Aktuelno iz kulture

Doček "na produžetke": Pet razloga da 13. januar provedete u Novom Sadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/01/2023

-

23:11

Doček "na produžetke": Pet razloga da 13. januar provedete u Novom Sadu
Doček "na produžetke": Pet razloga da 13. januar provedete u Novom Sadu - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Novi Sad, godinama unazad, zahvaljujući tituli Evropske prestonice kulture neguje dualnost u kojoj povezuje dva računanja vremena, dva kalendara, dva pisma... Nakon jedinstvene proslave 31. decembra u Novom Sadu, Doček nastavlja tradiciju slavljenja dve Nove godine i 13. januara, širom grada, pretvarajući koncerte u zatvorenim prostorima u posebno audio-vizuelno iskustvo.

Baš zbog toga, izdvojili smo pet razloga zbog kojih nikako ne biste trebali da propustite priliku da 13. januara budete u Srpskoj Atini.

1. Kruna godine titule

Evropske prestonice kulture – Nakon godinu dana, 4000 događaja na kojima je učestvovalo 6000 umetnika i umetnica iz 35 svetskih i evropskih zemalja, Novi Sad krunisaće godinu titule Evropske prestonice kulture još jednom proslavom Nove godine, spektakularnim Dočekom 13. januara. Zahvaljujući nagradi „Melina Merkuri” koju Evropska komisija dodeljuje najuspešnijim Evropskim prestonicama kulture, najbolji evropski trend brend u oblasti kulture 2021. godine šestu godinu zaredom obeležiće 13. januar u Novom Sadu.

2. Elektro muzička scena u nesvakidašnjim prostorima

Ljubitelji elektronske muzike imaće priliku da slušaju velike zvezde ovog muzičkog žanra ali ovog puta na nesvakidašnjim mestima kao što su muzeji i pozorišta. Na Dočeku 13. januara u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine nastupiće novosadski di-džej, producent i muzički maverik Space Motion & Tribe, uz Undercatt, još jedno veliko ime svetske elektronske scene. U sličnom ritmu iz regiona stižu hrvatski lajv tehno sastav ABOP, koji će nastupiti u Radničkom domu, dok će Pozorište mladih ugostiti zvezde iz Londona Haelos.

3. Svetski poznati muzičari na znamenitim novosadskim lokacijama

Doček u Novom Sadu 13. januara poznat je po izmeštanju muzičkih koncerata sa tradicionalnih mesta kao što su koncertne dvorane i hale, gradski trgovi u znamenite lokacije širom grada kao što su crkve, pozorišta, kulturne stanice i mnoga druga mesta. Tako u Srpsko narodno pozorište stiže dobitnica Elle Style Awards priznanja Konstrakta i Zemlja gruva.

Kosta Đuraković

 

Rok, indi i alternativni zvuk, svako na svoj jedinstven način, donose Shortparis u Fabrici, Sana Garić u Kulturnoj stanici Svilara i Đorđe David i Ivana Peters u Kulturnoj stanici Barka. Virtuozi klasične muzike Ke Ma i Šihan Vang, uz Silk & Wind Duo, održaće koncert u Novosadskom pozorištu. Ulaznice za koncerte u okviru Dočeka 13. januara su u prodaji na svim Gigs Tix prodajnim mestima, kao i onlajn na njihovom sajtu.

4. Vizuelni umetnici na Dočeku

Da bi koncerti zaista bili pretvoreni u doživljaje, i ovog 13. januara će, zajedno sa izvođačima, na tome raditi renomirani umetnici među kojima su reditelj Aleksandar Nikolić, audio-video dizajner Petar Bilbija, studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu Svetlana Klopan, Dejan Stojkov, Tijana Jevrić, ali i institucije kao što je Akademija umetnosti u Novom Sadu i mnogi drugi.

5. Last minute odluka

 Za vas koji ipak ne možete da se odlučite za neki od navedenih događaja 13. januara, u Kulturnoj stanici Bukovac program za decu prirediće Udruženje umetnika Visoko C, a tamo će nastupiti i sjajne devojke koje čine tamburaški sastav La Banda. Fuziju zvukova u Kulturnu stanicu Rumenka donosi bend Kal, dok će poseban umetnički program prirediti lokalne organizacije u novootvorenoj Kulturnoj stanici Kovilj. U klubu Trema nastupiće makedonski ska-pank i rege bend Superhiks. Ulaz na ove nastupe biće slobodan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura