Aktuelno iz kulture

Klimatski aktivisti-vandali moraju da plate odštetu Nacionalnoj galeriji u Londonu

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2022

-

12:23

Klimatski aktivisti-vandali moraju da plate odštetu Nacionalnoj galeriji u Londonu
Klimatski aktivisti-vandali moraju da plate odštetu Nacionalnoj galeriji u Londonu - Copyright Tanjug AP/Kirsty O'Connor/PA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Klimatski aktivisti pokreta "Just Stop Oil" nadoknadiće štetu koju su naneli slici "Kola sa senom", slikara Džona Konstabla u vrednosti od 1.000 funti, prema naredbi Nacionalne galerije u Londonu prenosi Gardijan.  

U julu ove godine, aktivisti pokreta "Just Stop Oil" Hanna Hant (23) i Iben Lazarus (22) zalepili su štampane postere distopijskog pejzaža preko platna umetničkog dela, nakon čega su zalepili svoje ruke za ram slike. 

"Možete da zaboravite na naše zelene i lepe predele, jer će dalja proizvodnja nafte dovesti do propadanja useva, što znači da ćemo se boriti za hranu", rekla je Hant.

Juče su oboje optuženi za nanošenje štete u Vestminsterskom sudu, koje su oboje negirali, pozivajući se na slobodu izražavanja.

Oboje su dobili uslovnu kaznu od 18 meseci i plaćanje odštete Nacionalnoj galeriji po 540,74 funti nadoknade, što predstavlja ukupnu cenu štete. 

Ako u tom vremenskom roku počine još neka krivična dela, sud bi mogao da ih pošalje u zatvor.

Sudi se i vandalki iz Berlina

Jedna osoba osumnjičena je da je poprskala lažnom krvlju sliku Anrija de Tuluz-Lotreka u berlinskoj Staroj nacionalnoj galeriji (Alte Nationalgalerie) 30. oktobra pod nazivom "Klovn", ali njeni motivi još nisu poznati. 

profimedia

Trag na zidu Stare nacionalne galerije nakon napada vandalke

Ona, naime, nije član nijedne organizacije za zaštitu životne sredine, iako su je neposredno nakon njenog čina mediji u Nemačkoj povezivali sa takvim pokretima.

U poslednjih nekoliko meseci mnoga umetnička dela bila su žrtve napada ekoloških aktivista, koji su neka od najcenjenijih remek-dela umetnosti bacali različite tečnosti i pokušavali da skrenu pažnju na klimatsku krizu. 

U oktobru su aktivisti u majicama trenutno najistaknutijeg ekološkog pokreta "Just Stop Oil" koji se zalaže za prestanak upotrebe i eksploatacije fosilnih goriva polili paradajzom Vermerovu "Devojku sa bisernom minđušom", dok je jedan pokušao da se zalepi glavom za staklo koje je štitilo sliku.

Oni su osuđeni na dva meseca zatvora i mesec dana uslovne kazne, a iz pokreta "Just Stop Oil - Belgija", kom osuđeni pripadaju, kratko su prokomentarisali presudu: "Zar nije ironično da klimatski aktivisti koji se nenasilno protive masovnom pokolju života na Zemlji bivaju osuđeni?".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura