Aktuelno iz kulture

Počeo Festival evropskog filma Cineuropa: Neki drugačiji filmovi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/08/2022

-

19:20

Počeo Festival evropskog filma Cineuropa: Neki drugačiji filmovi
Festival evropskog filma "Cineuropa"/Promo - Copyright Festival evropskog filma "Cineuropa"/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Pred punom salom Fabrike Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu, filmovima Oslobađanje i Bogovi Molenbeka, počeo je Festival evropskog filma Cineuropa u ogranizaciji EU info pointa Novog Sada.

Tokom narednih sedam dana publika će moći da pogleda 14 ostvarenja evropskih filmskih autora i autorki, a poseban deo programa ove godine je posvećen projekciji francuskih filmova.

Festival evropskog filma "Cineuropa"/Promo

 

Pre svake projekcije dugometražnog filma prikazuje se i jedan kratki film koji tematizuje društvene probleme iz opusa festivala Uhvati film, koji obuhvata projekcije domaćih i inostranih filmova na temu invalidnosti.

"Ovo je prilika kada Novosađani i Novosađanke mogu da pogledaju neke drugačije filmove od onih koji im se nude u velikim bioskopima ili koje mogu da pogledaju samo na festivalima. To su teme koje govore o našim problemima i koje nas se tiču", rekla je Duška Latas, EU info point.

Festival evropskog filma "Cineuropa"/Promo

 

Na repertoaru su kako igrani tako i dokumentarni filmovi, a sve ih povezuje tema migracija, koja je centralna društvena tema poslednjih godina kako u Evropi tako i u svetu i tema odrastanja. Ove godine Festival evropskog filma Cineuropa organizuju EU info kutak Novi Sad, Francuski institut u Novom Sadu, SKCNS Fabrika i festival Uhvati film.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a detaljan program festivala pogledajte ovde.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura