Aktuelno iz kulture

Ljubitelji "Vešca" žestoko kažnjavaju Netfliks: Nova serija postala jedna od najgore ocenjenih u istoriji platforme

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

29/12/2022

-

07:15

Ljubitelji "Vešca" žestoko kažnjavaju Netfliks: Nova serija postala jedna od najgore ocenjenih u istoriji platforme
Ljubitelji "Vešca" žestoko kažnjavaju Netfliks: Nova serija postala jedna od najgore ocenjenih u istoriji platforme - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Najnoviji deo Netfliksove franšize "Veštac" (Witcher) - serija "The Witcher: Blood Origin" dobila je loše ocene kritičara, ali je publika bila još oštrija. 

Mini serija takođe je zasnovana na romanima Andžeja Sapkovskog, ali je smeštena u period od oko hiljadu godina pre događaja iz originala i predstavlja nastanak prvog vešca.

Na portalu Rotten Tomatoes "Blood Origin" dobio je 36 procenata pozitivnih ocena kritičara, ali su ga ljubitelji originala žestoko "kaznili" sa samo osam procenata. 

To je trenutno jedna od najgore ocenjenih originalnih serija na Netfliksu, a tome je doprinelo još nekoliko novih događaja. Poređenja radi, žestoko kritikovana serija "Resident Evil" dobila je 26 procenata pozitivnih ocena publike.

Naime, neki ljubitelji franšize nezadovoljni su time što je se Henri Kavil povlači iz uloge Vešca i što će ga nakon treće sezone igrati Lijam Hemsvort.

Takođe, jedan deo ljubitelja knjiga o vešcu nezadovoljni su načinom na koji Netfliks "pokriva" originalne materijale. 

O čemu se radi u "Blood Origin"?

"Blood Origin" prati priču o Fjalu (Lorens O'Fuarain), ratniku vilenjaku koji je živeo u vreme neposredno pre takozvane konjugacije sfera, kataklizmičnog događaja zbog kog su mnoga stvorenja iz drugihdimenzija ostala zarobljena u ovom svetu. 

Uz Eli (Sofija Braun) i još neke vilenjake, uključujući čarobnicu Zakar (Lizi Anis), Fjal pokušava da spreči zlog maga Balora (Leni Henri) da koristi magiju haosa da osvaja nove svetove. Međutim, kada Balor oslobodi čudovište iz jednog od ovih svetova, Fjal mora da se podvrgne prvoj transformaciji u vešca, kako bi porazio to stvorenje i spasao svoje prijatelje. 

To je veliko odstupanje od knjiga Sapkovskog, budući da su prema njima vešci potekli iz redova ljudi. Mutirani lovci omogućili su ljudima da se zaštite od bića koja su oslobođena u tom neočekivanom spajanju svetova, ali je njihov nastanak bio dugačak i mukotrpan proces.

Rani vešci bili su tragični likovi, delom i sami čudovišta, koje su ljudi mrzeli, jer su teško uspevali da kontrolišu svoj bes.

Sve to ostaje nevidljivo u novoj seriji, a poreklo veštaca ostaje svedeno na jedan napitak koji je Zakare smučkala od poznatih trava i korenja. 

Očekivalo se da će činjenica da je prvi veštac bio vilenjak otkriti nešto važno i značajno za originalnu seriju što će omogućiti njeno novo čitanje, ali ni to ipak nije slučaj.

To je za mnoge ljubitelje franšize otvorilo pitanje zašto je uopšte postojala potreba za snimanjem serije "Blood Origin".

Za Netfliks, koji se ove godine suočio sa velikim gubicima, od kojih još nije u potpunosti uspeo da se povrati, loše ocene za jednu od njihovih nekada najpopularnijih franšiza mogle bi da donesu nove probleme.

Preporuka za vas

Komentari (1)

dace

29.12.2022 08:01

Glupost, odgledao u jednom dahu. Svaka preporuka, prosto je odlicna, cak i meni licno bolja od Vesca.

Kultura