Aktuelno iz kulture

Vredna donacija OTP banke Galeriji Matice srpske: Digitalizacija kulturnog nasleđa - izložba dela Uroša Predića

Komentari

Autor: Promo

12/10/2022

-

13:46

Vredna donacija OTP banke Galeriji Matice srpske: Digitalizacija kulturnog nasleđa - izložba dela Uroša Predića
Savremena izložba dela Uroša Predića - Copyright Mladen Sekulić

veličina teksta

Aa Aa

U mesecu obeležavanja značajnog jubileja – 175 godina od osnivanja Galerije Matice srpske, uz podršku institucionalnog partnera OTP banke, otvorena je velika monografska izložba posvećena stvaralaštvu Uroša Predića, jednog od najvećih srpskih slikara. Do kraja januara ljubitelji umetnosti imaće priliku da pogledaju više od 140 eksponata i to oko 100 Predićevih dela, dokumentarnu građu o umetnikovom životu, portrete ovog slikara koje su naslikali njegovi prijatelji.

Pod pokroviteljstvom OTP banke, pored realizacije izložbe, izrađene su monografske publikacije među kojima je po prvi put odštampan i katalog na Brajevom pismu namenjen slepim i slabovidim osobama, strip za decu i film o Urošu Prediću koji se može pogledati u Galeriji, a biće prikazan na Radio-televiziji Srbije i Radio-televiziji Vojvodine. Donacija banke omogućila je i nastavak rada na digitalizaciji umetničkih dela budući da je digitalizovan jedan ikonostas i svi crteži Uroša Predića u posedu Galerije Matice srpske, od kojih će neki na ovaj način prvi put ugledati svetlost dana.

Mladen Sekulić

 

Tim povodom, Milena Mićanović, direktorka za komunikacije i odnose sa javnošću OTP banke se osvrnula na početak saradnje banke i Galerije rečima: "Na samom početku naše saradnje pre sedam godina znali smo da će biti posebna i da će trajati. Kada se dele iste vrednosti, pogledi na svet i deluje ka istom cilju onda znate da ste pronašli partnera sa kojim možete pomerati granice i ići u neočekivanim pravcima, a to smo postigli kroz digitalizaciju nacionalnog nasleđa i uvođenja savremenih tehnologija u svet tradicionalne umetnosti. Jako smo ponosni što to uspevamo i sada digitalizacijom svih crteža i jednog ikonostasa velikog Uroša Predića".

"Galeriji Matice srpske je izuzetno važna saradnja sa privrednim i poslovnim sektorom. Veoma smo ponosni na dugogodišnju saradnju sa OTP bankom Srbija u okviru koje smo realizovali nekoliko značajnih projekata u proteklih sedam godina. Saradnja je krunisana u petak na otvaranju velike retrospektivne izložbe dela Uroša Predića, koja je značajna i po samom umetniku, ali i po tome što smo ovom izložbom započeli obeležavanje jubileja 175 godina od osnivanja naše muzejske ustanove. Zahvaljujući ovoj saradnji, izložba dela Uroša Predića približena je svima, od dece, preko mladih do onih naših najstarijih sugrađana. Nadamo se da ćemo ovakav vid saradnje nastaviti i u budućnosti", izjavila je Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

Mladen Sekulić

 

Stvaralaštvo i život Uroša Predića približeni su i učinjeni dostupnim širokoj publici – deci, mladima, porodicama, osobama trećeg doba, kao i osobama sa različitim invaliditetima. Izložba je prilagođena i ljudima sa oštećenjem vida putem trodimenzionalnih modela najpoznatijih slika sa audio opisima, kataloga na Brajevom pismu i audio kataloga. Muzej je otvoren za sve, između ostalog, i zahvaljujući donaciji OTP banke kojom je obnovljena fasada Galerije Matice srpske, kao i ulaz u zgradu, što je podrazumevalo i ugradnju spoljnog lifta i rampe u unutrašnjem holu, u skladu sa standardima inkluzivnog dizajna.

Više o izložbi "Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti"

Pod Galerijskim krovom izložena su umetnička dela iz različitih kolekcija iz zemlje i inostranstva koja će publici pružiti uvid u životne, stvaralačke i tematske prostore Uroša Predića. Pored umetničkih dela iz Narodnog muzeja Srbije, Narodnog muzeja Zrenjanin, Matice srpske, Muzeja srpske pravoslavne crkve, Muzeja grada Beograda, Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba, i mnogih drugih, na izložbi se nalaze i dela iz privatnih kolekcija od kojih većina do sada nije bila izlagana, pa samim tim ni dostupna široj javnosti.

Mladen Sekulić

 

Kroz nekoliko celina: anegdotski i socijalni žanr, religiozno slikarstvo, portreti, teme iz nacionalne istorije, veze sa Maticom srpskom, biće predstavljena i Predićeva osnovna tematska opredeljenja. Među izloženim slikama su i one ključne, najpoznatije: "Devojka na studencu", "Kosovka devojka", "Nadurena devojčica", "Vesela braća", "Siroče na majčinom grobu", "Hercegovački begunci" i mnoge druge. Zahvaljujući saradnji sa Katedrom za računarsku grafiku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, primeni savremenih tehnologija, kao i donaciji OTP banke, na izložbi su u digitalnoj formi dostupni i crteži Uroša Predića iz Galerijske kolekcije, kao i ikonostas crkve Svetog velikomučenika Georgija u Bečeju.

Najmlađima će se delo i lik Uroša Predića približiti kroz edukativni program "Bio jednom jedan slikar. Uroš Predić" i kreativne radionice subotom, za mlade će se organizovati radionice "Predić kao strip junak", a za osobe trećeg doba program "Predić u koferu". Projekat "Uroš Predić za sve" podrazumeva i inkluzivne radionice u saradnji sa organizacijom Per.Art.

Tokom trajanja izložbe, posetioci će moći da isprate i kvalitetan i sadržajan prateći program: svakodnevna kustoska tumačenja u 13.00 i 17.00 sati i predavanja stručnjaka petkom u 19.00 sati, od kojih će neka od njih biti prevođena na znakovni jezik. Zahvaljujući virtuelnoj prezentaciji, koja će biti dostupna na sajtu Galerije Matice srpske, šira javnost, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, biće u prilici da iz udobnosti svoga doma, u bilo koje vreme "prošeta" izložbom i uživa u stvaralaštvu Uroša Predića.

Dugogodišnja saradnja OTP banke i Galerije Matice srpske

Uspešna saradnja OTP banke i Galerije Matice srpske traje već sedam godina. U tom periodu, njihovim zajedničkim radom realizovan je niz značajnih projekata kao što su Odgovorno u kulturi, izložbe dela Teodora Kračuna, Save Šumanovića, a danas i Uroša Predića. Takođe, Banka kontinuirano ulaže u projekte posvećene digitalizaciji nacionalnog kulturnog nasleđa.

Mladen Sekulić

 

Zahvaljujući donaciji OTP banke, primenom savremene tehnologije, omogućena je jedinstvena 3D postavka dva ikonostasa jednog od najznačajnijih srpskih baroknih slikara, Teodora Kračuna. Na ovaj način, posetioci Galerije su mogli da interaktivno iskuse barokno slikarstvo XVIII veka.

U decembru prošle godine, skicenblok Save Šumanovića i album sa grafikama i crtežima srpskih i ruskih umetnika iz 18. i 19. veka digitalizovani su u formi "FlipBook" aplikacije, dok su neka od najreprezentativnijih dela bogate umetničke kolekcije Galerije Matice srpske, koja se nalaze u depou, preneta u virtuelnu stvarnost. Na taj način će skicenblok Save Šumanovića iz 1917-1921. godine i album sa grafikama i crtežima srpskih i ruskih umetnika iz 18. i 19. veka, među kojima su Hristofor Žefarović, Zaharije Orfelin, Zaharije Petrović, Jovan Četirević Grabovan, od 2023. postati deo stalne postavke Galerije. Koristeći VR naočare na licu mesta ili putem galerijske web stranice, od januara 2022. godine moguć je i ulazak u virtuelni svet depoa Galerije, koja poseduje jednu jedne od najbogatijih kolekcija ove vrste u našoj zemlji. Ovaj projekat simbolično je nazvan "DigitArt", a njime su obuhvaćeni eksponati koji do sada nisu javno predstavljani. Projekat je realizovan zahvaljujući vrednoj opremi koju je OTP banka Srbija donirala Galeriji Matice srpske i uz ekspertsku podršku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Komentari (0)

Kultura