Aktuelno iz kulture

Izvoz britanske muzičke industrije dostigao 709 miliona dolara, najbolji Adel i Ed Širan

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2022

-

12:31

Izvoz britanske muzičke industrije dostigao 709 miliona dolara, najbolji Adel i Ed Širan
Izvoz britanske muzičke industrije dostigao 709 miliona dolara, najbolji Adel i Ed Širan - Copyright AP/Joel C Ryan, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje Britanska fonografska industrija (BPI) objavila je da je izvoz britanske muzičke industrije porastao za 13,7 odsto, te da je time dostigao rekordnih 709 miliona dolara u 2021. godini, preneli su britanski mediji.

Rekordan broj umetnika iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji iznosi skoro 400, ostvario je preko 100 miliona globalnih strimova.

Među zvezdama koje su najviše doprinele najvećem izvozu jesu Adel, Ed Širan i Dua Lipa, ali i neke od muzičkih grupa koje su tek u nastajanju, kao što je grupa Glass Animals.

Više od 600 britanskih umetnika ostvarilo je najmanje 50 miliona audio strimova, dok je preko 1.500 premašilo 10 miliona audio strimova.

Analiza izvoza otkriva da je fizička i digitalna prodaja preuzimanja, strimova i druga potrošnja britanske muzike, porasla u Evropi za 17,6 odsto, Severnoj Americi za 11,0 odsto i Aziji za 11,1 odsto.

Zanimljivo je da je 10 od 20 najvećih muzičkih izvoznih tržišta za Ujedinjeno Kraljevstvo doživelo dvocifreni procentualni rast u odnosu na prethodnu godinu. Tako da Kina beleži najveći porast od čak 61,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu, prati je Nemačka sa porastom od 31,3 odsto i Francuska sa porastom od 20,1 odsto. Nešto manji porast beleže SAD sa 10,4 odsto i Kanada sa 18,1 odsto.

Izvoz muzike iz Velike Britanije u Latinsku Ameriku porastao je ukupno 12,7 odsto, uključujući povećanje od 19,2 odsto u Meksiku na godišnjem nivou.

Izvrštni direktor BPI Džef Tejlor naveo je da je značaj ove studije u prikazu popularnosti britanske muzike na međunarodnom nivou.

"Ne radi se samo o našim omiljenim superzvezdama, već je reč i o novim umetnicima i bendovima iz čitavog Ujedinjenog Kraljevstva koji su ostvarili veliki uspeh", rekao je Tejlor.

On je dodao je tržišne procene sugerišu da bi svetska muzička industrija mogla da se udvostruči do 2030. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura