Aktuelno iz kulture

Osamdeseti rođendan filmske legende: Pet najboljih uloga Harisona Forda

Komentari

Autor: Staša Rosić

14/07/2022

-

23:48

Osamdeseti rođendan filmske legende: Pet najboljih uloga Harisona Forda
Harison Ford - Copyright Tanjug AP/Daniel Cole

veličina teksta

Aa Aa

Harison Ford, miljenik bioskopske publike, proslavio je 13. jula 80. rođendan.

Legendarni glumac koji je oživeo neke od najprepoznatljivijih likova na filmskom platnu igrao je u "Ratovima zvezda", franšizi "Indijana Džouns", ali i ozbiljnim dramama, kao što su "Svedok" i "Obala komaraca". 

Za vas smo u čast slavnog "Hana Soloa" izdvojili osam filmova u kojima je blistao tokom šest decenija duge karijere.

"Svedok" 

Prvu i jedinu nominaciju za Oskara Ford je dobio za svoju ulogu u filmu "Svedok", gde je igrao detektiva primoranog da se skriva u amiškoj zajednici kod porodice dečaka koji je svedočio ubistvu. 

Zahvaljujući uspešnoj saradnji u ovom filmu, reditelj Piter Vir pozvao ga je i u svoj film "Obala komaraca" 1986. godine.

"Nedokazana krivica"

U ovom ostvarenju Ford je talentovani tužilac, koji biva upleten u istragu ubistva koleginice. 

Iako je obrt u ovom filmu pomalo pretenciozan, Fordova gluma u svakom trenutku drži pažnju gledalaca.

Film je s razlogom bio veliki bioskopski hit kada je premijerno prikazan u leto 1990. godine.

"Blade Runner"

Futuristička distopijska priča Ridlija Skota važi za jedan od najboljih filmova svih vremena, a takvoj reputaciji filma svakako je doprineo Harison Ford u ulozi lovca na replikante, Rika Dekarda.

Nastavak tog ostvarenja iz 2017. režirao je Deni Vilnev, a u njemu je Rajan Gosling glumio replikanta koji otkriva tajnu koja preti da destabilizuje kompletan poredak, a u pripremi je i serija bi trebalo da bude smeštena u 2099, odnosno pedeset godina nakon dešavanja iz poslednjeg filma.

"Begunac"

Naš junak ovde igra Ričarda Kimbela, hirurga koji je nepravedno osuđen za ubistvo supruge. 

Karijera i savršen život preko noći mu se raspadaju, a njega osuđuju na održavanje višegodišnje zatvorske kazne. Međutim, na putu do zatvora, on uspeva da pobegne i u trci s vremenom i neumornim policijskim tragačima, pokušava da dokaže svoju nevinost.

Zasnovan prema motivima televizijske serije iz šezdesetih, film "Begunac" je osvežavajući spoj akcionog filma, drame i trilera sa veličanstvenim Fordom u glavnoj ulozi.

"Jasna i neposredna opasnost"

U ovom akcionom trileru snimljenom po romanu Toma Klensija o agentu Džeku Rajanu, Harison Ford je američka verzija Džejmsa Bonda. U ovom ostvarenju njegov junak istražuje ubistvo agenta Obaveštajne agencije što ga vodi direktno u rat američke vlade i kolumbijskog narko kartela.

Situacija se dodatno komplikuje kada njegov tim upada u zamku i gubi jednog svog agenta. Rajan mora rizikovati, na kocku stavlja ne samo svoju karijeru nego i život da bi došao do istine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura