Aktuelno iz kulture

Umetnik koji ne trpi kritiku: Direktor baleta u Hanoveru optužen za bizarnu osvetu novinarki

Komentari

Autor: Euronews

15/02/2023

-

18:33

Umetnik koji ne trpi kritiku: Direktor baleta u Hanoveru optužen za bizarnu osvetu novinarki
Umetnik koji ne trpi kritiku: Direktor baleta u Hanoveru optužen za bizarnu osvetu novinarki - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktor baletske kompanije u okviru Državne opere u Hanoveru Marko Geke trenutno je pod policijskom istragom zbog navodnog napada na kritičarku lokalnih novina, kojoj je prema njenim tvrdnjama utrljao pseći izmet u lice.

Operska kuća izvinila se zbog incidenta i u saopštenju navela da je Geke suspendovan.

"Allgemeine Zeitung" list navodi da je Geke besno prišao kritičarki Vibke Huster tokom pauze na premijeri u operskoj kući i upitao je šta ona radi tu. U njihovom tekstu se navodi da se Geke i Huster ranije nisu lično poznavali.

Njega je navodno isprovocirala kritika koju je Huster napisala o produkciji koju je on postavljao u Hagu, što je prema njegovom mišljenju dovelo do toga da mnogi posetioci otkažu sezonske karte u Hanoveru.

Geke je prilikom susreta zapretio da će joj zabraniti da prisustvuje baletskim događajima, a onda izvukao papirnu kesicu sa životinjskim izmetom i utrljao joj u lice njen sadržaj u prepunom foajeu operske kuće.

Nemačka novinska agencija DPA tvrdi da je Huster podnela krivičnu tužbu. 

 

 

U saopštenju Opere navodi se da je "lični integritet" kritičarke bio ugrožen na "neizreciv način". Takođe je rečeno da je Gekeova "impulsivna reakcija" prekršila njihova osnovna pravila i "izazvala ogromnu štetu Državnoj operi i baletu Hanovera". 

Direktoru su dali nekoliko dana da se izvini, pe nego što bude doneta odluka o daljim koracima.

Međutim, deluje da se Geke nije previše uzbudio zbog toga. U intervjuu za javni servis NDR, on je priznao da njegov postupak "nije bio super".

"Naravno, društvo ne priznaje i ne poštuje ako neko pribegne takvim sredstvima", rekao je direktor o napadu, dodajući da nikada pre nije uradio ništa slično i da je "i sam šokiran". 

Geke je rekao da je činjenica da neko "blati njegov rad godinama" bila cena za koju mu je rečeno da mora da plati, kako bi se bavio javnim poslom, ali da tu "postoje granice".

Nemačko udruženje novinara osudilo je napad na kritičarku.

"Umetnik mora da toleriše kritiku, čak i kad deluje preterana", stoji u saopštenju udruženja.

Komentari (0)

Kultura