Aktuelno iz kulture

Devet najzanimljivijih naslova u uzbudljivoj završnici filmske 2022. godine

Komentari

Autor: Staša Rosić

09/10/2022

-

09:48

Devet najzanimljivijih naslova u uzbudljivoj  završnici filmske 2022. godine
Devet najzanimljivijih naslova u uzbudljivoj završnici filmske 2022. godine - Copyright Prinskrin/Youtube/Warner Bros. Pictures, Netflix, MegaComFilm

veličina teksta

Aa Aa

Ova godina donela nam je mnogo interesantnih naslova - od "Sve svuda odjednom", preko novog "Top Gana", "Betmena", pa sve do nedavno predstavljenog "Osmeha".

Međutim, 2022. ima još mnogo toga da ponudi, budući da nas do Nove godine očekuje još nekoliko uzbudljivih premijera.

Predstavljamo vam nekoliko ostvarenja koji će verovatno privući najveću pažnju filmofila:

"Noć veštica - kraj" (14. oktobar)

Kad je franšiza "Noć veštica" obnovljena 2018. godine, film je oborio je rekorde na bioskopskim blagajnama, postao poglavlje sa najvećom zaradom u franšizi. Sada nam stiže i "Halloween Ends" u kom ćemo poslednji put videti Džejmi Li Kertis u ulozi Lori Stroud. 

Četiri godine nakon prethodnog ubistva za Noć veštica, Lori živi sa svojom unukom Alison i završava pisanje svojih memoara. Majkl Majers nije viđen od tada. Lori, nakon što je dozvolila duhu Majkla Majersa da upravlja njenom stvarnošću, odlučila je da se oslobodi straha i besa i da prigrli svoj život. Ali, kada je mladić Kori Kaningem optužen da je ubio dečaka koga je čuvao, to izaziva lanac nasilja i užasa koji će naterati Lori da se, jednom zauvek, konačno suoči sa zlom koje ne može da kontroliše. 

Pored Kertis, u filmu igraju Džudi Grir, Endi Matijačak, Nik Kesl i drugi, a režija je poverena Dejvidu Gordonu Grinu.

"Crni Adam" (21. oktobar)

"Crni Adam", dugoočekivani film o antiheroju iz DC stripova sa Dvejnom Džonsonom u glavnoj ulozi, uskoro će se naći pred publikom.

"Stena" je pre više od deset godina prvi put pričao o tome da bi želeo da se nađe u koži 5.000 godina starog ratnika sa božanskim osobinama, a sada je konačno predstavio i prvi trejler za taj film.

Ovo je prvi put da se Crni Adam nađe na velikom platnu, ali u stripovima taj lik ima dugu i komplikovanu prošlost. Prvi put je nacrtan 1945. godine kao drevan i pokvaren zlikovac, kom je čarobnjak Šazam dao neverovatne moći.

Adam nije jedini superheroj - pojavljuje se i tim manje poznatih DC superheroja, kao što su Doktor Fejt (Pirs Brosnan), Razbijač Atoma (Noa Sentineo) i Ciklon (Kvintesa Svindel).

Režirao ga je Haime Kolet Sera, tvorac još jednog Džonsonovog filma "Jungle Cruise".

"Armageddon Time" (28. oktobar)

Novo ostvarenje američkog reditelja Džejmsa Greja, koji je ovog puta i u ulozi scenariste i producenta, okupilo je velike holivudske zvezde kao što su En Hatavej, Entoni Hopkins i Džeremi Strong. 

Film je inspirisan Grejevim odrastanjem u Kvinsu, a bavi se temom prijateljstva, odanosti, predrasuda i rasizma u Americi u vreme pre izbora Ronalda Regana.

Priča prati dvanaestogodišnjeg dečaka, kog roditelji protiv njegove volje šalju u privatnu školu zajedno sa starijim bratom, ali dečaci kuju rizičan plan da pobegnu za Floridu.

"Crni Panter - Vakanda zauvek" (11. novembar)

Konačno se vraćamo u tajnu afričku civilizaciju, koja se nakon smrti svog kralja Tčale, suočava sa novim neprijateljima. 

Reč je o drevnom podvodnom carstvu, kojim vlada temperamentni Namor i koji će naterati nekoga iz njihovih redova da ponovo obuče kostim Crnog Pantera.

Više o tome šta nas očekuje u ovom filmu, možete pročitati u odvojenom tekstu.

"Fabelmanovi" (23. novembar)

U novoj, poluautobiografskoj filmskoj priči Spilberg donosi intimni pogled u svoje detinjstvo i početke svoje ljubavi prema kinematografiji.

U filmu ga predstavlja mladi Semi Fejbelman (Gabrijel LaBel) koji odrastajući u Arizoni nakon Drugog svetskog rata otkriva bolnu porodičnu tajnu i istražuje kako moć filmova može da mu pomogne da sagleda istinu.

Spilbergu je u pisanju scenarija asistirao Pulicerom nagrađeni dramaturg Toni Kušner, a producirali su ga Kristi Makosko Kriger, Stiven i Toni.

U filmu igraju i Pol Dejno, Set Rodžen, Džad Hirš, Džini Berlin i mnogi drugi.

"Glass Onion: A Knives Out Mystery" (23. novembar)

U nastavku uspešnog filma reditelja Rajana Džonsona ekscentrični milijarder Majls Bron (Edvard Norton) poziva neke od najbližih i najdražih prijatelja na odmor na njegovom privatnom grčkom ostrvu, ali njihov mali raj pretvara se u pakao. Nakon misterioznog smrtnog slučaja, on poziva uglednog privatnog detektiva Benoa Blana da mu pomogne da rasvetli sve slojeve ove intrige.

Film je sniman jednim delom i u Beogradu, a pored Danijela Krejga u glavnoj ulozi, u filmu igraju i Ketrin Han, Edvard Norton, Džanel Mone, Lesli Odom Mlađi i Kejt Hadson.

Film će najpre biti prikazivan u bioskopima u Americi od 23. do 29. novembra, a na Netfliksu će biti dostupan 23. decembra.

"Pinokio" (9. decembar)

Dečja priča u interpretaciji Giljerma del Tora izgleda mračnije nego ikada.

Priča smeštena u tridsesete godine u Italiji prati drvenog lutka, koji ne uspeva da odgovori na očekivanja svog oca, a koji potom biva regrutovan u fašističke redove, zato što je delovao kao "savršen vojnik". Del Toro se držao bliže mračnom duhu originalnog dela Karla Kolodija koje više liči na Grimovu bajku, nego toplu priču o avanturi.

Glasove pozajmljuju velike zvezde, kao što su Juan Mekgregor, Kejt Blačet, Tilda Svinton, Kristof Volc, Ron Perlman i zvezda serije "Stranger Things" Fin Volfhard. 

Film će biti premijerno prikazan na aktuelnom Londonskom filmskom festivalu, a od 9. decembra biti dostupan na Netfliksu.

"Avatar: Put vode" (16. decembar)

Radnja filma "Avatar: Put vode" se odvija više od jedne decenije nakon događaja iz prvog dela koji važi za film sa najvećom zaradom na blagajnama u istoriji kinematografije.

Džejk Sali i Nejtiri su osnovali porodicu i čine sve da ostanu zajedno. Međutim, moraju da napuste svoj dom i da istraže regione Pandore. Kada se drevna pretnja ponovo pojavi, Džejk mora da vodi težak rat protiv ljudi...

U filmu igraju Zoi Saldana, Sem Vortington, Sigurni Viver, Kejt Vinslet, Vin Dizel i Triniti Blis.

"Vavilon" (25. decembar)

Vavilon" sa Bredom Pitom i Margo Robi, koji prikazuje zlatno doba američkog filma.

Bred Pit se pojavljuje kao velika filmska zvezda Džek Konrad, a Margo igra ambicioznu glumicu Neli Raloj.

Ovaj vizuelni spektakl priredio je Dejmijen Šazel, koji nam je već jednom odškrinuo vrata Holivuda u filmu "La La Lend" za koji je dobio Oskara za najbolju režiju.

To je kostimirana drama koja se dešava tokom 20-ih godina prošlog veka u Holivudu, naročito dekadentnom periodu za filmsku industriju kada su nemi filmovi ustupili mesto ton filmovima.

Pored Pita i Robi, u filmu igraju i Olivija Vajld, Džin Smart, Tobi Megvajer i mnoge druge velike zvezde.

Komentari (0)

Kultura