Aktuelno iz kulture

Udo Kir laureat "Beogradskog pobednika" na Festu: Rado bih ponovo video Oliveru Katarinu

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2023

-

16:56

Udo Kir laureat "Beogradskog pobednika" na Festu: Rado bih ponovo video Oliveru Katarinu
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Nemački  glumac Udo Kir, kome će danas biti uručen počasni "Beogradski pobednik" na FEST-u, kaže da nagrade shvata kao čast i da bi voleo da u Beogradu ponovo sretne Oliveru Katarinu, saopštili su iz organizacije festivala.

"Svaka nagrada je čast, bez obzira na ime koje nosi. Čuvam ih u kupatilu, pa kad mi dođu gosti kažu: 'Jao, nismo znali da si toliko slavan', na šta ja odglumim lažnu skromnost", našalio se Kir.

Kako je najavljeno, Kiru će "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biti uručen u MTS Dvorani, pre prikazivanja filma "Moj komšija Adolf" izraelskog reditelja Leona Pridovskog, u selekciji "FEST specijal".

Zločinačkog nacističkog vođu Adofa Hitlera Kir je  tumačio nekoliko puta u komedijama i ističe da za "za Hitlera ne postoji nikakva priprema". 

"Dovoljni su ti brkovi i ispružena ruka. Nema tu nikakve psihološke studije lika. On je bio monstrum i najgori Nemac koji je ikada hodao zemljom", naglasio je Kir. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Svoj prvi film  "Znak đavola" Kir je snimio pre 50 godina sa Oliverom Katarinom, sa kojom bi se rado ponovo susreo u Beogradu.

"Ona je bila veštica, a ja lovac na veštice, ali sam se zaljubio u nju, zbog čega su me meštani ubili. Želim da je opet vidim dok sam tu. Znam da je prošlo mnogo godina i da više ne izgleda isto, ali i ja sam se promenio", izjavio je Kir.

Pošto iza sebe ima preko 250 filmova i serija, Kir kaže da je "preko 100 njih loše, 50 možete da svarite uz neko dobro vino, a 50 je dobrih", što je "solidan odnos".

Počeci karijere bili su vezani za Rajnera Vernera Fasbindera, za koga kaže da je "u toj generaciji filmskih autora on najbolje pokazao kako je zaista izgledala posleratna Nemačka", a zahvaljujući reditelju Gasu Van Santu već 30 godina živi i radi u Sjedinjenim Državama.

"Ja sam srećan čovek. Nikad nisam hteo da budem glumac, nisam studirao glumu, učio sam samo kroz rad sa divnim kolegama. A sada sam u Nemačkoj profesor teorije glume! Talenat je nešto što ne možeš da naučiš", tvrdi Kir. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura