivan susret i razgovore o književnosti u ambasadi neposredno pre proglašenja pobednika.

Poznati književnik Pjer Asulin se na svečanosti obratio ispred Gonkur akademije i istakao da je bio iskreno impresioniran govorima mladih studenata u navedenom sastanku povodom odluke o nagrad.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Video sam izvanredan kritičarski duh, izvrsnost i zrelost u izlaganjima mladih koji su predlagali romane. Lestvicu su time podigli na veoma visoki nivo. Time su studenti Srbije dali primer i za sve druge zemlje u kojima se održana Gonkur nagrada", rekao je pisac Asulin, i dodao da je srećan što se sama nagrada proširila van Francuske, na 30 država, u okviru frankofonskog područja.

Asulin je primetio da je sam izbor pobednika zapravo izbor - kvaliteta, na šta se nadovezao kolega pisac Tahar Ben Želun i otkrio da je Srbija već 10. zemlja koja je proglasila istog laureata, senegalskog autora Moameda Mbuar Sara.

"Ovde je izvanredan rad do koga mi je veoma stalo, a to je da u Gonkur akademiji imamo književnu nagradu Gonkur i takođe Gonkur priznanje za srednjoškolce, i tako cele godine služimo francuskom jeziku", rekao je Ben Želun i objasnio da je u žiriju nagrade bilo 40 studenata sa profesorima francuskog jezika sa Filološkog i Filozofskog fakulteta.

Događaj su organizovali Francuski institut u Srbiji i Ambasada Francuske.

Pobednički roman biće preveden na srpski, a autor će gostovati na budućen izdanju književnog festivala "Molijerovi dani"

U konkurenciji za nagradu našla su se četiri romana koje je prošle godine u Francuskoj kao najbolje izdvojila Akademija Gonkur - “Putovanje na Istok” autorke Kristin Ango, "Dete izdajnika" Sorž Šalandon, "Milvoki Bluz" Luja-Filipa Dalambera i naravno laureat "Najskrivenije sećanje ljudi" Moameda Mbuar Sara.

Inače francuska Akademija Gonkur sastavljena je od 10 članova žirija, pisaca, koji svake godine dodeljuju nagradu Gonkur, najprestižnije književno odlikovanje u Francuskoj. Nagradu su osnovali u drugoj polovini 19. veka čuvena braća Edmon i Žil Gonkur.

Pjer Asulin prethodnog dana u Jevrejskom kulturnom centru vodio je zanimljiv razgovor o Sefardima, Španiji, judaizmu i hrišćanstvu. U razgovoru je učestvovala književnica Natali Koen, prisutna i danas u Francuskoj ambasadi, pisac Filip David, a moderator je bila Milica Vinaver.

Pjer Asulin, član Akademije Gonkur, francuski je romansijer, biograf, kritičar, novinar i hroničar na francuskom radiju, bivši odgovorni urednik časopisa "Lire", član uredništva časopisa "Histoire".

Nagradu za francuski jezik dobio je 2007. koja se dodeljuje "delu ili ličnosti iz sveta književnosti, umetnosti ili nauke koja je na značajan način doprinela, stilom izražavanja ili svojim delovanjem, isticanju kvaliteta i lepote francuskog jezika". Njegov roman "Klijentkinja" na srpski je prevela Ivana Hadži-Popović, a objavio "Albatros plus" 2016.

Književno delo "Povratak u Sefarad" (2018), još uvek nije preveden na srpski jezik, a predstavlja uzbudljiv avanturistički roman kroz jednu od najlepših zemalja u Evropi, gde je pisac utisnuo svoja razmišljanja o identitetu.

Tahar ben Želun je rođen 1944. u Fesu u Maroku. Doktorirao je psihijatriju i svestrani je stvaralac: pesnik, romansijer, esejista i novinar (saradnik lista "Mond"). Proslavio ga je već prvi roman "Dete od peska" (1985) , a za nastavak - "Sveta noć", dobio je Gonkurovu nagradu 1987. godine.

Njegova knjiga "Rasizam objašnjen mojoj ćerki" (1998) prodata je u 400.000 primeraka i prevedena je na 33 jezika.

Studenti univerziteta u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, pod pokroviteljstvom Akademije Gonkur, biraju svake godine svog favorita među četiri romana iz poslednje selekcije za nagradu Gonkur u Francuskoj, kao prilika da se otkriju frankofona dela koja preporučuju mladi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura