Aktuelno iz kulture

Sve je spremno za Festival autorskog filma: Posebna počast za Purišu Đorđevića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/11/2022

-

13:12

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Festival autorskog filma biće otvoren sutra, 25. novembra projekcijom filma "Duhovi ostrva" u MTS Dvorani i trajaće sve do 2. decembra. 

Vizuelni identitet i deo programa festivala posvećen je Žan-Liku Godaru, velikanu francuske i svetske kinematografije koji je preminuo u septembru ove godine, a posebna počast biće ukazana nedavno preminulom reditelju Puriši Đorđeviću. 

Tim povodom direktor festivala Igor Stanković bio je gost Euronews Srbija i sa publikom podelio da je prva projekcija "Duhova ostrva" zakazana za 19 časova već rasprodata.

"Martin Mekdona dolazi sa novim ostvarenjem koje smo dugo čekali. Film je prikazan na Venecijanskom festivalu i dobio Gran Pri festivala, a Kolin Farel proglašen najboljim glumcem. To je jedna irska potresna drama koja će sigurno biti nagrađena nominacijama za Oskara, a kako kladioničari procenjuju, Kolin Farel je dobitnik Oskara za najbolju mušku ulogu. Projekcija za 19. časova 25. novembra je rasprodata, ali je otvorena još jedna u 21.30h, pa će svi poklonici festivala biti u prilici da pogledaju film", rekao je Stanković.

On je istakao da će na Festivalu autorskog filma biti prikazano 70 filmskih ostvarenja u različitim celinama, među kojima se posebno izdvaja takmičarski deo. 

"Dvanaest filmova takmiči se za nagradu Gran pri festivala 'Aleksandar Saša Petrović', koja zahvaljujući fondaciji ima i novčani karakter i tu su značajna ostvarenja koja dolaze sa svih kontinenata, ali uglavnom iz zemalja trećeg sveta", ističe sagovornik Euronews Srbija.

Festival će zatvoriti "Kit" Darena Arnofskog, a biće prikazana i završnica sage "Kraljevstvo" Larsa von Trira i to u petosatnoj varijanti. Kada je reč o domaćim ostvarenjima, direktor izdvaja filmove "Da li ste videli ovu ženu", priču mladih autora nagrađenih ovacijama na Venecijanskom festivalu, kao i nove dokumentarne filmove Mile Turajlić.

Ulaznice za FAF mogu se naći na blagajnama bioskopa, a mogu se kupiti i onlajn putem servisa tickets.rs.

Sećanje na Purišu Đorđevića

Prvi dobitnik Nagrade za životno delo Festivala autorskog filma Puriša Đorđević preminuo je juče u 98. godini života, a Stanković ističe da će festival u njegovu čast prikazati njegov film "Mala moja iz Bosanske Krupe" u nekoj od bioskopskih sala.

Tanjug/Rade Prelić

 

Đorđević je svoje poslednje filmove premijerno prikazivao upravo na Festivalu autorskog filma, a među njima su bili i dokumentarni film "Gospodin", posvećen Matiji Bećkoviću (2021), film "Mala moja iz Bosanske Krupe" (2016), posvećen Branku Ćopiću, te film "Iščezla Albertina" (2014) koji je radio sa koreografom Milošem Sofrenovićem i snimateljem Mišom Miloševićem prema motivima Prustovog romana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura