Aktuelno iz kulture

Pisci i svetski zvaničnici osudili napad na Ruždija, i dalje se ne zna da li je povod knjiga "Satanski stihovi"

Komentari

Autor: Tanjug, DW

13/08/2022

-

19:28

Pisci i svetski zvaničnici osudili napad na Ruždija, i dalje se ne zna da li je povod knjiga "Satanski stihovi"
Salman Ruždi - Copyright AP/Evan Agostini

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je pisac Salman Ruždi napadnut u Njujorku tik pred predavanje koje je trebalo da održi, muškarac koji ga je prema prvim informacijama ubo najmanje dva puta je uhapšen i optužen za pokušaj ubistva, a brojni svetski zvaničnici su osudili napad.

Iako policija za sad nije zvanično saopštila motive napada, sumnja se da je povod u Ruždijevoj knjizi "Satanski stihovi" za koju u islamskom svetu smatraju da je bogohuljenje. Knjiga je napisana 1988. godine, znatno pre rođenja napadača Hadija Matara koji ima samo 24 godine.

Roman je delimično inspirisan životom proroka Muhameda, ali je fikcija, što ipak nije bilo prepreka da pisac godinama živi pod pretnjama smrću. Već godinu dana nakon objavljivanja, bivši iranski vrhovni vođa, vođa Islamske revolucije, ajatolah Ruholah Homeini pozvao je na Ruždijevo pogubljenje i ponudio nagradu od 3 miliona dolara. Sve ovo su mogući motivi napada na poznatog pisca.

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je da je napad na pisca Salmana Ruždija udarac na slobodu izražavanja. "Nikome ne treba pretiti ili ga povrediti na osnovu onoga što je napisao. Želim mu brz oporavak", naveo je Trudo na Tviteru, preneo je Rojters.

Podsetimo da se juče oglasio i francuski predsednik Emanuel Makron koji je napisao da je Ruždi pogođen "mržnjom i varvarstvom", dok je odlazeći britanski premijer Boris Džonson izjavio da je "užasnut" što je Ruždi napadnut dok je "koristio pravo koje nikada ne bi trebalo da prestanemo da branimo".

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš takođe je reagovao sa užasom na napad, a šokirani su i u Udruženju američkih autora "PEN America", čiji je Ruždi član. Iz ovog udruženja su izjavili da su "zaprepašteni vestima o brutalnom napadu" na Rušdija: "Ne možemo zamisliti nijedan uporediv slučaj javnog nasilnog napada na pisca na američkom tlu".

I u Nemačkoj su šokirani napadom na čuvenog pisca. Klaudija Rot iz stranke Zelenih izjavila je da to bio napad na slobodu književnosti i slobodu misli, a ministar pravosuđa Marko Bušman (FDP) je poželeo Rušdiju brz oporavak. Kopredsedavajući Zelenih Omid Nuripur napisao je da je reč o najgorem "plodu mržnje koju je decenijama raspirivao i finansirao iranski režim".

Pisac Ginter Valraf, koji je skrivao Ruždija u svom domu u naselju Ehrenfeld u Kelnu 1993. rekao je da je vest "naravno udarac" za njega". Pisac Stiven King je napisao da se nada da je Ruždi dobro, a i izrazio je nevericu kakva osoba uopšte može da izbode pisca.

Ruždi je operisan i sada je na respiratoru, saopštio je sinoć njegov agent Endrju Vajli, preneo je Bi-Bi-Si.

On je naveo da vesti nisu dobre, da Ruždi ne može da govori i da bi mogao da izgubi jedno oko.

"Salman će verovatno izgubiti jedno oko, nervi u ruci su mu prekinuti, a jetra mu je izbodena i oštećena", rekao je Vajli.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura