Aktuelno iz kulture

Barbara Sukova primila nagradu “Beogradski pobednik” u okviru 51. FEST-a

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2023

-

23:00

Barbara Sukova primila nagradu “Beogradski pobednik” u okviru 51. FEST-a
Barbara Sukova - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Čuvena nemačka glumica Barbara Sukova večeras je u prepunoj Mts Dvorani u okviru 51. izdanja FEST-a primila počasnu nagradu “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

"Hvala vam puno, velika mi je čast. Jedna je stvar dobiti priznanje za neku određenu ulogu, a sasvim druga za celokupan doprinos filmu, deluje mnogo veće i šire", rekla je vidno uzbuđena Sukova, sa karijerom dugom više od pola veka.

Ona je izrazila zahvalnost FEST-u što postoji i istakla važnost odlaska u bioskope i uživanju u ostvarenjima na velikom platnu.

"Elektronski uređaji nas sve više udaljavaju jedne od drugih, a pandemija korona virusa nas je učinila žrtvama maratonskih gledanja serija iz fotelja, ali moramo izaći iz dnevnih soba i otići u bioskop. To je skoro sveto mesto gde imamo zajedničke halucinacije, gde se povezujemo jedni sa drugima, mesto koje je meni pružilo ogromno zadovoljstvo", ocenila je Sukova.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Glumica je istakla da kada publika kupi kartu za film, tim novcem se zapravo omogućava mladim rediteljima da stvaraju svoje filmove.

"Film mi je pružio toliko radosti i zabave u karijeri. Odmah ću pozvati svog sina Viktora i reći mu da sam dobila "Viktora" (Pobednika)”, zaključila je sa osmehom Barbara Sukova.

Nagradu "svih nas" uručio joj je Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a, uz višeminutni gromoglasan aplauz.

Pre dodele emitovani su odlomci iz nekih od najpoznatijih ostvarenja i projekata gde je igrala Sukova - TV serija "Berlin Aleksanderplac" (1980) Rajnera Vernera Fasbindera, filmovi: "Roza Luksemburg" (1986) i "Hana Arent" (2012), oba od rediteljke Margarete fon Trote, "Evropa" (1991) Larsa fon Trira, "Sicilijanac" (1987) Majkla Ćimina, prema romanu Maria Puza, "Romansa i cigarete" (2008) u režiji glumca DŽona Turtura.

Emitovani su i odlomci iz "Putnika" (1991) Volkera Šlendorfa, sa Semom Šepardom,"M. Baterflaj" (1993) Dejvida Kronenberga, uz DŽeremija Ajronsa, SF akcija "Džoni Mnemonik" (1995) Roberta Longa, sa Kianu Rivsom, "Atomska plavuša" (2017) Dejvida Liča, uz Čarliz Teron, kao i "Glorija Bel" (2018) Sebastijana Lelia, sa DŽulijen Mur.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Nakon uručenja nagrade “Beogradski pobednik”, održana je premijera najnovijeg ostvarenja "Dalilend", za koje je vladalo neverovatno interesovanje beogradske publike.

Barbara Sukova u njemu maestralno igra Galu Dali, suprugu i životnu muzu ekscentričnog slikara nadrealiste Salvadora Dalija, koga je odigrao Oskarovac Ben Kingsli.

Autorka filma je Meri Haron (1953), kanadska rediteljka i scenaristkinja, poznata po ostvarenjima “Ubila sam Endija Vorhola” (1996), “Američki psiho” (2000), “Notorious Bettie Page” (2005), “Rebekini dnevnici” (2011) i “Ćarlie Says” (2018).

Sukova je danas na konferenciji za medije u Pres sali Mts dvorane na kraju razgovora ispričala da je pre nekoliko decenija upoznala dve drugarice Zoricu i Biljanu sa kojima se tada družila u Makedoniji, prvo u Ohridu, kasnije u Skoplju.

Onda se seća da se desio zemljotres u bivšoj Jugoslaviji, i ona je sa roditeljima slala pakete pomoći i poklone dvema prijateljicama, i one su joj se tada zahvalile putem pisama.

Kako je izgubila komunikaciju sa njima, pokazala je njihovu fotografiju novinarima, zamolila da objave obavezno ovu vest i da pomognu glumici da nekako stupi ponovo u kontakt sa Zoranom i Biljanom, jer ni sama ne zna da li su one u Makedoniji, ili su možda došle da žive kasnije u Srbiju.

Počasni laureati “Beogradskog pobednika” u okviru FEST-a su i Lordan Zafranović i Dobrivoje Tanasijević - Den Tana, a planirano je da nagradu primi i nemački glumac Udo Kir, čiji će novi film „Moj komšija Adolf“ (2022) biti premijerno prikazan u utorak, 28. februara u programu “Fest Specijal” na 51. FEST-u, u Mts Dvorani.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura