Aktuelno iz kulture

Otvoren Hartefaktov konkurs za najbolji dramski tekst: Nemojte da se, kojim slučajem, usudite da budete obični

Komentari

Autor: Euronews

25/06/2021

-

13:21

Otvoren Hartefaktov konkurs za najbolji dramski tekst:  Nemojte da se, kojim slučajem, usudite da budete obični
Otvoren Hartefaktov konkurs za najbolji dramski tekst: Nemojte da se, kojim slučajem, usudite da budete obični - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Konkurs za najbolji savremeni angažovani dramski celovečernji tekst deseti put organizuje Fondacija Hartefakt.

Konkurs je otvoren do 15. oktobra, a pružena je prilika za nove glasove da svoj angažman u polju savremenog dramskog izraza predstave stručnoj i široj javnosti zemalja regiona i evropskog prostora.

Pozorišni reditelj Haris Pašović predsedava žirijem, koga čine: Biljane Srbljanović (dramska autorka) i Tena Stivičić (dramska autorka). Oni će sačiniti uži izbor od pet najuspešnijih, do sada neobjavljenih tekstova, i doneti odluku o pobedničkom tekstu.

Ona koja pozorište izvrće naopačke

"Drama i komedija su uvek bile, i danas su, izraz same srži ljudskih odnosa u jednom društvu. One su istovremeno bit psihološkog, socijalnog, političkog i metafizičkog stanja određene zajednice i ljudskog roda u celini.

Aristotelovski strah i sažaljenje koje drame postižu su načini pojedinačnog i grupnog isceljenja. Jer svet je bolestan. Drame su tranformativne, a njihov je autoritet skoro božanski. `Da kriv poludi, nevin da pobledi, neprosvećen se zbuni`, deo je Šekspirove dramatruške liste. Komedije su nepristojne, prekoračuju sve granice, divlje su, zanosne. Zato ih obožavamo, one nas uvode u trans, osvešćuju nam našu haotičnu prirodu i uživanje u iracionalnom.

Primoz Korosec

Pašović: Drama i komedija su uvek bile, i danas su, izraz same srži ljudskih odnosa u jednom društvu

Dajte nam takve drame i takve komedije. Takve posle kojih dramska književnost neće više biti ista; one koje će pozorište izvrnuti naopačke; one od kojih će nam se tresti gaće i one od kojih će nam se tresti podvoljci. Nemojte da se, kojim slučajem, usudite da budete obični! U stranice dosadnih, konvencionalnih komada zamotavaćemo burek i hranu za ptice. Zanima nas samo pravo pozorište", izjavio je predsednik žirija Haris Pašović, pozivajući mlade autore/autorke da uzmu učešća u konkursu.

Hartefaktov konkurs do sada je prepoznao brojne autore čiji su pobednički tekstovi imali velikog uspeha na pozorišnim scenama. Tu su Olga Dimitrijević sa tekstom "Radnici umiru pevajući", Doruntina Baša "Prst", Vesna Perić "Šta je ona kriva nije ništa ona kriva", Mirza Skenderagić "Probudi me kada završi", "Ovaj će biti drugačiji" Staše Bajac, "Muškatle mogu preživeti sve", autorke Ive Brdar, "Poslednji afterparti" Dina Pešuta i "Bordel Eden", Benjamina Bajramović.

Pravila prijave

Kao i prethodne godine, prijave se dostavljaju samo elektronskim putem, popunjavanjem formulara koji se može pronaći na Hartefaktovom sajtu, isključivo pod šifrom uz navođenje naziva drame zbog anonimnosti konkursa.

Osvajanje prvog mesta na konkursu podrazumeva dodelu novčane nagrade i otkup autorskih prava za premijerno izvođenje pobedničkog komada u produkciji Hartefakta u jednom od regionalnih pozorišta.

Komentari (0)

Kultura