Aktuelno iz kulture

Počela peta sezona "Krune": Najveći skandali koji su obeležili novi nastavak popularne serije

Komentari

Autor: Euronews

10/11/2022

-

22:29

Počela peta sezona "Krune": Najveći skandali koji su obeležili novi nastavak popularne serije
Počela peta sezona "Krune": Najveći skandali koji su obeležili novi nastavak popularne serije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dugoočekivana peta sezona popularne serije "Kruna" konačno je počela da se emituje na Netfliks platformi. Ovog puta gledaoce vodi u devedesete godine, koje su bile turbulentne za britansku kraljevsku porodicu.

Serija koju je Piter Morgan stvorio 2016. godine beleži period vladavine kraljice Elizabete Druge i delimično izmaštane događaje iz njenog života. Peta sezona usredsređena je na dešavanja započeta 1992. godine koju je kraljica zvala "annus horribilis" i u kojoj se troje njene dece razvelo, a jedan od njenih omiljenih zamaka gotovo potpuno izgoreo.

Posle dve sezone, u glavnu ulogu umesto Kler Foj i Olivije Kolman sada dolazi Imelda Stonton, glumica koja je igrala zlu Dolores Umbridž u filmovima o Hariju Poteru.

Tu su i Džonatan Prajs kao Princ Filip, Lesli Menvil kao princeza Margaret, Dominik Vest kao princ Čarls i Elizabet Debicki u ulozi princeze Dajane.

Pre nego što se upustite u "bindžovanje", predstavljamo vam nekoliko najvećih kontroverzi koje je izazvala nova sezona:

Skandali kralja Čarlsa

Nakon smrti kraljice Elizabete II, tvorci "Krune" odlučili su da na kratko pauziraju produkciju, a mnogi su se pitali da li će odustati od predstavljanja jednog od najskandaloznijih perioda u istoriji kraljevske porodice. 

Međutim, ubrzo se ispostavilo da sadašnji kralj Čarls neće biti pošteđen ekranizacije njegovog razvoda od princeze Dajane, početka veze sa sadašnjom suprugom pa čak i intimnog razgovora sa svojom tadašnjom ljubavnicom, a danas kraljicom Kamilom, koji je procurio u javnost. 

Pojedini rojalisti smatraju da nije prihvatljivo da se intima aktuelnog kralja ogoljava na takav način, ali tvorci serije tvrde da su sve to snimili "uz puno poštovanje" Čarlsa i njegove porodice.

Upozorenje o sadržaju

Branioci britanske krune takođe su se pobunili zbog toga što serija ne ukazuje jasno gledaocima na činjenicu da je najveći deo razgovora koji se vodi iza protagonista izmišljen, pa je pod njihovim pritiscima Netfliks na svojoj stranici dodao upozorenje. 

profimedia

Džon Mejdžor i kraljica Elizabeta II

Reagovao je čak i bivši britanski premijer Džon Mejdžor, zato što je prema njegovim tvrdnjama, serija neverodostojno predstavila njegov odnos sa kraljicom i princom Čarlsom.

Naime, u "Kruni" princ Čarls kaže premijeru da bi njegova majka trebalo da abdicira, a Mejdžor je oštro demantovao da je ikada došlo do takvog razgvora između njih.

Afere i intervjui

Serija je prikazala i neke stvarne događaje koji su se svojevremeno odigravali pred očima javnosti. Jedan od njih je intervju princeze Dajane, koji je dala BBC televiziji i u kom je sa celim svetom podelila svoju aferu i detalje o razvodu od princa Čarlsa. 

Prošle godine novinar Martin Bašir priznao je da je prekršio novinarski kodeks, kada je nagovarao princezu Dajanu na intervju. Njena deca, prinčevi Vilijam i Hari, veruju da je intervju doprineo njenom sve težem mentalnom stanju. Iz kompanije BBC su se izvinili zbog toga i obećali da više neće emitovati intervju, zbog čega mnogi smatraju da je njegova rekonstrukcija u seriji neetička.

Komentari (0)

Kultura