Aktuelno iz kulture

Deset najnapetijih epizoda u popularnim serijama

Komentari

Autor: Staša Rosić

04/08/2022

-

08:26

Deset najnapetijih epizoda u popularnim serijama
Deset najnapetijih epizoda u popularnim serijama - Copyright Prinskrin/Youtube/Rick Grimes-TWD scenes, Artem Baranov, Sherlock, Tony Soprano

veličina teksta

Aa Aa

Prekidanje priče u najuzbudljivijem trenutku trik je kojim se služe pisci još od nastanka pripovedanja, kako bi održali što duže interesovanje publike.

Čak je i junakinja "1001 noći" Šeherezada uspela da prolongira sopstveno pogubljenje prepričavajući sultanu uzbudljive pripovetke, čije bi rasplete mogao da sazna tek sutradan.

Nije čudo što se takvim trikovima služe i tvorci popularnih serija, a neke od njih pamte se upravo po takvim scenama.

Predstavljamo vam neke od najnapetijih trenutaka u istoriji televizije:

"Igra prestola" - "Kiše pod Kastamirom" 

Serija "Igra prestola" je od prve sezone pokazala spremnost pisca Džordža R. R. Martina, na osnovu čijih knjiga je snimljena, da "ubije" glavne likove.

Ipak, one koji nisu čitali "Pesmu leda i vatre", ništa nije moglo da pripremi na takozvanu "Crvenu svadbu". 

Rob Stark (Ričard Meden), Talisa Stark (Una Čaplin) i Kejtlin Stark (Mišel Ferli) bili su na svadbi Roslin Frej (Aleksandra Dauling) i Edmura Talija (Tobijas Menzijes) kada su ih Frejevi podlo izdali i pobili.

"Tvin Piks" - "Poslednje veče" 

Finale sedme epizode čuvene serije ostavilo je gledaoce u neizvesnosti, nakon što je naizgled nedodirljivi agent Dejl Kuper, bio upucan na vratima svoje hotelske sobe tri puta.

Kao što danas znamo, Kuper je preživeo, a upucala ga je Džozi Pakard. 

"Okružen mrtvima" - "Poslednji dan na Zemlji" 

Posle osam epizoda, najveći zlikovac u ovoj seriji Negan odlučivao je o sudbini većine glavnih likova uz pomoć brojalice "Eci-peci-pec".

Ljubitelji serije morali su da čekaju šest meseci, kako bi otkrili ko je nastradao od njegovog udarca.

"Izgubljeni" - "Kroz ogledala - 2. deo"

Serija "Izgubljeni" imala je jedan od najuzbudljivijih trenutaka u istoriji televizije, kada su u trećoj sezoni njeni scenaristi otkrili veliki preokret: vizije pokušaja samoubistva koje je imao Džek Šepard (Metju Foks) nisu bila sećanja, nego nagoveštaji budućnosti.

Preživeli u nesreći aviona koji je tri cele sezone želeo da pobegne sa ostrva, u tome je uspeo, ali je onda poželeo da se na njega vrati.

"Dekster" - "Utočište"

Napeta četvrta sezona izgledala je kao da vodi ka zadovoljavajućem završetku. Igra mačke i miša sa Triniti ubicom je završena, a Dekster konačno odlučio da se pridruži supruzi na odmoru. 

Međutim, on tada otkriva zastrašujuću činjenicu da ju je Triniti ubio pre nego što je on uspeo da ga se domogne.

"Prijatelji" - "The One with Ross’s Wedding"

Nakon što je Rejčel (Dženifer Aniston) konačno prihvatila da Ros (Dejvid Švimer) želi da se oženi svojom verenicom Emili (Helen Beksendejl), stvari kreću po zlu.

Umesto da na venčanju izgovori Emilino ime, Ros izgovara: "Uzimam tebe, Rejčel" i ostavlja gledaoce u nadi da će se par ponovo pomiriti. 

"Office" (američka serija) - "Noć u kazinu"

U prve dve sezone serije "Office" tiha zaljubljenost između Džima (Džon Krasinski) i Pem (Džena Fišer) dostigla je vrhunac u epizodi "Noć u kazinu", kada joj on otkriva da je zaljubljen u nju.

Ona je u to vreme verena sa Rojem (Dejvid Denman) i deluje da od svega neće biti ništa. Međutim, Džim ne odustaje i ponovo joj prilazi iznenada je poljubivši.

Surovi tvorci serije su ostavili gledaoce da se mesecima pitaju, da li će par nakon te scene biti zajedno. Ispostavilo se da nije, barem ne do četvrte sezone.

"Šerlok" - "The Reichenbach Fall"

Treća i poslednja epizoda druge sezone "Šerloka" završava se šokantno: Džim Morijarti, Šerlokov zakleti neporijatelj puca sebi u glavu, dok svima omiljeni detektiv skače sa zgrade. 

Međutim, nije sve kao što izgleda, budući da još pre kraja epizode, saznajemo da je Šerlik živ, a u sledećem specijalu i zašto je uradio, to što je uradio.

"Breaking Bad" - "Gliding Over All" 

Volter Vajt veruje da su njegova mučna prošlost iza njega i da konačno može da se posveti "običnom" životu sa svojom porodicom. Međutim, jedan detalj razotkriva sve njegove tajne. 

Henk (Din Noris) koji je kod njih u gostima, odlazi u toalet, gde pronalazi primerak knjige "Vlati trave" Volta Vajtmena, koju je Voltu poklonio Gejl, hemičar kog je ovaj nedugo poklon ubio.

"Mom drugom omiljenom V.V. Čast je raditi sa tobom. Srdačno, G. B", stoji u njegovoj posveti iz koje Henk otkriva Voltov pravi identitet. 

Od tog trenutka, počinje kraj Hajzenbergove vladavine.

"Porodica Soprano" - "Made In America"

Jedan od najšokantnijih završetaka publici je donela serija "Porodica Soprano" u kom se čuje pesma "Don't Stop Believin'" grupe Journey, dok Toni (legendarni Džejms Gandolfini), Karmela (Edi Falko) i njihov sin Ej Džej (Robert Iler) jedu pohovane kolutiće luka u "Holstensu". Pesma se zaustavlja na stihu "Don't stop", posle čega se vidi deset sekundi crnog ekrana, pre odjavne špice.

Šta se na kraju desilo Toniju Sopranu, ostala je jedna od najvećih misterija u istoriji televizijskih igranih programa, jer je ostalo nedorečeno da li je legendarni lik ubijen, a tvorac serije Dejvid Čejs je to svojevremeno i priznao.

Komentari (0)

Kultura