Aktuelno iz kulture

"Sedam veličanstvenih" obeležava punoletstvo: "Film sa balkona" otvara Festival evropskog dokumentarnog filma

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2022

-

18:07

"Sedam veličanstvenih" obeležava punoletstvo: "Film sa balkona" otvara Festival evropskog dokumentarnog filma
"Sedam veličanstvenih" obeležava punoletstvo: "Film sa balkona" otvara Festival evropskog dokumentarnog filma - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "Sedam veličanstvenih" biće održan od 16. do 21. oktobra u MTS Dvorani u Beogradu, a otvoriće ga "Film sa balkona" autora Pavela Lozinskog, najavili su danas organizatori.

"Festival je doživeo da bude punoletan. Kada smo počinjali 2005. činilo se da je deseti festival mnogo daleko. Uprkos nebrojenim problemima i turbulencijama dočekali smo 18. izdanje", rekao je direktor i osnivač "Sedam veličanstvenih" Zoran Popović.

Prema njegovim rečima, kod nas postoji interes da se gledaju dokumentarna ostvarenja zato što "tajne koje oni dodiruju na velikom platnu, magijom filma na vrlo poseban način postaju bliske".

Kako je najavljeno, 18. festival "Sedam veličanstvenih" predstaviće sedam premijernih ostvarenja ovogodišnje i prošlogodišnje produkcije, kao i jedan legendarni dokumentarni film u okviru specijalne projekcije.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Najavivši Lozinkog kao jednog od najvećih evropskih filmskih umetnika, Popović je njegov "Film na balkonu" opisao kao "manifest dokumentarizma" i ostvarenje sna za autore "sinema verite".

Popović je najavio prikazivanje dokumentarnog filma "Mladi Platon" i dolazak na festival autorke Nijase Ni Kinon i producenta Dejvida Rejna, neposredno pred američku bioskopsku premijeru u Njujorku.

Govoreći o "Blagu Krima" holandske rediteljka Uke Hogendejk, koji prati dramatična dešavanja oko muzejskih eksponata, Popović je naglasio da je "napravljen u maniru velikih igranih filmova u kojima se dešavanja i obrati smenjuju neverovatnom brzinom".

Na "Sedam veličanstvenih" dolazi i "Jedna provincijska bolnica" Ilijana Meteva, koji je nagrađen u Karlovim Varima, kao i Španac Pera Puđbert sa poetskom pričom "Vetar koji nas pokreće" i film austrijskog fotografa i autora Andreasa Horvata superiornog vizuelnog stila "Zoo Lockdown".

Popović je rekao da će festival zatvoriti film "Matter Out of Place" jednog od rodonačelnika modernog dokumentarizma" austrijskog autora Nikolausa Gejrhaltera.

Kako je najavljeno, u znak sećanja na jednu od najvećih filmskih umetnica sveta Hedi Honigman u okviru specijalne projekcije biće prikazan jedan od najznačajnijih modernih dokumentarnih filmova "Zaborav", sniman u glavnom gradu Perua. Limi, rodnom mestu velike autorke.

Komentari (0)

Kultura