Aktuelno iz kulture

Komedija apsurda o srpskim imigranatima u Čikagu prikazana na Palm Springs festivalu

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2022

-

16:10

Komedija apsurda o srpskim imigranatima u Čikagu prikazana na Palm Springs festivalu
Prinskrin/Youtube/RNP - Copyright Prinskrin/Youtube/RNP

veličina teksta

Aa Aa

Film "Sladoled" (Ice cream) u čijoj realizaciji je ključnu ulogu imala grupa srpskih imigranata iz Čikaga, prikazan je na Filmskom festivalu u Palm Springsu.

Prema rečima glavnog glumca Igora Obradovića, reč je o značajnom festivalu u filmskoj indrustiji koji na određeni način predstavlja i predvorje za nominacije za Oskara u konkurenciji kratkometražnog filma.

Obradović je sinoć pred svetsku premijeru "Sladoleda", održanu drugog dana Festivala, rekao za Tanjug da je taj kalifornijski festival poznat po veoma velikoj i jakoj konkurenciji - od oko 6.000 prijava samo je 300 odabranih za program.

"Naći se u društvu tako kvalitetnih filmova veliko je priznanje i velika čast", naveo je Obradović.

Kako kaže, to je i prilika da se na tako značajnom festivalu kroz njihov debitantski film čuje i srpski uz španski i engleski jezik.

Naglasio je i da im je drago što je njihov rad propoznat i što su selektori "Sladoled" uvrstilli u takmičarski deo.

"Samo prisustvo na PSFF za nas je odskočna daska i postavilo visoke standarde za dalji rad, posebno ako se uzme u obzir da je ovo naš prvi igrani film", rekao je on.

Dodao je da ih dodatno čini srećnim to što su ulaznice rasprodate posle dva dana nakom pustanja u slobodnu prodaju.

Svetskom premijerom na PSFF film je započeo festivalsko prikazivanje i ostvario jedan od osnovnih ciljeva - da "Ice Cream - Sladoled" vidi što više filmske publike kako u Americi tako i širom sveta.

"Na festivalu su i glavni akteri - Stiv Spremo koji je scenarista/reditelj, Srđan Srđenović direktor fotografije i glumica Anđelina Obradović", naveo je Obradović koji je podsetio da je taj festival jedan od najvećih u Severnoj Americi posvećen isključivo kratkometražnim filmovima i da ih čak trećina, zahvaljujući oštrim kriterijumima selekcije, bude nominovana za Oskara.

Radnja filma dešava se jednog toplog letnjeg dana u Čikagu, kada Rade, nedavni imigrant iz Srbije, koga Obradović glumi, krene da kupi sladoled i tako počinje niz dogodovština ili preciznije apsurda.

Prema rečima Obradovića ekipa koju je okupio film "Ice Cream - Sladoled" već ima planove za novi kratkometražni film, a takođe se ozbiljno vode razgovori za dugometražni film o jednoj srpsko-američkoj priči "koja je veoma zanimljiva i dugo čuvana tajna".

Obradović, koji je inače glumac Srpskog teatra u Čikagu, iz Palm Springsa poručuje da ekipa željno isčekuje premijeru na nekom od filmskih festivala u Srbiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura