Aktuelno iz kulture

Slobodnu zonu zatvara karaoke žurka: Film o "jeftinoj zabavi" u Finskoj za kraj "buntovnog" filmskog festivala

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/11/2022

-

16:14

Slobodnu zonu zatvara karaoke žurka: Film o "jeftinoj zabavi" u Finskoj za kraj "buntovnog" filmskog festivala
Slobodnu zonu zatvara karaoke žurka: Film o "jeftinoj zabavi" u Finskoj za kraj "buntovnog" filmskog festivala - Copyright Tanja Drobnjak/Filmski festival Slobodna zona

veličina teksta

Aa Aa

"Pevanje otvara nešto u tebi, ne da ti da sakriješ svoju pravu dušu. Mi Finci smo zatvoreni, ali tekstovi tuđih pesama nam pomažu da izrazimo svoja osećanja. 'Pozajmljujemo' ih da bismo pričali o unutrašnjoj patnji”, kaže Einari Pakanen, reditelj filma "Raj za karaoke" kojim će u utorak, 8. novembra, u 20 sati u Domu omladine biti zatvoren 18. Filmski festival Slobodna zona.

"Karaoke su stigle u Finsku početkom devedesetih, tokom ekonomske depresije. Bio je to jeftiniji način da se zabave gosti od dovođenja rok benda. Istovremeno je otvoreno i mnogo restorana sa konobaricama u toplesu. Presrećan sam što je Finska odabrala karaoke umesto toplesa", poručuje Einari.

Uoči projekcije biće dodeljene festivalske nagrade, a nakon filma publiku očekuje razgovor sa finskim rediteljem.

Gosti Slobodne zone bili su i autori iz Rumunije, Nemačke, Holandije, Hrvatske, Albanije i Austrije, svi odreda oduševljeni programom festivala i gostoljubivošću Beograda.

Veliku pažnju posetilaca privukao je film "Pomračenje", norveški dokumentarac Nataše Urban, autorke poreklom iz Srbije, o sopstvenom odrastanju tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

U razgovoru sa publikom nakon projekcije filma, Nataša je izjavila da je važno suočavati se sa prošlim vremenima kako bismo mogli da gradimo budućnost.

"Film putuje po festivalima i među publikom je mnogo mladih iz dijaspore, koji nisu bili ni rođeni devedesetih, neki čak nisu imali priliku ni da vide Srbiju, i njima ovaj film mnogo znači, rezonuju s njim i deluje da im se sviđa ono što vide od slika. Zato je film, na neki način, i moje ljubavno pismo Srbiji", istakla je autorka koja godinama živi u Norveškoj.

Olivera Inđić/Filmski festival Slobodna zona

Zlatko Burić

Jedna od zvezda filma "Trougao tuge" Zlatko Burić, podelio je sa publikom niz detalja o snimanju ovog ostvarenja Rubena Estlunda, priznajući da je film gledao više puta.

"Srećan sam. Baš mi je doživljaj što sam večeras ovde", rekao je Burić u razgovoru sa direktorom Slobodne zone Rajkom Petrovićem nakon svečanog otvaranja u mts Dvorani.

Ovaj hrvatsko-danski poručio je publici festivala da se nada da joj je ta gorko-slatka satira otvorila malo oči i uši, te da ih je podstakla na razmišljanje.

Festival koji se od 3. novembra odvija u bioskopima Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, bliži se kraju.

Poslednjeg dana Slobodne zone, 8. novembra u 10 časova biće održano treće izdanje industry programa Digitalni propeler. Rike Flodin i Lars Tversted iz Publikuma, danskog servisa za Audience Building u evropskoj filmskoj industriji, kombinovanjem antropologije i AI, održaće onlajn master klas za filmske profesionalce, predstavnike nezavisnih bioskopa, produkcija, digitalnog marketinga i distributera iz Srbije i regiona. Zainteresovani za master klas sa predavačima iz Publikuma mogu se prijaviti preko sajta Slobodne zone.

Tanja Drobnjak/Filmski festival Slobodna zona

Nataša Urban

U ponedeljak, pretposlednjeg dana festivala, otvorena je Multimedijalna izložba "Kako te vidim?” u Fondu B92 na Obilićevom vencu, umetnički odraz upoznavanja i druženja mladih iz Srbije i sa Kosova* koju možete pogledati do 9. novembra, a u okviru pratećeg programa promovisano je i drugo dopunjeno izdanje analitičke studije Dijane Metlić o jednom od najuticajnijih svetskih reditelja pod nazivom "Stenli Kjubrik: Između slikarstva i filma“.

Podsećamo da je u toku izbor za Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije (Young Audience Awards EFA), događaj namenjen deci od 12 do 14 godina, koji se jednom godišnje odvija u više od 70 evropskih gradova.

Filmovi u konkurenciji za nagrade, dva igrana i jedan dokumentarni, prikazuju se onlajn do 11. novembra za prijavljenu decu iz cele Srbije, a 13. novembra imaće i svoje bioskopske projekcije u Eurocinema u Subotici, srpskom gradu domaćinu ove prestižne ceremonije. Dodela nagrada biće održana u Erfurtu (Nemačka) 13. novembra uz onlajn prenos preko sajta EFA. Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije u Srbiji se organizuje u okviru programa Slobodna zona Junior, u saradnji sa Filmskim festivalom Slobodna zona, a pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije.

Nakon završetka festivala, publici u celoj Srbiji veći deo filmova biće dostupan onlajn, preko platforme KinoKauch, od 9. do 23. novembra.

Ovogodišnji festival podržali su potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura