Aktuelno iz kulture

Prvi reditelj koji je snimao u svemiru za Euronews Srbija otkriva koga će naredni put voditi - Bikovića ili Kruza

Komentari

Autor: Sonja Šulović

01/04/2022

-

20:03

Prvi reditelj koji je snimao u svemiru za Euronews Srbija otkriva koga će naredni put voditi - Bikovića ili Kruza
Prvi reditelj koji je snimao u svemiru za Euronews Srbija otkriva koga će naredni put voditi - Bikovića ili Kruza - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Reditelj, scenarista, glumac i producent Klim Šipenko jedan je od najpoznatijih savremenih ruskih stvaralaca. Pored brojnih ostvarenja, sebi je osigurao i posebno mesto u istoriji ne samo ruske, već i svetske kinematografije budući da je prvi reditelj koji je snimao igrani film u svemiru.

Šipenko je već dobro poznat publici u Srbiji zbog ostvarenja "Sluga", koji je oborio sve rekorde glednosti u Rusiji i proglašen je za nagledaniji film u bioskopima te zemlje svih vremena.

U pomenutom filmu, čija je prava za rimejk na engleskom jeziku otkupila kompanija "Sony Pictures International Productions", glavnu ulogu igra Miloš Biković i to je samo jedan od projekata u kojima ova dvojica prijatelja i kolega sarađivali.

Nakon premijere u revijalnom delu 50. Festa, od 24. marta u bioskopima širom Srbije je novi film ova dva umetnika, romantična komedija "Hoću muža".

Klim je uz Miloša, koji u ovom filmu igra i glavnu ulogu, takođe producent ovog ostvarenja, dok je scenaristkinja i rediteljka filma Sonja Karpunjina, Klimova supruga i dugogodišnja Bikovićeva prijateljica.

O svom dosadašnjem radu, prijateljstvu i projektima za Euronews Srbija govore Miloš i Klim.

U bioskope nam je stigla nova komedija "Hoću muža", očekujete li da može ponoviti uspeh "Sluge"?

Šipenko: Naravno da se svi mi, odnosno ja kao producent, uz Miloša kao glavnog glumca i producenta, i Sonju koja je napisala i režirala ovaj film, tome iskreno nadamo i to priželjkujemo, iako smo vrlo svesni koliko je trenutno situacija komplikovana. Ali to nas, naravno, ne sprečava da o tome maštamo.

Promo

Iz filma "Hoću muža"

Mislio sam da će "Sluga" biti budalaština

Biković: Iskreno da kažem ne znam, nisam se baš proslavio do sada sa procenama. Nisam to ni pogodio za "Slugu". Naprotiv, ja sam taj scenario prvo odbio jer, čitajući ga, nisam "video" na pravi način kako će taj film da izgleda. Da budem potpuno iskren, mislio sam da će biti neka budalaština.

Ali na moju veliku sreću okružen sam pravim ljudima i na nagovor Klimovog i mog zajedničkog drugara, Edvarda Ilojana, koji je glavni producent tog filma, promenio sam odluku. Inače, da Edvard zna šta radi govori i to što je je taj suludi scenario dao baš u ruke više nego umešnom Klimu Šipenku koji je sa jasnom vizijom, izuzetnom preciznošću i besprekornim zanatom to pretočio u sjajan film. Od tada više nemam nikakvu dilemu da sve što Klim radi, bilo kao reditelj ili producent, treba gledati, a ako imate sreće i u tome učestvovati.

Biković u ekipi - faktor da film bude hit

A šta biste rekli da je provereni recept za bioskopski hit?

Šipenko: Recept, naravno, ne postoji, ali postoji čitav niz važnih faktora koji vode ka tome, koji su nužni preduslovi za bioskopski hit i gledanost.

To su svakako, pre svega, dobra dobra ideja, priča i scenario, zatim dobra ekipa i saradnici, dobra glumačka podela, kao i dobre, povoljne okolnosti u kojima film nastaje i u kojima se prikazuje. Važno je da se pogode ukus i želja gledalaca, kao što je veoma važna i dobra promocija filma. Dakle, nema recepta, ali postoji čitav niz različitih i važnih stvari. Tu je naravno i još nešto - Miloš Biković u ekipi, što je, takođe, jedan od faktora da film bude veliki hit.

Biković: Nema recepta, zaista. Slažem se sa ovim što je Klim rekao vezano za nužne preduslove koji podrazumevaju dobar scenario i kvalitetnu ekipu pre svega, kao i čitav niz drugih faktora, ali ipak, na kraju sve zavisi od publike koja klikne sa filmom ili ne.

Korona nije zatvorila bioskopske sale, hoće li streaming platforme?

Šipenko: Ne, neće. Uveren sam u to. Bioskop je sam po sebi jedan poseban čin. Čin koji podrazumeva dosta toga - odlazak u bioskop, susret s ljudima, kolektivno gledanje filma i emociju, koju to trenutno podeljeno zajedničko iskustvo gledanja, uvećava. Naravno, možete pozvati i ljude kući da zajedno odgledate nešto sa striming platforme, ali niste uvek raspoloženi za to. Bioskop je ipak specifično iskustvo.

Biković: Neće zatvoriti bioskope jer je film sam po sebi, a naročito u bioskopu događaj, praznik. Kao što to nije učinila televizija neće ni striming platforme, samo što bioskopi neće više imati tu neku vrstu monopola na kvalitetan sadržaj. Serije će biti i već jesu sve kvalitetnije, udaljavaju se proizvoda za masovnu upotrebu, a ozbiljno se približavaju umetnosti. Generalno, striming platforme podižu produkcijske kvalitete, podstiču kreiranje sadržaja, ali sam istinski ubeđen da nikada neće prestati želja i potreba da se pogleda dobar film u bioskopu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miloš Biković (@bikovic)

O kulturnoj sceni Rusije, teško komentarisati

Kako vam izgleda kulturna scena Rusije/Srbije?

Šipenko: U ovakvim okolnostima kakva trenutno vladaju u Rusiji to je teško komentarisati. Sad već možemo da govorimo kakva je ta scena bila, što je besmisleno, a da komentarišemo kakva će biti, za to je sada suviše rano. Naravno uvek će postojati potreba da kroz umetnost i film progovorimo o osećanjima i svemu što se dešava.

Što se tiče kulturne scene u Srbiji, moram da priznam, ne bez stida, da jako malo o njoj znam. Poslednji put sam bio u Srbiji pre 10 godina na festivalu Kustendorf. Samo sam jednom prošao kroz Beograd i maštam da dođem opet, nadam se da će moj prijatelj Miloš u tome da mi pomogne. Biće to prilika da, pored Miloša i Kusturice, upoznam neke druge umetnike i kulturnu scenu Srbije.

Biković: Složio bih se sa Klimom oko kulturne scene Rusije, u ovom trenutku je to stvarno teško komentarisati.

Što se tiče Srbije, puno se snima, i serija i filmova, dosta se ulaže u sadržaje, voleo bih da se ta tendencija da održi. Budžet Filmskog centra Srbije raste iz godine u godinu, to se odražava i na broj snimljenih filmova, a takođe je i produkcija serija doživela pravi bum. Nadam se da će iz tog kvaniteta rasti i kvalitet sadržaja, jer potreba i glad za dobrim filmovima i serijama raste. Naročito se to vidi na međunarodnom tržištu i želim da uskoro, mi odavde, poput Rusije, naravno pre ovih dešavanja i sankcija koje se tiču čak i umetnosti, izvozimo svoj kulturni sadržaj, za šta imamo dobre preduslove.

Naravno, znam da kulturnu scenu ne čini samo filmska industrija, prosto govorim o onom u šta sam upućen. Znam i da pozorišta dobro rade, imamo mnogo premijera, sale su pune, ljudi su željni pozorišta, pogotovo posle svih onih restrikcija izazvanih pandemijom. Pandemija se svakako odrazila i na muzičku i likovnu scenu, ali priznajem da nisam upućen dovoljno da bih dao bilo kakav sud. Ono što, doduše kao običan čitalac mogu da primetim je da je domaća književna scena zaista živa, dobrih knjiga je sve više, sudeći bar po broju preporuka, što me posebno raduje. Teško mi je i da stignem, uz obaveze koje imam, da pročitam sve ono što dobijam kao preporuku za savremene domaće autore.

Šta cenite kod drugog sagovornika, a šta mu ponekad umete zameriti?

Šipenko: Miloš je jedan od mojih najomiljenijih glumaca. Mnogo ga volim i poštujem. Kao glumac ima ogroman dijapazon i može da igra dijametralno različite uloge, što je njegova velika glumačka vrlina.

Što se tiče zamerki i kritike, ništa mi trenutno ne pada na pamet. Čak i kad bih se duboko zamislio, verujem da ne bih mogao da nađem bilo šta. I to ne samo sad, zbog tog što smo deo istog intervju i zbog straha da se naljuti, već što tako zaista mislim. Čim budem video nešto za šta bi trebalo da ga kritikujem, verujte da ću to odmah i uraditi.

Biković: Kod Klima cenim što je jako objektivan, precizan, što u sve sumnja, ali na jedan dobar način, u smislu da sve preispituje. Cenim što nije samozaljubljen, što se bavi svojim rediteljskim zanatom, ne umetničari i ne filozofira. Klim ume da primeti talenat u svakom i da iz svakog svog saradnika stvarno izvuče ono najbolje.

Tanjug AP/Roscosmos Space Agency via AP

Ruska filmska ekipa snimala u svemiru

Hoćete li sledećeg puta u svemir voditi Toma Kruza ili Miloša Bikovića?

Šipenko: Po tom pitanju ne postoji nikakva dilema, sigurno bih poveo Miloša, pa čak iako bi se on tome opirao.

Da zavisi samo od vas, koji bi to naredni film bio koji biste radili u Rusiji, kao glumac ili kao producent?

Biković: Prvi izbor bi svakako bio film sa Klimom, uvek. Inače, nemam tu vrstu fiksiranih projekcija i želja, sve prvenstveno zavisi od scenarija. Trenutno imam nekoliko ponuda na stolu, videću kako će se stvari odvijati u narednom periodu.

Preporuka za vas

Miloš Biković za Euronews Srbija: Nadam se da ćemo uspeti da snimimo "Budi Bog s nama"
Soni kupio prava za rimejk ruskog blokbastera "Sluga" u kom igra Miloš Biković

Komentari (0)

Kultura