Aktuelno iz kulture

Arheolozi tokom restauracije drevne kapije u Iraku slučajno došli do "nezamislivog" otkrića

Komentari

Autor: CNN

26/10/2022

-

16:00

Arheolozi tokom restauracije drevne kapije u Iraku slučajno došli do "nezamislivog" otkrića
Arheolozi tokom restauracije drevne kapije u Iraku slučajno došli do "nezamislivog" otkrića - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Arheolozi su na severu Iraka pronašli neobične kamene reljefe koje potiču iz vremena drevne Asirije, od pre 2.700 godina. 

Do otkrića je došlo sasvim slučajno dok su američki i irački stručnjaci zajedno završavali rekonstrukciju Maški kapije u Ninivi, istočno od Mosula, koju su uništili pripadnici Islamske države 2016. godine.

Irak je dom nekih od najstarijih gradova i najranijih civilizacija, uključujući Vavilon, Sumer i Asiriju. Oko 700. godine pre nove ere asirski kralj Senaherib učinio je Ninivu prestonicom i između ostalog, izgradio Maški kapiju.

Na obnavljanju kapije radio je arheolog Majkl Danti, koji je za CNN izjavio da je njihovo otkriće "toliko retko da je nezamislivo".

profimedia

 

Ispod ruševina kapije pronađeno je sedam mermernih ploča ukrašenih prikazima asirskih vojnika koji ispaljuju strele, kao i palminim drvećem, narovima i smokvama, a sve su pripadale Senaheribovoj palati.

"Bili smo zadivljeni i praktično nemi. Bilo je to kao san. Niko nije očekivao da ćemo naći Senaheribove reljefe u gradskoj kapiji", rekao je Danti.

Otkriće otvara nove uzbudljive prilike za dalja istraživanja, a plan je da se arheolozi vrate u Mosul i bliže istraže istoriju Neoasirske imperije.

Dok su ranije pronađeni artefakti poput ovog obično završavali u Londonu i Njujorku, ove ploče će ostati u Iraku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura