Poznati

Trijumf Adel na prvom rodno neutralnom izdanju dodele prestižnih Brit nagrada

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

09/02/2022

-

09:32

Trijumf Adel na prvom rodno neutralnom izdanju dodele prestižnih Brit nagrada
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Album "30" britanske pevačice i kompozitorke Adel Adel osvojio je nagradu za album godine na ovogodišnjoj dodeli muzičkih nagrada Brit u Londonu.

Adel je pobedila i u kategoriji za izvođača godine i pesmu godine za kompoziciju "Easy On Me".

"Želela bih da posvetim ovu nagradu mom sinu, i Sajmonu, njegovom ocu. Ovaj album je naše putovanje, ne samo moje", rekla je uplakana Adel prilikom primanja nagrade za album godine, aludirajući na svog bivšeg supruga Sajmona Koneckog.

Adelin četvrti studijski album bio je ujedno i najprodavaniji britanski album 2021. godine, sa više od 600.000 primeraka prodatih samo u prvih šest nedelja.

profimedia

 

Nagrade Brit dodeljuje Britanska fonografska industrija od 1977, a ove godine je prvi put ukinuta rodna podela, pa su uvedene kategorije za umetnika godine i međunarodnog umetnika umesto dosadašnjih kategorija za najbolje muške i najbolje ženske izvođače.

Među ostalim dobitnicima Brit nagrada našli su se i rok sastav "Wolf Alice", koji je osvojio nagradu za najbolju grupu, dok je Little Simz proglašen najboljim novim izvođačem. Širan je pak dobio nagradu za najboljeg tekstopisca.

Američke pevačice Bili Ajliš i Olivija Rodrigo osvojile su nagrade za najbolju međunarodnu umetnicu, odnosno za najbolju međunarodnu pesmu u 2021. i to za "good 4 u".

Nagradu za najbolju međunarodnu grupu osvojio je američki R&B duo "Silk Sonic".

Ove godine su dodeljene i nove žanrovske nagrade, pa je tako Sam Fender osvojio nagradu za najbolje alternativno/rok izvođenje, a Dave za najbolje hip-hop/grime/rap izvođenje. Nagradu za najbolje pop/R'n'B izvođenje osvojila je pevačica Dua Lipa, dok je Becky Hill osvojila nagradu za najbolju plesnu koreografiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin