Aktuelno iz kulture

Srpkinja predstavlja Austriju u Liverpulu: Teodora Špirić u duetu sa Salenom nastupa na ovogodišnjoj Evroviziji

Komentari

Autor: Eurovision, Euronews Srbija

08/03/2023

-

17:07

Srpkinja predstavlja Austriju u Liverpulu: Teodora Špirić u duetu sa Salenom nastupa na ovogodišnjoj Evroviziji
Srpkinja predstavlja Austriju u Liverpulu: Teodora Špirić u duetu sa Salenom nastupa na ovogodišnjoj Evroviziji - Copyright Printscreen YouTube/Eurovision Song Contest

veličina teksta

Aa Aa

Članica dua "Teja i Salena", novoizabranih predstavnica Austrije na ovogodišnjoj Evroviziji u Liverpulu, poreklom je iz Srbije.

Teja, čije je pravo ime Teodora Špirić, izvešće sa svojom koleginicom pesmu "Who The Hell Is Edgar?", koju su zajedno napisale. 

Inače, Teja se 2020. godine takmičila na Beoviziji sa pesmom "Sudnji dan", a u finalu takmičenja zauzela je deseto mesto.

Printscreen YouTube/Eurovision Song Contest

 

Mlada muzičarka otkrila je strast prema muzici još u tinejdžerskom uzrastu, a uzorima smatra pevačice Adel i Ejmi Vajnhaus. Naučila je sama da peva, igra i glumi, a svira i saksofon u džez orkestru.

Od sedamnaeste godine piše pesme, a učestvovala je i u evrovizijskim kampovima u Švajcarskoj, Belgiji i Švedskoj. 

"Od detinjstva sam želela da učestvujem u Evroviziji, jer je to za mene otelotvorenje ideje da se ostvaruju i veliki snovi, bez obzira na to ko ste i odakle ste. Jedva čekam da izađem na scenu", rekla je Teja za portal Evrovizije.

U Liverpulu nastupa 37 zemalja

Na 67. "Pesmi Evrovizije" koja se održava u Liverpulu od 9. do 13. maja 2023. godine učestvovaće takmičari iz 37 država. Evropska radiodifuzna unija odlučila je da, zbog bezbednosne situacije umesto prošlogodišnjeg pobednika Ukrajine, takmičenje organizuje Velika Britanija.

Osim Velike Britanije i Ukrajine, koje su domaćini takmičenja, predstavnike u Liverpul šalju i Azerbejdžan, Albanija, Australija, Austrija, Belgija, Gruzija, Grčka, Danska, Estonija, Izrael, Irska, Island, Italija, Jermenija, Kipar, Letonija, Litvanija, Malta, Moldavija, Nemačka, Norveška, Poljska, Portugalija, Rumunija, San Marino, Slovenija, Srbija, Finska, Francuska, Češka, Holandija, Hrvatska, Švajcarska, Švedska i Španija.

U odnosu na ovogodišnje takmičenje u Torinu, sledeće godine neće učestvovati predstavnici Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore.

Direktno u finalu će, osim Velike Britanije i Ukrajine, učestvovati i Italija, Nemačka, Francuska i Španija, a preostala 31 zemlja će se za plasman u finale boriti u jednom od dva polufinala.

"Radujemo se što ćemo sledećeg maja ugostiti učesnike iz svih 37 zemalja u Liverpulu, gradu popa. Takmičenje sledeće godine obećava da bude posebno i upravo naporno radimo sa Bi-Bi-Sijem da obezbedimo da hiljade miliona gledalaca uživaju u najboljoj 'Pesmi Evrovizije' dosad, sa Ukrajinom u srcu takmičenja", rekao je ranije izvršni supervizor takmičenja Martin Osterdal.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura