Aktuelno iz kulture

"Čudovište Damer" više nije najgledanija serija na Netfliksu: Triler "Posmatrač" zasnovan na istinitim događajima

Komentari

Autor: Staša Rosić

20/10/2022

-

22:58

"Čudovište Damer" više nije najgledanija serija na Netfliksu: Triler "Posmatrač" zasnovan na istinitim događajima
"Čudovište Damer" više nije najgledanija serija na Netfliksu: Triler "Posmatrač" zasnovan na istinitim događajima - Copyright Prinstscreen YouTube/Netflix

veličina teksta

Aa Aa

Netfliks serija "Čudovište Damer: Priča o Džefriju Dameru" konačno je prepustila prvo mesto liste najgledanijih serija na engleskom jeziku tog striming servisa, a na njeno mesto došla je nova - "The Watcher" - takođe zasnovana na stvarnim događajima. 

Pretplatnike je zaokupila priča o Brenok porodici, Nori (Naomi Vots), Dinu (Bobi Kanavale) i njihovoj deci Eli (Izabel Gravit) i Karteru (Luk Dejvid Blam), koja nakon preseljenja u svoju kuću iz snova počinje da dobija uznemirujuća pisma nepoznatog čoveka koji se potpisuje kao "Posmatrač" (The Watcher).

U seriji igraju još i Dženifer Kulidž, Kristofer Mekdonald, Margo Martindejl i legendarna Mia Ferou, kojoj je ovo prva uloga u poslednjih deset godina.

Iako je ovaj triler od sedam epizoda zasnovan na stvarnim događajima, neki od njih su dramatizovani i izmenjeni radi "pitkosti" priče, što nije retkost kada je reč o ovom sve popularnijem žanru. 

Prava porodica "Brenok"

Stvarne ličnosti opisane u seriji su Derek i Marija Brodus, koji su 2014. kupili kuću u Nju Džerziju i odlučili da je renoviraju. 

Prinstscreen YouTube/Netflix

 

U toku radova, osoba koja se potpisivala kao "Posmatrač" slala im je mučna, preteća pisma, tvrdeći da je kuća bila decenijama u njegovoj porodici i da je on zadužen da je nadgleda do njihovog "drugog dolaska".

Par je četiri godine kasnije dao intervju za Njujork Magazin, a tada je objavljeno i nekoliko njegovih pretećih pisama. "Bulevar 652 jedva čeka da se uselite. Prošle su godine i godine otkako je mlada krv bila u hodnicima kuće. Jeste li već razotkrili sve tajne koje krije? Da li će se mlada krv igrati u podrumu? Ili su suviše uplašeni da sami dole siđu? Ja bih bio (ili bila) vrlo uplašen/a da sam na njihovom mestu. To je tako daleko od ostatka kuće. Da ste na spratu, ne biste ni čuli njihov vrisak", stajalo je u jednom od njih.

Porodica je na kraju odlučila da se ne preseli u kuću i unajmila privatne istražitelje. Policija Vestfilda takođe je sprovela opsežnu istragu, ali "Posmatrač" nikad nije identifikovan.

Prinstscreen YouTube/Netflix

 

Brodusovi su čak tužili prethodne vlasnike, tvrdeći da znaju nešto o uhodi, a da im to nisu rekli kada su im prodavali kuću. Tužba je na kraju odbačena.

Na kraju su prodali svoj dom u kom nikad nisu živeli po 400.000 dolara nižoj ceni i ona se od tada više nije našla na tržištu.

Dve izmene koje je tražila stvarna porodica

Serija se u velikoj meri poklapa sa stvarnim događajima, ali za razliku od stvarnih Brodusa, njeni junaci uselili su se u kuću, a njihov progonitelj provaljivao je i pozivao na telefon. 

Derek i Marija nisu bili uključeni u produkciju serije, iako su prava na priču prodali Netfliksu. Ranije je Lifetime kablovska televizija objavila i film na istu temu, koja je slično zasnovana na nemilim događajima iz njihovog života, ali tada nisu imali nikakvu kontrolu nad situacijom.

Brodusi su od Netfliksa tražili samo dve izmene kada je reč o njihovoj priči: da se u seriji ne koriste njihova stvarna imena i da odabrani glumci ne liče na njih. 

Takođe, televizijska porodica umesto troje dece u osnovnoj školi ima dvoje starije dece. Pored toga, predložili su (ne i insistirali) da kuća na kraju bude spaljena do temelja. 

Komentari (0)

Kultura