Aktuelno iz kulture

"Duhovi ostrva" otvaraju Festival autorskog filma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/11/2022

-

13:36

"Duhovi ostrva" otvaraju Festival autorskog filma
"Duhovi ostrva" otvaraju Festival autorskog filma - Copyright Tanjug/AP/Searchlight Pictures

veličina teksta

Aa Aa

Festival autorskog filma (FAF) biće održan od 25. novembra do 2. decembra u Beogradu, a selekcija prestižnog festivala koji ove godine dočekuje svoje 28. izdanje publici će predstaviti najbolja savremena, umetnička filmska ostvarenja. 

FAF će u petak, 25. novembra, u 19 časova, u Velikoj sali mts Dvorane otvoriti film "Duhovi ostrva" (The Banshees of Inisherin) autora Martina Mekdone poznatog po Oskarom nagrađenom ostvarenju "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju".

Radnja filma  smeštena  je na  zapadnu  obalu  Irske  i  prati  dva  dugogodišnja  prijatelja Padriga (Kolin Farel) i Kolma (Brendan Glison) koji su se našli u ćorsokaku nakon što je Kolm iznenada odlučio da okonča njihovo prijateljstvo. Uz pomoć svoje sestre Šivon (Keri Kondon) i prijatelja  Dominika (Beri  Kjougan), sina lokalnog  policajca, zbunjeni i očajni Padrig pokušava da povrati prijateljstvo koje je zarobljeno i izgubljeno u maloj i učmaloj ostrvskoj zajednici. Ali kada Kolm iznese ultimatum, događaji počinju da eskaliraju do neslućenih visina.

Farel i Glison su sa Mekdonom sarađivali na filmu "Gangsteri na odmoru" (In Bruges), a nakon 14 godina ovaj autor ih ponovo spaja na filmskom platnu.

Marko Vuleta-Đukano

 

Svetska primijera filma održana je na Venecijanskom filmskom festivalu gde je Farel osvojio nagradu za najboljeg glumca, dok je Mekdona osvojio nagradu za najbolji scenario. Publika je ekipu filma ispratila 15-minutnim ovacijama. Film "Duhovi ostrva" je i potencijalni kandidat u nekoliko kategorija za nagradu Oskar.

Ulaznice za svečano otvaranje 28. FAF-a biće u prodaji od 3. novembra na blagajni mts Dvorane i online preko sajta Ticket.rs.

Vizuelni identitet festivala posvećen je Žan-Lik Godaru, velikanu francuske i svetske kinematografije. Najznačajniji predstavnik "Novog talasa" i jedan od najuticajnijih autora ostaće zapamćen po svojim smelim i snažno političkim delima među kojima su "Do poslednjeg daha" (1960) i "Ludi Pjero" (1965), ali i po večnoj želji za traganjem za novim filmskim jezikom. Na festivalu će biti održana tribina posvećena Godarovom opusu, kao i projekcija filma "Zbogom jeziku" (3D).

Festival autorskog filma će i ove godine predstaviti najbolja savremena filmska ostvarenja koje odlikuje jedinstven stil i različiti tematski koncepti autora i autorki. Publika će imati priliku da pogleda pobednike svetskih festivala, kao i filmove reditelja koje šira javnost voli i odlično poznaje. Kroz filmske priče će nas voditi centralne programske celine, glavni i takmičarski program, dok će selekcije Hrabri Balkan, Bande à part, Sirovo i Mreža jadranskih festivala predstaviti nove tokove u autorskom filmu.

Glavna lokacija Festivala autorskog filma biće mts Dvorana, dok će projekcije filmova biti održane i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Bioskopu Fontana, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture "Studentski grad" i bioskopu Cine Grand Rakovica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura