Aktuelno iz kulture

Rijana, novi kostimirani heroj i sećanje na Čedvika Bosmana: Šta nas sve očekuje u nastavku filma "Crni Panter"

Komentari

Autor: Euronews

28/10/2022

-

21:01

Rijana, novi kostimirani heroj i sećanje na Čedvika Bosmana: Šta nas sve očekuje u nastavku filma "Crni Panter"
Rijana, novi kostimirani heroj i sećanje na Čedvika Bosmana: Šta nas sve očekuje u nastavku filma "Crni Panter" - Copyright Prinstscreen YouTube/ Marvel Entertainmen, Tanjug AP/Richard Shotwell

veličina teksta

Aa Aa

Film "Crni Panter: Vakanda zauvek" nedavno je premijerno prikazan u Los Anđelesu, kada je predstavljena i nova pesma pop zvezde Rijane sa saundtreka tog ostvarenja.

"Vakanda zauvek" prema scenariju i režiji Rajana Kuglera nastavak je filma "Crni Panter" iz 2018. godine i trideseti je film iz Marvelovog univerzuma.

Originalno ostvarenje oborilo je rekorde na blagajnama zaradivši 1,35 milijardi dolara širom sveta, a to je bio i jedini superherojski film nominovan za Oskara u glavnoj kategoriji.

S pravom se, stoga, može reći da je na tvorcima ovog dugoočekivanog nastavka bio veliki pritisak, piše Euronews.

"Osetila sam olakšanje kada sam videla šta je Rajan Kuler uradio sa ovom pričom. Strahovala sam od toga", priznala je Lupita Njongo koja igra Nakiju.

"Kad mi je sve objasnio, rekla sam: 'Oh, dobro je, ne moramo da se pretvaramo da nismo u žalosti'. Mogli smo da koristimo naš bol i da je samo dodamo u Čedvikovo nasleđe", rekla je ona.

Šta možete da očekujete od filma "Vakanda zauvek"

Film započinje nakon smrti kralja T'Čale, dok se stanovnici Vakande bore da zaštite svoju zemlju od svetskih sila.

I dok likovi žale smrt svog kralja, grupa jakih ženskih likova mora da povede dalje svoju zemlju.

"Sada sa smrću kralja T'Čale, ove žene nose se sa tim da otkriju kuda dalje da idu sa svojom moći. Njihov pravac je nešto što je već ustanovljeno u prvom delu, a u ovom vidimo kako ta ideja cveta", otkrila je Lupita na premijeri.

Mnogi članovi originalnog ansambla vratili su se u nastavku, a pored Njongo, tu su i Leticija Rajt, Vinston Djuk, Martin Frimen, Anđela Baset i Florens Kasuma. 

U ekipi su sada i novi likovi koje tumače Tenoh Herta Mehija kao Namor, kralj skrivene podvodne države i Dominik Torn kao Riri Vilijams / Ajronhart.

Tu je i nova grupa latinoameričkih likova i glumaca, uključujući Mejbel Kadenu.

"Ovo je ludilo za Meksikanke. To može biti deo naše reprezentacije i vidljivosti", rekla je Kadena na premijeri.

Film bi trebalo da se nađe u bioskopima od 11. novembra. 

Prva nova Rijanina pesma u poslednjih šest godina

Internet zajednica s oduševljenjem je dočekala vest da se pop zvezda Rijana vraća muzici i da je snimila vodeći singl za film "Crni Panter: Vakanda zauvek".

Pesma nazvana "Lift Me Up" omaže je preminulom glumcu Čedviku Bosmanu, koji je u originalnom ostvarenju tumačio glavnu ulogu, a napisala ju je Rijana u saradnji sa nigerijskim pevačem Temsom, Oskarom nagrađenim kopozitorom Ludvigom Goransonom i rediteljem Rajanom Kuglerom.

Ovo je prva Rijanina pesma još od njenog albuma "Anti" iz januara 2016. godine, pa nije ni čudo što je za samo nekoliko sati od objavljivanja, pesma prikupila preko milion pregleda na Jutjubu.

Prve reakcije na film

Zvanični embargo na filmske kritike filma "Vakanda zauvek" biće ukinut 8. novembra, ali retki srećnici koji su već imali priliku da pogledaju film, na društvenim mrežama imaju samo reči hvale:

Kritičarka Tesa Smit ("Mamas Geeky") napisala je da novi "Crni Panter" ostavlja utisak "ratnog filma".

"Emotian je, težak, intenzivan i fenomenalan. Namor je neverovatan i moćan zlikovac. 'Vakanda zauvek' usmerena je na bol, gubitak i osvetu. Nećete biti spremni na Marvelov logo i odjavnu špicu. Odaje počast Čedviku na savršen način", tvitovala je ona.

Novinar Džermejn Lusijer ističe da je reč o ambicioznoj i tematski ispunjenoj priči prepunoj napetih obrta.

Prinskrin/Youtube/Marvel Entertainment

 

"Dugačak je, ali zabavan, divlje prelep i ima najbolju scenu u odjavnoj špici u istoriji Marvela, bez konkurencije", napisao je on.

Klejton Dejvis sa portala Variety kaže da je film "prelep omaž Čedviku Bosmanu".

Vizuelno zadivljujuć, sa Anđelom Baset koja vlada svakom scenom u kojoj se nalazi. Rijanina pesma 'Lift Me Up' će to (podizanje) doneti mnogima", tvitovao je on, takođe pohvalivši i odjavnu špicu.

Oproštaj od Čedvika Bosmana

Čedvik Bosman, zvezda prvog dela dobio je dijagnozu karcinoma debelog creva 2016. godine. Tokom borbe sa ovom podmuklom bolešću Čedvik je ostao posvećen poslu, i podario nekoliko filmova vrhunskog kvaliteta.

AP/Chris Pizzello

 

Kugler je više puta izjavljivao da nikada nije nameravao da nađe novog glumca za lik T'Čale. Umesto toga, želi da "Vakanda Forever", nastavi Bosmanovo nasleđe, tako što će ispričati sasvim novu priču.

"Moj posao kao reditelja je da radim stvari s kojima lično mogu da se uskladim. Ako ne verujem u ono što radim, neću moći da navedem druge da daju sve od sebe. Da bi radili najbolje što mogu, moraju da veruju u to", rekao je reditelj svojevremeno.

On je ranije objasnio da je tema gubitka i sazrevanja koja se provlači kroz film, oličena u okeanu.

"Postoji ideja da bol i intenzivne emocije dolaze u talasima. Nekad talas može da te odnese i da izgubite kontrolu nad njim. Mislite da imate kontrolu, ali vas voda podseti da nemate. A nekad, odnese vas tačno gde treba da budete", rekao je on.

Komentari (0)

Kultura