Aktuelno iz kulture

Miodrag Radonjić: Film "Indigo kristal" oslikava milje ulice koji je inspirativan publici

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2023

-

23:21

Miodrag Radonjić: Film "Indigo kristal" oslikava milje ulice koji je inspirativan publici
Miodrag Radonjić: Film "Indigo kristal" oslikava milje ulice koji je inspirativan publici - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Miodrag Radonjić igra glavnu ulogu u filmu "Indigo kristal" koji će biti premijerno prikazan 7. marta u MTS Dvorani.

Radonjić je rekao da je dobro što ljude interesuje da pogledaju film reditelja i scenariste Luke Mihailovića, ali da može biti loše ako neko pravi sliku dok ga nije pogledao i dolazi sa predrasudama.

"Verujem da ćemo uspeti na prvom prikazivanju te predrasude da demantujemo. Taj film je izuzetno autentičan, drugačiji i po vizuelnom identitetu. Odlučili smo se da ga radimo u crno-beloj tehnici, što sada postaje trend u svetu", kaže Radonjić za Tanjug Reflektor. 

Prema njegovim rečima, spoj ekipe i proces nastanka filma zaintrigirao je stručnu javnost i publiku, jer "Indigo kristal" nastao kao diplomski rad Mihailovća i postao debitantski igrani film. 

"Energija kada svi učesnici daju zaista srce u taj posao širi se kao neka vrsta epidemije i to osećaju i drugi ljudi", primetio je Radonjić.

Pored glavne uloge Radonjić je u "Indigo kristalu" bio i producent, ili kako ističe "kreativni producent".

"Trudio sam se da sagledam tu temu sa tačke nekog ko je stvaralac filma i realizujem neke stvari koje u slučaju ovog filma sigurno ne bi mogle da budu realizovane da se nije uključila moja produkcijska kuća", naveo je Radonjić. 

Prema njegovim rečima, Mihailović mu je dao prostor i zajedno su razrađivali njegov lik, scenario i lokacije. 

Radonjić je istakao da je u "Indigo kristalu" glavni junak grad, kolektiv u kome junaci žive i opstaju, poput njegovog Vuka ili Zizija kog igra Denis Murić, ali i ostali koji svi zajedno čine 

"jedan kolektiv, kao što je to hor u antičkoj tragediji".

Ansambl film je nešto što nedostaje našoj kinematogarfiji, kao nekad "Majstori, Majstori" reditelja Gorana Markovića, a "ovo je nešto u tom pravcu", rekao je Radonjić. 

"'Indigo kristal' je ansambl film koji oslikava društvo u kome živimo, a to je milje ulice koji je publici inspirativan", naglasio je Radonjić. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Pošto je Mihailović iz Šapca došao je na ideju da u rodni grad smesti svoj film nakon što se u njega dve, tri godine nije vraćao studirajući u Beogradu.

"Osetio se kao stranac. Da se njemu svašta nešto desilo, a vratio se u okruženje gde kao da vreme nije ni teklo. To mu je bila kreativna kapisla da smisli junaka koji se vraća iz zatvora", rekao je Radonjić.

Pošto je domaća flmska publika navikla da gleda mnoge lokacije u Beogradu, Radonjić ističe da je "Indigo kristal" "nešto novo, sveže".

"Nijedan film nije snimljenu Šapcu, a lokacije su fantastične, zahvaljujući i direktorima fotografije Vladi Đuriću i Vladi Milivojeviću", rekao je Radonjić.

Komentari (0)

Kultura