Aktuelno iz kulture

Amerikanac se "naljutio na devojku", pa porazbijao antičke skulpture u muzeju vredne preko pet miliona dolara

Komentari

Autor: Euronews

06/06/2022

-

13:24

Amerikanac se "naljutio na devojku", pa porazbijao antičke skulpture u muzeju vredne preko pet miliona dolara
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedan 21-godišnji muškarac provalio je u Muzej umetnosti u Dalasu i polupao nekolicinu vrednih eksponata, među kojima i tri starogrčka artefakta. 

Čovek, identifikovan kao Brajan Hernandez napravio je štetu od pet miliona dolara, kada je polupao prozor muzeja u noći 1. juna i polupao nekoliko vitrina sa hiljadama godina starim eksponatima.

Hernandez je policiji rekao da se "naljutio na devojku" i da je zato počeo da uništava muzej.

Iz policije je potvrđeno da njegova namera nije bila da krade iz muzeja.

Uništena je bogato ukrašena grčka amfora iz šestog veka pre nove ere, kao i jedan ćup iz 450. godine pre nove ere čija je ukupna vrednost procenjena na oko pet miliona dolara.

"Nastradali" su i jedan keramički ćup iz 6. veka, vredan 100.000 dolara i flaša u obliku aligatora umetnika Čejsa Kavinuta Erlsa vredna oko 10.000 dolara.

profimedia

Muzej umetnosti u Dalasu

Policija je saopštila da je Hernandez koristio stolicu kako bi polupao vitrine, a zbog toga mu preti pet godina zatvora.

"Još procenjujemo razmere štete. Iako smo skrhani zbog ovog incidenta, zahvalni smo što niko nije povređen", stoji u saopštenju muzeja.

Ovo je drugi zabeleženi napad na muzeje u poslednjih nekoliko dana, nakon što je jedan muškarac maskiran u stariju ženu, bacio tortu na "Mona Lizu" u Luvru. 

On je kasnije rekao da je njegov cilj bio da privuče pažnju javnosti na ekološke probleme.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura