Aktuelno iz kulture

Kralja Tčale više nema - ko je sada Crni Panter?

Komentari

Autor: Entertainment Weekly

06/10/2022

-

20:51

Kralja Tčale više nema - ko je sada Crni Panter?
Kralja Tčale više nema - ko je sada Crni Panter? - Copyright Prinskrin/Youtube/Marvel Entertainment

veličina teksta

Aa Aa

Nakon iznenadne smrti popularnog holivudskog glumca Čedvika Bosmana, kog smo upoznali kao kralja Tčalu u hvaljenom superherojskom filmu "Crni Panter", bilo je neizvesno da li će i u kakvom obliku biti snimljen nastavak tog ostvarenja.

Čedviku je 2016. godine dijagnostikovan rak debelog creva. Tokom njegove borbe sa ovom podmuklom bolešću Čedvik je ostao posvećen poslu, i podario nekoliko filmova vrhunskog kvaliteta.

Glumac se nije javno oglašavao o svom zdravstvenom stanju, a jednom prilikom rekao da mu je najveća čast u karijeri što je oživeo ulogu Tčale, kralja Vakande.

Reditelj Rajan Kugler kaže da je njegovim odlaskom izgubio je dobrog prijatelja i čoveka s kojim je zajedno oblikovao "Crnog Pantera", a to ga je toliko pogodilo, da je čak razmišljao da odustane od svog poziva.

AP/Chris Pizzello

Rajan Kugler

"Nisam znao da li ću moći da napravim bilo koji film, a kamoli još jedan film o Crnom Panteru, jer me je mnogo bolelo. Pitao sam se: 'Kako mogu da se otvorim ponovo za ovakva osećanja?'", rekao je reditelj u nedavnom intervjuu za Entertainment Weekly.

Međutim, gledajući intervjue koje je pokojni glumac davao tokom promovisanja originalnog filma, uvideo je koliko mu je taj projekat značio i počeo je ponovo da razmišlja o budućnosti.

"Razmišljao sam o mnogim razgovorima koje smo vodili, kako će se ispostaviti, pred kraj njegovog života. Odlučio sam da ima više smisla da nastavim dalje", rekao je Kugler.

Rezultat je "Crni Panter: Vakanda zauvek", koji će se u bioskopima naći 11. novembra. 

AP/Chris Pizzello

Čedvik Bosman

U ovom ostvarenju, fiktivna afrička nacija žali gubitak voljenog lidera, kralja Tčale, kog je igrao Bosman. Poznata lica poput kraljice Ramonde (Anđela Baset), Šuri (Leticija Rajt), Nakije (Lupia Niongo) moraće pritom da se suoče sa novim opasnostima.

Novi Crni Panter

"Vakanda zauvek" je priča o gubitku, a Bosmanova smrt oblikovala je radnju i sam proces snimanja. Takođe je i priča o radosti i predstavlja hrabre nove heroje koji slave bogati svet Vakande.

Odlazak glumca značio je i da je neophodno pronaći novog heroja koji će obući kostim Crnog Pantera.

U novom trejleru deluje da ga nosi žena, a ako su tvorci filma odlučili da slede stripove, moguće je da je reč o Šuri, koja je umela da preuzme ulogu svog brata kada je bio povređen, ali Marvel još nije obelodanio Panterov identitet. 

Rajt koja tumači lik Šuri, kaže da se njen lik "zakopao u tehnologiju" i da najviše vremena provodi u laboratoriji. 

"Nismo nikada videli u tako velikim razmerama mladu crnkinju koja je princeza, ali i naučnica", kaže mlada glumica.

"Osećam ponos, kada mi devojke priđu i kažu: 'Hej, činiš da se osećam pametno u školi i činiš da osećam da mogu da budem u tehnologiji uz muškarce. Osećam se osnaženo'. To mi je zauvek promenilo život", dodala je Rajt.

Ona je pretrpela tešku frakturu ramena i potres mozga tokom snimanja jedne scene koje je pošlo naopako, a na kratko je bila i hospitalizovana. 

Za ionako otežano snimanje, to je bio dodatan problem.

Prinskrin/Youtube/Marvel Entertainment

 

"Bio je to trenutak da dobijem hrabrost za koju ranije nisam ni znala da posedujem. Izlečila sam se i vratila na set, rešena da ne dozvolim da me to ograničava", kaže glumica.

Kao i njenim kolegama, teško joj je pala Bosmanova smrt, ali kaže da ga je "nosila sa sobom" u svakoj sceni.

"Uvek bih ga pitala: 'Brate, šta misliš?' i samo pokušavala da zadržim spiritualnu konekciju. Značio mi je sve na svetu i razlog je zbog kog sam ovde. Odabrao me je da mu budem sestra, tako da ovo putovanje ne bih mogla da uradim bez njega", ispričala je glumica za koju se spekuliše da je novi Crni Panter.

Talokan protiv Vakande

Naziv filma je "Vakanda zauvek", ali Vakanda nije jedina moćna država o kojoj će biti reči. Film nas upoznaje i sa podvodnim kraljevstvom Talokanom koji predvodi moćni Namor, koji je u stripovima veliki protivnik Crnog Partnera.

"Oduvek je bio kul i harizmatičan, ali takođe i arogantan. Na neki način je kreten, na neki način romantik, ali je izuzetno moćan", kaže Kugler.

Prinskrin/Youtube/Marvel Entertainment

 

Lik se prvi put pojavio 1939. u stripovima i od tada važi za jednog od najprepoznatljivijih Marvelovih (anti)heroja.

U filmu ga igra Tenok Huerta, koji tvrdi da njegov junak nije sebična osoba.

"On brine o zajednici, nije individualista, nego deo plemena", kaže Huerta, kog znamo po projektima kao što su  "The Forever Purge" i "Narcos: Mexico". 

U stripovima Namor vlada Atlantidom, kraljevstvom inspirisanim Grčkom, ali Kugler je želeo da za veliko platno osmisli sasvim novu srednjeameričku civilizaciju inspirisanu majanskom kulturom.

Tako je nastao Talokan, koji kao i Vakanda, ima bogatu istoriju i krije se od ostatka sveta.

"U konfliktu su jer su suviše slični", kaže producent Nejt Mur o ovim civilizacijama. "Njihovi vladari su neverovatno moćni i imaju stroga stanovišta o tome kako bi svet trebalo da izgleda", kaže on.

U seriji igra i autorka nagrađivane serije "I May Destroy You" Mikaela Koel, koja tumači lik ratnice Aneke, dok je u liku Riri Vilijams, briljantne naučnice koja ide stopama Tonija Staka (Ajronmen), glumica Dominik Torn.

Kugler je više puta izjavljivao da nikada nije nameravao da nađe novog glumca za lik Tčale. Umesto toga, želi da "Vakanda Forever", nastavi Bosmanovo nasleđe, tako što će ispričati sasvim novu priču.

"Moj posao kao reditelja je da radim stvari s kojima lično mogu da se uskladim. Ako ne verujem u ono što radim, neću moći da navedem druge da daju sve od sebe. Da bi radili najbolje što mogu, moraju da veruju u to", rekao je reditelj.

On je ranije objasnio da je tema gubitka i sazrevanja koja se provlači kroz film, oličena u okeanu.

"Postoji ideja da bol i intenzivne emocije dolaze u talasima. Nekad talas može da te odnese i da izgubite kontrolu nad njim. Mislite da imate kontrolu, ali vas voda podseti da nemate. A nekad, odnese vas tačno gde treba da budete", rekao je on.

Komentari (0)

Kultura