Aktuelno iz kulture

Reditelj Slobodan Skerlić za Euronews Srbija: Svi noseći karakteri serije "Klan" su slabe kukavice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/07/2022

-

23:49

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Druga sezona serije "Klan" koja se od 2. jula emituje na kanalu Superstar TV, prati dalji uspon mafijaškog klana na čelu sa Šokom i Pašom. 

Ovi "heroji" napreduju u kriminalnoj hijerarhiji i uspostavljaju novi poslovni model – otmice bogataša – kao novi izvor zarade za Klan, ali i za njihove nadređene iz redova Komandosa i DB-a, kao i za Bubona, čoveka koji ih je i otkrio. Motivisani novcem i prestižom, Šok i Paša postepeno usavršavaju svoj novi poslovni model u čemu im, silom ili milom, pomažu njihovi saučesnici iz policije, zdravstva, politike i drugi, namerni i slučajni jataci, kao i članovi njihovih porodica.

Sprega kriminala i poluga političke moći opisana u ovoj seriji inspirisana je stvarnim događajima devedesetih, a likovi predstavljaju savremenu verziju članova Zemunskog klana.

Kako je za Euronews Srbija rekao Zlatko Crnogorac, hroničar pop kulture, u liku Paše možemo prepoznati Kuma (Mile Luković), u Šoku lik Šiptara (Dušan Spasojević), ali i političare koji su obeležili period oko 5. oktobra.

Serija međutim, ne prati istorijske činjenice, pa su kritike podeljene: da li je uopšte trebalo snimati seriju o klanu koji je ubio premijera Srbije. 

Autor serije Boban Skerlić gostovao je u emisiji Euronews Dan i naglasio da se "Klan" ne bavi stvarnim događajima. 

Euronews

"Oni su samo inspiracija. Ko hoće da se bavi Zemunskim klanom, neka izvoli, bilo na dokumentarni, bilo na igrani način", rekao je Skerlić.

"Serija je smeštena u današnje vreme i odnosi se pre svega na neke političke mehanizme koji omogućavaju organizovanom kriminalu da uspe, a to je praktično isključivo kroz vezu sa bezbednosnim strukturama i sa politikom. Same secikese i džeparoši bez te podrške i leđa ne bi bili ništa više od toga", dodao je on. 

Reditelj kaže da ga je primarno na snimanje serije podstaklo predstavljanje kriminalaca u društvu "kao nekih crnih bisera i vitezova s asfalta", što ne odgovara realnosti.

"Sve što sam o tome pročitao, a pričitao sam jedno frtalj kubika različite arhivske građe, što policijske i tužilačke, što sudske, pokazuje mi da su to u principi tupave bitange koje nemaju nikakav kodeks", kaže Skerlić. 

Njegovi junaci, ističe autor, nemaju nikakav master plan i sve što liči na to, ispostavi se kao zabluda i nepoznavanje okolnosti.

"Sve noseće karaktere sam definisao kao slabe kukavice koji pokušavaju da prežive u situacijama koje su veće od njih i koje ih prevazilaze. Siguran sam da nakon gledanja serije niko neće poželeti da se ugleda na te momke, a sa druge strane, neki njihov napor i ambicija da prežive dovode ne do identifikacije nego zainteresovanosti da se prate događaji", objašnjava reditelj za Euronews Srbija.

Kritičari su seriji uglavnom naklonjeni, a naročite pohvale dobio je odabir glumaca. U "Klanu" su glavne uloge poverene mladim glumcima Aleksandru Dimitrijeviću i Nedimu Neziroviću, a igraju još i Vladimir Kovačević, Nenad Popović, Mladen Sovilj, Ivan Zarić, Stojan Đordjević, Sava Stojanović, Uroš Jovčić, Miloš Tanasković, Miloš Petrović Trojpec, Dejan Karlečik, Feđa Štukan, Anđela Popović, Milena Božić, Ljubinka Klarić i drugi.

Novih osam epizoda biće premijerno emitovano na Superstar TV od 2. jula svake subote i nedelje od 21 sat. Produkcijska kuća "Fajerflaj" i Telekom Srbija stoje iza ovog originalnog formata.

"Treća sezona je već snimljena, pa ukupno imamo 24 epizode. Ja se nadam da će to biti 24 sata uzbudljivog bindža", zaključuje Skerlić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura