Aktuelno iz kulture

Beogradska filharmonija šalje pomoć Turskoj i Siriji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/02/2023

-

13:52

Beogradska filharmonija šalje pomoć Turskoj i Siriji
Beogradska filharmonija šalje pomoć Turskoj i Siriji - Copyright Beogradska filharmonija/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Prihod od večerašnjeg koncerta posvećenog finskoj klasičnoj muzici koji održava na Kolarcu, Beogradska filharmonija donira Crvenom krstu za pomoć stanovništvu Turske i Sirije koje je pogodio razorni zemljotres.

"Iako ovaj koncert ne nosi naziv nekog od gradova Turske ili Sirije, naše misli idu upravo tamo. Prihod od večerašnjeg nastupa upućujemo kao pomoć ovim zemljama u njihovom teškom trenutku, a publika će takođe biti pozvana da doprinese svojim prilozima za humanitarnu pomoć", saopšteno je iz Beogradske filharmonije.

Orkestar nastupa pod upravom dirigenta Gerita Prisnica i predstavlja violinistkinju Elinu Vahalu.

Barbara Pálffy

Gerit Prisnic

Filharmonijska sezona "Na dobrom putu", posvećena različitim metropolama, stiže do Helsinkija, a na programu su kompozicije finskih autora.

Filharmonijsko "izviđanje" finskog muzičkog terena kreće od Arktika uz neobičnu Rautavarinu kompoziciju “Kantus Arktikus”, napisanu za orkestar i traku. Publika će čuti snimke različitih zvukova ptica, zabeleženih blizu Arktičkog kruga na severu Finske, a koji zajedno sa orkestrom stvaraju nesvakidašnju zvučnu sliku.

 Promo

 Elina Vahala

Finska violinistkinja Elina Vahala, gošća mnogih orkestara visokog profila širom sveta, prvi put nastupa sa Filharmonijom i izvodi delo koje joj je posvetio nedavno preminuli kompozitor Jako Kusisto. Živopisni i dramatični Koncert za violinu i orkestar, Elina će izvesti na instrumentu Đovanija Batiste Gvadanjinija iz 1780. godine.

Nosilac "lične karte" finske muzike koja je snažno oslonjena na svoju narodnu tradiciju je svakako Jan Sibelijus. Beogradska filharmonija prvi put izvodi Sedmu simfoniju ovog kompozitora, a koncert kruniše jedno od njegovih najpoznatijih dela ali i čitave finske klasične muzike. Simfonijska poema "Finlandija" himničnog karaktera, zaokružuje koncert u petak sa Geritom Prisnicem, za koga važi da je "pravi mađioničar sa dirigentskom palicom".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura