Aktuelno iz kulture

Prvi trejler za film sniman u orbiti: Kako su Rusi dva puta pobedili u filmskoj "svemirskoj trci"

Komentari

Autor: Euronews

10/03/2023

-

19:44

Prvi trejler za film sniman u orbiti: Kako su Rusi dva puta pobedili u filmskoj "svemirskoj trci"
Prvi trejler za film sniman u orbiti: Kako su Rusi dva puta pobedili u filmskoj "svemirskoj trci" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Trejler za dugoočekivano ostvarenje "Izazov" (The Challenge), prvi dugometražni igrani film koji je delimično sniman u svemiru, konačno je objavljen.

Ruski reditelj Klim Šipenko, koji je svojevremeno za Euronews Srbija govorio o tome da li bi sledećeg puta u svemir poveo Miloša Bikovića ili Toma Kruza, boravio je sa glavnom glumicom Julijom Peresild na Međunarodnoj svemirskoj stanici 400 kilometara iznad površine Zemlje gde je snimio neke od ključnih scena.

Zanimljivo je da je producent filma Dmitrij Rogozin, direktor ruske Svemirske agencije Roskosmos. 

"Izazov" prati doktorku (Julija Peresild) koja mora da u svemiru operiše bolesnog astronauta (igra ga stvarni kosmonaut Oleg Novicki).

Peresild i Šipenko takođe su sa ostalim kosmonautima Antonom Škaplerovim, Pjotrom Dubrovim i Markom T. Vande Hejem proveli 12 dana u svemiru, pre nego što su se vratili na Zemlju.

Ovo ostvarenje Šipenko je nazvao "eksperimentom", budući da je snimao u potpuno nepoznatom okruženju i pod skromnim osvetljenjem. 

Inače, "Izazov" je zajednički projekat ruskog Prvog kanala, Glavkosmosa, Roskosmosa, Filmskog studija "Yellow, Black and White" i START striming servisa. 

Još jedan ruski film iz kosmosa

Iako je reč o prvom igranom filmu zbog kog je ekipa putovala u kosmos, kako bi snimala scene, vredi napomenuti da je u Sovjetskom Savezu 1984. premijerno prikazan film "Povratak iz orbite", čiji je uvod sniman u svemirskoj stanici "Salut 7".

Iako glumci tada nisu ciljano putovali u svemir kako bi snimali scene, snimatelji su blisko sarađivali sa kosmonautima, koji su zabeležili realistične kadrove života na stanici.

Vest o snimanju filma "Izazov" verovatno je rastužila holivudsku zvezdu Toma Kruza i reditelja Daga Limana, koji su planirali da 2020. godine otputuju na Međunarodnu svemirsku stanicu i tamo snimaju igrani film u saradnji sa kompanijom "SpaceX" i NASA-om.

Međutim, pandemija je usporila njihove planove i na posletku su ih Rusi pobedili u filmskoj svemirskoj trci.

Procenjuje se da je "Izazov" imao "skroman" budžet od oko 1,115 milijardi rubalja, odnosno gotovo 14 miliona evra, dok je Kruz planirao da za svoj film prikupi čak 200 miliona dolara.

Rusko ostvarenje biće premijerno prikazano 12. aprila ove godine, na godišnjicu prvog leta u svemir Jurija Gagarina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura