Aktuelno iz kulture

"Crna svadba", "Besa" i još 15 regionalnih serija u trci za nagradu "Srce Sarajeva"

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2022

-

09:35

"Crna svadba", "Besa" i još 15 regionalnih serija u trci za nagradu "Srce Sarajeva"
"Crna svadba", "Besa" i još 15 regionalnih serija u trci za nagradu "Srce Sarajeva" - Copyright Firefly productions

veličina teksta

Aa Aa

Sedamnaest televizijskih serija iz regiona nalazi u konkurenciji za nagrade "Srce Sarajeva" u nekoliko kategorija Sarajevo film festivala.

Organizatori tog festivala saopštili su da su u kategoriji za "Najbolju dramsku seriju" nominovani iz Srbije "Besa", "Blok 27", "Crna svadba", "Kljun" i "Nečista krv", slovenački "Leninov park", a iz Hrvatske "Područje bez signala" i "Šutnja".

Za "Najbolju komediju" nominovane su serije iz Srbije "Advokado" i "Čudne ljubavi", bosanskohercegovačka "Lud, zbunjen, normalan" i hrvatski "Mrkomir I".

Za "Najbolju glavnu glumicu u dramskoj seriji" konkurišu Jelena Ðokić (''Crna svadba''), Tihana Lazović i Jovana Stojiljković ("Područje bez signala"), Ksenija Mišina ("Šutnja"), Nika Rozman ("Leninov park"), Hana Selimović ("Besa"), Nada Šargin ("Vreme zla") i Ivana Vuković ("Kljun").

Za "Najboljeg glavnog glumca u dramskoj seriji" nominovani su Arben Bajraktaraj ("Besa"), Izudin Bajrović, Rene Bitorajac i Krešimir Mikić ("Područje bez signala"), Dragan Bjelogrlić ("Nečista krv"), Goran Bogdan ("Šutnja"), Sebastijan Kavaca ("Dolina rož" i "Leninov park") i Uliks Fehmiu ("Crna svadba").

Kinorama

Iz serije "Područje bez signala"

U trci za "Najbolju epizodnu ulogu - glumica u dramskoj seriji" su Lana Barić ("Područje bez signala"), Ljiljana Blagojević ("Kljun"), Milica Gojković ("Besa"), Branka Katić ("Ubice mog oca") i Isidora Simijonović ("Vreme zla").

Za "Najbolju epizodnu ulogu - Glumac u dramskoj seriji" nominovani su Zlatko Burić ("Šutnja"), Vahid Džanković ("Kljun"), Muhamed Hadžović ("Močvara"), Slavko Štimac ("Crna svadba") i Feđa Štukan ("Nečista krv").

U konkurenciji za "Zvijezdu u usponu" su Florist Bajgora ("Besa"), Sara Klimoska i Robert Ožvar ("Močvara"), Pavle Mensur ("Vreme zla"), Stipe Radoja ("Područje bez signala"), Sara Sandeva ("Nečista krv") i Stefan Vukić ("Kljun").

Promo/Advokado

Iz serije "Advokado"

U kategoriji "Najbolja glavna glumica - komedija" su nominovane Jasna Ðuričić ("Advokado"), Nataša Ninković ("Složna braća"), Milena Predić ("Čudne ljubavi") i Tatjana Šojić ("Lud, zbunjen, normalan").

U trci za "Najboljeg glumca - komedija" su Ljubomir Bandović ("Advokado"), Nikola Kojo ("Čudne ljubavi"), Mustafa Nadarević (1943-2020) ("Lud, zbunjen, normalan") i Goran Navojec ("Mrkomir I").

"Zvijezda u usponu - komedija" može biti Tarik Džinić ("Lud, zbunjen, normalan"), Jovan Jovanović ("Čudne ljubavi") ili Mirna Mihelčić ("Mrkomir I").

Za "Najbolji scenario za epizodu - dramska serija" nominovani su Marjan Alčevski za šesti nastavak "Šutnje", Matija Dragojević i Ljubica Luković za osmi "Kljuna" i Boban Jevtić peti "Bloka 27".

Tu su i Hana Jušić, Jelena Paljan i Milan F. Živković za drugi nastavak "Područja bez signala", Strahinja Madžarević za peti "Crne svadbe", Milena Marković za peti "Močvare", kao i Igor Stoimenov, Vuk Ršumović i Mladen Matičević za prvi "Bese".

promo/This and That produkcija

Iz serije "Nečista krv"

Za treći nastavak "Nečiste krvi" posthumno je nominovan Vojislav Nanović (1922-1983).

U konkurenciji za "Najbolju režiju za epizodu - dramska serija" su Nemanja Ćipranić za sedmu epizodu "Crne svadbe", Jelena Gavrilović i Uroš Tomić za osmu "Kljuna" i Matevž Luzar za prvi "Doline rož".

Tu su i Nikola Ljuca, Igor Stoimenov i Milan Todorović za četvrtu epizodu "Bese", Dalibor Matanić za šestu "Područja bez signala",

Dalibor Matanić za šestu "Šutnje", Momir Milošević za šestu "Bloka 27" i Goran Stanković za devetu "Nečiste krvi".

U konkurenciji "Najbolji scenario za epizodu - komedija" su Feđa Isović za prvu epizodu "Lud, zbunjen, normalan", Boban Jevtić i Nikola Kojo za treću "Čudnih ljubavi", Tonći Kožul i Zoran Lazić za treću "Mrkomira I" i Nikola Pejaković za petu "Advokada".

Firefly Promo/DUNJA DOPSAJ

Iz serije "Čudne ljubavi"

"Najbolja režija za epizodu - komedija" može pripasti Saši Hajdukoviću za šestu epizodu "Advokada", Elmiru Jukiću za prvu "Lud, zbunjen, normalan", Nikoli Koji za prvu "Čudnih ljubavi" ili Snježani Tribuson za treću "Mrkomira I".

Sarajevo film festival je nagrade za serije uspostavio prošle godine, sa ciljem promocije i odavanja priznanja najkvalitetnijim regionalnim televizijskim serijama prikazanim u proteklih godinu dana.

Ceremonija dođele nagrada "Srce Sarajeva" za televizijske serije biće održana u okviru 28. Sarajevo film festivala, koji će biti održan od 12. do 19. augusta.

Komentari (0)

Kultura