Aktuelno iz kulture

"Očevi i oci", "Naš razred", "Gusar": Narodno pozorište priprema bogat program za 2023. godinu

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2022

-

09:51

"Očevi i oci", "Naš razred", "Gusar": Narodno pozorište priprema bogat program za 2023. godinu
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Direkcija Narodnog pozorišta u foajeu Druge galerije svog teatra danas je priredila neformalan susret sa medijima za kraj odlazeće 2022. godine putem retrospektive izvedenih premijera i delimično su predstavili planove projekata za novu godinu, od kojih se izdvaja postavljanje predstave po delu Slobodana Selenića "Očevi i oci" 

Predstavnici svojih sektora Opere, Drame i Baleta nisu se obratili uživo svim prisutnima, već putem unapred snimljenog video zapisa, gde su govorili o uspesima i poduhvatima iza nas.

Glumac Svetislav Goncić 22. decembra je zvanično izabran za upravnika Narodnog pozorišta, jer je od oktobra 2021. imao funkciju vršioca dužnosti upravnika.

Molina Udovički Fotez, direktorka Drame, koja je podsetila na veoma produktivnu celu kalendarsku 2022. godinu, kada se izašlo iz Kovid sistema, te su mogli nesmetano da spremaju nove predstave.

Tanjug/Sava Radovanović

Molina Udovički Fotez

Od novih projekata, Udovički Fotez je otkrila agenciji Tanjug da bi prema planu trebalo da krenu u produkciju dve nove dramske predstave, čije probe počinju tokom januara.

Prva je nova verzija čuvenog romana "Očevi i oci" (1985) Slobodana Selenića, čiju je dramatizaciju napisala Katja Đarmati, dok je reditelj Veljko Mićunović. Davno se igrala adaptacija ovog romana na Velikoj sceni Ateljea 212, a inače se ovo delo nije često postavljalo na scenu.

Druga premijera će biti komad "Naš razred" poljskog pisca Tadeuša Slobodzianeka, u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Ova drama se igra po regionu, u Kamernom teatru 55 na scenu je postavio reditelj Dino Mustafić 2018. godine, a od ove sezone je na repertoaru Gradskog dramskog kazališta "Gavella" u Zagrebu.

Predstava "Naš razred" otvara pitanje fašizma i strašnih zločina te univerzalnog traganja za istinom i pravdom. Zasnovana je na istinitom događaju iz 1942., kada su u selu Jedvabne, u istočnoj Poljskoj, poljski katolici upali u domove komšija Jevreja sa kojima su odrastali, na silu ih zatvorili u ambar i spalili čak 1.600 nevinih duša.

Ovaj komad istražuje zlo koje ljudima zamrači umove, pretvarajući ih u najgore zločince, spremne ubiti i one sa kojima su do juče živeli i bili prijatelji. U drami se prepliću ljubav i smrt, uspomene i zaborav, silovanje i saosećanje.

Promo/Narodno pozorište

Iz predstave "Pelikan"

Bogata prethodna sezona 2021/2022 imala je sa čak sedam premijera sektora Drame: "Pelikan" Augusta Strindberga, u režiji Đurđe Tešić, "Nora" Henrika Ibzena, rediteljke Tatjana Mandić Rigonat, "Godine vrana" prema romanu, drami i režiji Siniše Kovačevića , "Iranska konferencija" Ivana Viripaveja, prema postavci Ivane Vujić, "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" Đorđa Kosića, u režiji Juga Đorđevića, "Rat i mir" po romanu Lava N. Tolstoja, reditelja Borisa Liješevića, "Gospođa Ajnštajn" Snežane Gnjidić, i rediteljke iz SAD – Karin Rosniček.

Novu sezonu 2022/2023. od oktobra Narodno pozorište je počelo sa premijerama kamerne opere "Deca" prema nagrađivanom romanu-poemi Milene Marković (laureat NIN-ove nagrade) u režiji kompozitorke Irene Popović Dragović, drame "Sitnice koje život znače" po romanu Lorenca Maronea, u režiji Andreja Nosova, koja je već osvojila nagrade na festivalima u Tivtu, Čortanovcima, Aranđelovcu i Beogradu - u Rakovici ("Festival festivala").

Poslednja premijera je bila na Dan Narodnog pozorišta – 22. novembra, tragedija "Magbet" Vilijama Šekspira, u režiji Jagoša Markovića, na posebno kreiranoj sceni iza pozornice, gde publika sedi oko glumaca.

Nagrade "Raša Plaović", “Zoranov brk” i “Zoran Radmilović” osvojila je glumica Vanja Ejdus za naslovnu ulogu u predstavi "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", pojekat realizovan u koprodukciji sa festivalom "Sterijino pozorje" i Fondacijom "Novi Sad - Evropska prestonica kulture".

Kalina Kovačević za nove uloge u dramama "Godine vrana" i "Rat i mir" je osvojila godišnju nagradu Narodnog pozorišta, a pre svega nagradu - "Ružica Sokić".

Promo/Narodno pozorište Beograd/Željko Jovanović

Kalina Kovačević

U penziju su ispraćeni glumci - Ljiljana Blagojević, Radmila Živković, Gojko Baletić, kao i dirigent i bivši upravnik NP - Dejan Savić.

Već 20 godina u Narodnom pozorištu obeležili su glumci - Igor Đorđević, Nenad Hadži Maričić, Marija Vicković, Milena Đorđevic, Ivana Šćepanović i mnogi drugi.

U stalni radni odnos su primljeni glumci – Petar Strugar, Nina Nešković i Vučić Perović.
Nikola Mijailović, umetnički direktor ansambla Opere, u video obraćanju je podsetio na uspešno izvedenu premijeru dečje opere "Snežana i sedam patuljaka" prema poznatom delu Braće Grim, po kojem je Dragan Karolić napisao libreto i komponovao muziku, a režirala Ana Grigorović.
Takođe, imali su početkom 2022. premijeru opere “Don Kihot” Žila Masnea, pod dirigentskom upravom Đorđa Stankovića, u režiji Ivane Dragutinović Maričić, realizovali su i spektakl “Karmina Burana” čiji bio dirigent - primadona Dragana Radaković.

Angažovali su svetske operske umetnike kao što su Željko Lučić i Zoran Todorović, na šta su veoma zahvalni, a prvi čovek Opere NP je otkrio da su pokrenuli u Operskom studiju i usavršavanje za mlade dirigente i korepetitore.

Od najnovijih premijera, realizovali su 23. decembra operu “Turandot” Đakoma Pučinija pod dirigentskom supervizijom Stefana Romanija, u režiji Marija Pavla del Monaka, u koprodukciji sa Operom i teatrom Madlenianum u Zemunu, gde će prvi put biti izvedena 30. decembra.

"Dobili smo i novu prvakinju opere – Sanja Anastasija, mecosopran svetskog renomea, i ponosni smo što je takva umetnica postala član naše kuće", završio je izlaganje Nikola Mijailović.

Direktorka baleta Ana Pavlović na video zapisu je izjavila da je za Balet bio veliki izazov 2022. godina, jer je kovid sistem i dalje bio na snazi početkom godine, te da je bilo teško vraćati velike ansamble. Imali su premijerne obnove sa novim podelama - “Ko to tamo peva” (doživelo jubilej od 200 izvođenja) u koreografiji i režiji Staše Zurovca, libreto na osnovu scenarija istoimenog filma Dušana Kovačevića i Slobodana Šijana, “Žizela” Adolfa Adama, “Kraljica Margo” prema filmu Patrisa Šeroa, na muziku Gorana Bregovića, libreto Boška Milina, u koreografiji i režiji Krunislava Simića.

Kako je navela Ana Pavlović, nova umetnička podela sa novim snagama je ostvarena u tim baletima, a novi ugovor dobila je Tatjana Tatić – primabalerina ovog teatra.

Gostovali su po regionu nakon dve decenije – Sarajevo, Banja Luka, Zagreb – HNK, Skoplje, uskoro "Žizela" putuje u Tiranu (Albanija).

"Očekuje nas jubilej – 100 godina Baleta, i tim povodom 22. januara će biti izveden naš balet 'Krcko Oraščić' Petra Iljiča Čajkovskog, kao početak manifestacije, jer je pre jednog veka izvedeno ovo delo u delovima, u nacionalnom teatru. Onda će zvanično biti proslava 100 godina Baleta 19. marta premijerom novog baleta "Gusar", najavila je Pavlović.

Inspirisan epskom poemom Džordža Gordona Bajrona, baletski dragulj kako nazivaju "Gusar", pun je avantura i uzbuđenja, i nalazi se na najpoznatijim baletskim scenama već 150 godina.

Pirat Konrad se zaljubljuje u prelepu Medoru prilikom prvog susreta. robinju trgovca Lankedema.
Biće prinuđen da kidnapuje Medoru onda kada Lankedem odluči da je proda Paši.

Radnja baleta "Gusar" sadrži sve elemente potrebne za uspeh kod publike: priču o piratima i brodolomu, otmicu, strastvene ljubavi i izdaju. Tu su i raznovrsna igračka postava i koreografija, egzotični plesovi i trijumfalna harmonija klasicizma.

Komentari (0)

Kultura