Aktuelno iz kulture

Nemanja Milenković: Novom Sadu ostalo 40 hiljada kvadratnih metara kulturnih stanica

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2023

-

15:04

Nemanja Milenković: Novom Sadu ostalo 40 hiljada kvadratnih metara kulturnih stanica
Nemanja Milenković: Novom Sadu ostalo 40 hiljada kvadratnih metara kulturnih stanica - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Nemanja Milenković, prvi čovek Fondacije "Novi Sad – Evropska prestonica kulture" kaže da je iza titularne godine Novom Sadu ostalo 40 hiljada kvadratnih metara kulturnih stanica. 

Novi Sad je titularnu 2022. zatvorio  "Dočekom", nesvakidašnjim umetničkim i produkcijskim programom u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, nakon što je tokom te godine održano više od 4.000 događaja.

"U našim programima našlo se 10 događaja dnevno sa 6.000 umetnika iz celog sveta. To su brojevi koji su prevazišli realne mogućnosti Novog Sada, a istovremeno su i oduševili sve koji sa prostora nekadašnje Jugoslavije dolazili u naš grad u 2022. godini. Sve ono što se zbivalo u Novom Sadu u proteklih godinu dana ravno je čudu", kazao je Milenković za Tanjug. 

On je podsetio da se sa svojim timom iz organizacije programa borio sa kovid pravilima, ali i sa okolnostima izazvanim izbijanjem rata u Ukrajini.  

"Sav posao oko organizacije programa u Novom Sadu izneo je tim čiji su članovi bili stari u proseku oko 30 godina. Uključili smo vaninstitucionu scenu i sve ustanove kulture. Ta sinergija je donela Novosađanima fantastičnu godinu koju su obogatili vrhunski svetski umetnici", kaže Milenković.

Novi Sad /EPK V. Veličković

Kulturna stanica "Svilara"

Za njega nema dileme da je najvažniji podatak nakon svođenja bilansa titualrne godine, činjenica da je Novom Sadu ostalo novih 40 hiljada kvadratnih metara novih kulturnih stanica.

"Obnovili smo podgrađe Petrovaradinske tvrđave, Muzej grada Novog Sada, zahvaljujući kojem je urađena izložba Mileva Marić Ajnštajn. Zatim, Almaški kraj je postao deo kulturnih događanja... Izgrađena je Gradska koncertna dvorana u okviru Baletske I muzičke škole čiji je direktor Stefan Milenković...Stvorili smo Distrikt, Pozorišni trg, i konačno mrežu kulturnih stanica koja je postala jedinstven model menadžmenta u kulturi na nivou Evrope", kaže Milenković.

Godina titule Novom Sadu je donela i veći broj turista u odnosu na godinu koja je prethodila pandemiji. 

"Ovo je impozantna godina za Novi Sad koji je 2019. proglašen od strane čuvenog magazina i turističkog vodiča 'Lonely Planet' za jednu od najboljih svetskih gradskih turističkih destinacija. Tada je počeo rast posete turista, ali je pandemija to prekinula. Činulo se da će povratak u tu turističku normalu biti težak, ali godina titule pokazala je svu svoju snagu i dovela je već u prvom kvartalu rekordnu posetu turista, podaci su Turističke organizacije Novog Sada",  rekao je Milenković.

NSEPK M. Pudić

 

Kako kaže, poseban blagoslov za Novi Sad biće sve lepe reči svetskih umetnika  koji su imali prilike da vode grad i nastupe u njemu. 

"Upravo oni su najbolji reprezenti Novog Sada u svetu. Mislim da smo mi iznenadili, ne samo umetnike, nego i čitav panel eksperata iz Evropske komisije koja je sa Novim Sadom dala jedan novi prostor gradovima koji nisu u zemljama Evropske unije. Baš zbog toga verujem da nije samo za Srbiju važno što je Novi Sad bio Evropska prestonica kulture, već je to od velikog značaja i drugim gradovima koji nisu u zemljama EU", kaže Milenković.

Novi Sad, Evropska prestonica kulture za 2022, zvanično će predati titulu prestonicama kulture za narednu godinu 9. januara u Atini. 

Uz Srbiju, svoje titule predaju i prestonice Luksemburga i Litvanije, a gradovi koji preuzimaju titulu su Elefsini u Grčkoj, Temišvar u Rumuniji, kao i Vesprem-Balaton u Mađarskoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura