Aktuelno iz kulture

Nova australijska drama u bioskopima: Čuveni Drezik iz "Nestašnih godina" igra oficira u "Uzvišenju"

Komentari

Autor: Euronews

16/06/2021

-

14:04

Nova australijska drama u bioskopima: Čuveni Drezik iz "Nestašnih godina" igra oficira u "Uzvišenju"
Nova australijska drama u bioskopima: Čuveni Drezik iz "Nestašnih godina" igra oficira u "Uzvišenju" - Copyright MCF MegaComFilm/Promo

veličina teksta

Aa Aa

"Nakon domaće premijere na ovogodišnjem Festu, film `Uzvišenje` (High Ground) reditelja Stivena Džonsona (Stephen Johnsona) zaživeće 24. juna na velikim platnima naših bioskopa donoseći sa sobom osvrt na prošlost odnosa domorodaca Australije - Aboridžinaca i pristiglih vojnika i osvajača", navodi distributer MegaCom Film.

Fiktivna priča nadahnuta stvarnom istorijom, film "Uzvišenje" prati mladog Aboridžanca Gutjuka koji se, u pokušaju da spasi poslednje članove svoje porodice udružuje sa bivšim vojnikom Travisom.

MCF MegaComFilm/Promo

Film je nadahnut stvarnom istorijom

Naime, mirno porodično okupljanje Aboridžanaca grubo je prekinula grupa policajaca koji jure odbegle bandite. Pod komandom "hladne glave" i bivšeg učesnika u Prvom svetkom ratu, bivšeg snajperistu Travisa operacija je trebalo da se odigra sa minimalnom upotrebom snaga, ali nadređeni oficir Edi (Callan Mulvey) ubrzo pretvara scenu u krvoproliće.

Reditelj Džonson svoju filmsku karijeru započeo je na severu Australije gde je uticaj aboridžanske kulture i jezika još uvek izrazit u toj zemlji, a njegova dugogodišnja povezanost sa lokanim zajednicama Yolngu i Bininj inspirisale su ga da 2001. godine snimi svoj debitantski film "Yolngu Boy".

Dve glavne uloge poverene su popularnim australijskim glumcima, Kalanu Malviju (Callan Mulvey), koji je devedesetih godina ostao planetarno upamćen po svojoj ulozi buntovnog i šarmantnog Drezika u tada veoma popularnoj seriji "Nestašne godine".

"Bilo je jedinstveno i nešto u šta nisam bio do kraja upućen, nisam imao do kraja znanje o svim događajima", rekao je Malvi u jednom od intervjua o svojim iskustvima sa snimanja filma, u kom igra nadređenog oficira Edija.

MCF MegaComFilm/Promo

Bejker je popularnost stekao u seriji "The Mentalist"

Malvi, svoje učešće na setu delio je sa još jednim aktuelnim australijskim glumcem Sajmon Bejkerom (Simon Baker). Bejker je međunarodnu pažnju stekao glavnom ulogom u seriji "The Menatlist", a njegove filmske zasluge uključuju i ostvarenje koji je dvostruko nagrađeno Oskarom - "Poverljivo iz L.A.", kao i filmovi "Đavo nosi Pradu" i "Poziv upozorenja".

Drezik i Anita zaludeli tinejdžere širom sveta

Jedna od najpopularnijih tinejdžerskih serija "Nestašne godine" ("Heartbrake High") emitovana je od 1994. do 1999. godine. Serija je počela kao spin-off filma "The Heartbreak Kid", ali je vrlo brzo zaludela tinejdžere širom sveta. Krajem novembra prošle godine, epizode tog kultnog serijala našle su se i na video platformi Netfliks.

Serija je pratila grupu srednjoškolaca, njihove ljubavne probleme i nestašluke, a u centru pažnje bila su Anita (Lara Jane Cox) i Drezik (Kalan Malvej), verovatno najpopularniji par u istoriji tinejdžerskih serija.

Lara Koks i Kalan Malvej su svoju ljubav iz serije preneli i u privatne živote, ali se par razišao početkom dvehiljaditih.

Kalan, glumac sa Novog Zelanda, doživeo je 2003. godine tešku saobraćajnu nesreću, koja mu je ostavila trajne posledice na licu. Izgubio je oko, ima čak 17 titanijumskih pločica u licu, a imao je na desetine operacija i dugo je hodao samo uz pomoć štapa. 

"Mislio sam da je sa mnom gotovo. Oporavak je dugo trajao, jer mi je celo lice palo. Ipak, moglo je da bude mnogo gore. Neverovatno je da sam ovako prošao, budući da su lekari mojim roditeljima, odmah posle nesreće, rekli da najverovatnije neću preživeti, a ako i uspem, da ću vegetirati jer mi je mozak pretrpeo ozbiljna oštećenja", rekao je jednom prilikom Malvej.

Međutim, glumac je izašao iz svega kao pobednik. Ostvario je uloge i u holivudskim blokbasterima, kao što su "300: Uspon carstva", "Kapetan Amerika: Zimski vojnik" i "Betmen protiv Supermena: Zora pravde".

Anita iz "Nestašnih godina", s druge strane, iako je neposredno posle emitovanja serije bila ekstremno popularna, nije ostvarila posle mnogo zapaženih uloga. Zaigrala u još nekoliko serija koje nisu doživele veći uspeh van Australije, a pojavila se i u kraćim filmovima i reklamama.

Komentari (0)

Kultura