Aktuelno iz kulture

Kolateralna šteta rodne neutralnosti: Nijedna žena nije nominovana u glavnoj kategoriji Brit nagrada

Komentari

Autor: Euronews

24/01/2023

-

22:09

Kolateralna šteta rodne neutralnosti: Nijedna žena nije nominovana u glavnoj kategoriji Brit nagrada
Brit nagrada - Copyright AP/Joel Ryan

veličina teksta

Aa Aa

Nominacije za ovogodišnje Brit nagrade pokrenule su lavinu komentara na internetu, nakon što nijedna žena nije nominovana u kategoriji za Najboljeg izvođača.

U trci za to priznanje su Stormzi, Central Cee, Fred Again, Džordž Ezra i Hari Stajls. 

Do toga je došlo nakon što su Brit nagrade od 2021. godine odlučile da ukinu rodne kategorije kako bi bile inkluzivnije, na šta su ih pozivali izvođači kao štosu Sem Smit i Vil Jang. 

Sem Smit koji je 2019. godine objavio da je nebinarna osoba bio je te godine automatski isključen iz kategorije za najboljeg muškog izvođača, uprkos tome što je uspešan umetnik, koji je prema mišljenju mnogih zaslužio da se nađe u trci za glavnu nagradu.

I mada je prošle godine na prvoj rodno neutralnoj dodeli priznanje dobila Adel, mnogi korisnici društvenih mreža pozivaju organizatore da razmotre dodavanje umetnica kao što su Charlie XCX i Florence + The Machine na listu nominovanih.

Da bi se našli u trci za Brit nagrade, izvođači moraju da imaju barem jedan album koji je na listi 40 najprodavanijih ili dva singla koji su na listi dvadeset najslušanijih, a koji su objavljeni između 10. decembra 2021. i 9. decembra 2022.

I mada su žene brojnije u kategoriji novih izvođača, četiri od pet nominovanih za Album godine su muškarci.

Predstavnik Brit nagrada reagovao je na kontroverze obrazloženjem da je prošle godine nešto manje žena koje su na vrhu muzičke industrije objavilo nove albume.

Ipak, organizatori navodno planiraju da preispitaju odluku o rodno neutralnim nagradama nakon ovogodišnje ceremonije dodele koja će se održati 11. februara.

Komentari (1)

D.

25.01.2023 10:14

Dokle je dosao feminizam da se na silu mora svuda progurati neko ko je zenskog roda bez obzira da li je kvalitetom zasluzio. Nema nominovane zene, pa sta? Desila se godina takva da nije niko od njih napravio dobar film.

Kultura