Aktuelno iz kulture

Glumac Petar Zekavica: Najstrašniji deo filma "Trag divljači" je nagon za dominacijom

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2022

-

10:22

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Film "Trag divljači", rađen prema prozi čuvenog reditelja i književnika Živojina Žike Pavlovića, čiji je sin Nenad reditelj ovog ostvarenja, od 6. oktobra nalazi se u redovnoj bioskopskoj distribuciji.

U ovom ostvarenju glavni junak je perspektivni novinar u komunističkoj Jugoslaviji 1979. godine, koji istražuje političko ubistvo u malom ruralnom mestu, ali se zapravo da bi našao upleten u mračnu i kompleksnu porodičnu dramu prepunu skrivenih tajni kroz vekovnu tradiciju nasilja.

Glumac Petar Zekavica koji je u ulozi slovenačkog službenika Udbe Sovrela, ukazuje da je atmosfera "vrlo precizno" dočarana, pa su sedamdesete godine vrlo verno prenete na platno.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Zekavica je "Trag divljači" uporedio sa "Muškarcima" reditelja Aleksa Garlanda navodeći da "ima taj psihološki apsekat, te malo šovinističke strane".

"Mislim da je to izrazvremena - mačizam, muški šovinizam koji je verovatno više bio prisutan u muškarcu na Balkanu u tom trenutku nego u kasnije vreme. To je najstrašniji deo filma, taj nagon za vlašću, dominacijom. To je strast", ocenio je glumac.

Za glumca su glavni kritičar i sudija gledaoci, a Zekavica je rekao da je to "težak put i svaki put je pokušaj uraditi najbolje što možeš u zadatim okolnostima".

"Po neki put prevarite sebe, neki put režisera ali ne smete prevariti gledaoce", istakao je Zekavica.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Upitan kako vidi budućnost filma u digitalnom svetu, Zekavica je odgovorio da se ne plaši za film kao medij.

"Preteran je naš strah od novih kanala i tehnologija. Setite se analognog filma koji je bio potisnut digitalizacijom ali se vratio na velika vrata. Simpatično je videti fotografe sa starim aparatima", rekao je glumac.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura