Aktuelno iz kulture

Reditelj Oliver Stoun: Mi u Americi ne uzimamo u obzir globalnu sliku, mi samo mislimo na sebe

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2022

-

09:51

Reditelj Oliver Stoun: Mi u Americi ne uzimamo u obzir globalnu sliku, mi samo mislimo na sebe
Oliver Stoun - Copyright Tanjug/AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Proslavljeni američki reditelj i trostruki dobitnik Oskara Oliver Stoun (76), u Džedi predsedava žirijem Drugog Međunarodnog filmskog festivala u Saudijskoj Arabiji, gde se prikazuje njegov najnoviji dugometražni dokumentarni film "Nuklear".

Reditelj je u intervjuu za "Politiku" ispričao da je njegov film izazvao polemike jer govori o potrebi gradnje nuklearne elektrane zarad dobrobiti čovečanstva i čistije i bolje budućnosti.

Na pitanje novinarke da li je nuklearna energija jeres ili mogućnost za spas planete, Stoun kaže da bi svi trebalo "konačno da se otarasimo mentaliteta straha" i da pronađemo najbolje rešenje za čovečanstvo.

"Sedamdesete godine prošlog veka bile su period navodno velike progresivnosti, a ironično je što smo jednu od ključnih odluka, po mom mišljenju, tada doneli potpuno pogrešno", odgovorio je Stoun.

Prema njegovim rečima zbog zabrinutosti smo odbacili i samu pomisao o korišćenju nuklearne energije za dobrobit planete, a "sada razglabamo o obnovljivim izvorima energije" i načinima za smanjenje globalnog zagrevanja i štetnih gasova.

Na podsećanje novinarke Politike da su SAD protiv upotrebe nuklearne energije, Stoun odgovara da Amerikance nije briga za ostatak sveta, jer im je stalo samo do "svog malog dvorišta".

"Generalno govoreći, mi na našem tlu možemo da rešimo stvari za nas, ali ostatak planete će za koju deceniju vrištati. Biće dislokacija, biće migracija u ogromnom stepenu i ko zna kolika će biti šteta od klimatskih promena. Mi u SAD ne uzimamo u obzir globalnu sliku, mi samo mislimo na sebe", rekao je američki reditelj.

On je ukazao da moramo da razmišljamo kolektivno i izrazio uverenje da bi njegov novi film mogao malo da pokrene stvari u tom smeru.

Prema njegovim rečima "mi kao civilizacija moramo prihvatiti postojanje određenog stepena rizika, kao i stepena preuzimanja odgovornosti, ali i primenjivati znanja".

"I ja se borim za svoj sledeći film. Više volim da živim na nogama nego da umrem na kolenima", poručio je Oliver Stoun.

Komentari (0)

Kultura