Aktuelno iz kulture

Od Pistolsa do "Krune": Kraljica Elizabeta Druga kao ikona pop kulture

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

10/09/2022

-

09:45

Od Pistolsa do "Krune": Kraljica Elizabeta Druga kao ikona pop kulture
Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Kraljica Elizabeta Druga od koje se oprašta Velika Britanija, ali i celi svet, bila je ne samo najdugovečniji monarh u istoriji Ostrva, nego i ličnost koja je za 70 godina vladavine postala i pop ikona.

Njen lik jedan je od najprepoznatljivijih na svetu, a u čast njenog platinastog jubileja, dobila je i svoju Barbiku.

profimedia

 

U znak sećanja na kraljicu, podsećamo na neke od njenih najupečatljivih momenata u pop kulturi.

"God Save The Queen"

Lik kraljice sa očima i ustima prekrivenim rečima "God Save The Queen" krasio je jednu od najčuvenijih slika pank pokreta - naslovnicu albuma grupe Sex Pistols iz 1977. godine.

Delo je umetnika Džejmija Rida koji je takođe napravio verziju na kojoj su joj usne "zapečaćene" zihernadlom, a na očima ima simbole nacističke svastike.

O njoj su ispevane i mnoge pesme, među kojima i nežna "Her Majesti" grupe The Beatles iz 1969. kao i "Elizabeth My Dear" sa debi albuma grupe The Stone Roses iz 1989. godine.

"Kraljica je mrtva" ("The Queen Is Dead") naslovna je pesma albuma grupe The Smiths u kojoj je Morisi pevao o medijskoj fascinaciji kraljevkom porodicom. 

"Nametala se ideja monarhije i engleske kraljice, tako da deluju mnogo korisnije, nego što zapravo jesu. Sve to deluje kao šala, odvratna šala", rekao je pevač za NME magazin.

Jedan od neobičnijih prikaza Elizabete Druge u muzici imao je elektro-dens sastav Basement Jaxx koji su je u spotu za pesmu "You Don't Know Me" predstavili kao da je u noćnom provodu u Londonu.

Vorholova inspiracija

Kraljica je tokom života pozirala mnogim umetnicima, među kojima i Sesilu Bitonu, Lusjenu Frojdu i Eni Libovic. 

Tanjug AP/Alberto Pezzali

 

Čuvene su slike inspirisane tehnikolorom kontroverznog umetnika Endija Vorhola, ali najviše diskusija izazvao je njen portret koji je slikao Rolf Heris za njen 80. rođendan, koji je nakon oštrih ocena likovnih kritičara nestao iz javnosti. S druge strane, za jedan od najboljih važi njen portret fotografa Krisa Levina (ispod). 

Tanjug AP/Alberto Pezzali

 

Kraljica sa Pepom Prasetom

Njen čist britanski izgovor i hrabre, živopisne odevne kombinacije učinile su je jednim od omiljenih likova za animirane serije i filmove. 

Pojavljivala se više puta u seriji "Simpsonovi", kao i u satiričnom šouu "Spitting Image", pa čak i u hit dečijem crtaću "Pepa Prase", gde je skakutala po blatnjavim baricama.

Bila je i u "Malcima", "Ostin Pauers" filmu, kao i "Golom pištolju" i još nekim filmovima, a često ju je imitirala Džanet Čarls, njena najpoznatija "dvojnica".

Privatni život na malom ekranu

Kraljica nije davala intervjue i privatan život držala je podalje od očiju javnosti, ali to nije sprečilo mnoge reditelje da njen lik uvrste u svoje igrane filmove.

Predstavljena je kao dete u Oskarom nagrađenom filmu "Kraljev govor" o njenom ocu kralju Džordžu VI i kao monarh koji se suočava sa besom javnosti nakon smrti njene bivše snaje, princeze Dajane u filmu "The Queen".

Poslednjih godina najuticajnija je serija "Kruna" na Netfliksu, koja do detalja priča priču o njenom životu, uključujući i brojne porodične skandale i političke krize koje je doživela za svojih 96 godina života.

Olimpijski skeč

Nakon što je njen imidž godinama korišćen bez njene kontrole, odlučila je da i sama učestvuje u jednom zabavnom skeču 2012. godine, koji je prikazivan na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu.

Snimljena je u Bakingemskoj palati okružena svojim voljenim korgijima, gde joj prilazi Džejms Bond (Danijel Krejg). S njim ulazi u helikopter, a zatim izgleda kao da skače s padobranom pravo na stadion gde se održava ceremonija otvaranja Olimpijskih igara.

Takođe se pojavila u videu sa svojim unukom princem Harijem i bivšim predsednikom Amerike Barakom Obamom kojim je promovisan sportski šampionat veterana "Invictus Games".

Poslednji put napravila je zabavan izlet u glumu pojavivši se sa medom Pedingtonom, omiljenim likom iz dečijeg animiranog programa, u videu povodom njenog platinastog jubileja u junu ove godine.

S njim je podelila sendviče sa marmeladom i stopalom dala takt pesmi grupe Queen "We Will Rock You", čime je počeo veliki koncert u njenu čast.

Podsećamo, kraljica Elizabeta II preminula je u četvrtak 8. septembra u svom dvorcu Balmoral u Škotskoj, a datum sahrane biće naknadno saopšten. Njen sin Čarls, naslednik je britanske krune.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura