Aktuelno iz kulture

Filip Baloš za Euronews Srbija o Evroviziji, slikarstvu i triku koji ormar pretvara u studio: "Umetnost je uvek bila tu"

Komentari

Autor: Staša Rosić

25/03/2023

-

21:38

Filip Baloš za Euronews Srbija o Evroviziji, slikarstvu i triku koji ormar pretvara u studio: "Umetnost je uvek bila tu"
Filip Baloš za Euronews Srbija o Evroviziji, slikarstvu i triku koji ormar pretvara u studio: "Umetnost je uvek bila tu" - Copyright Printscreen YouTube/RTS Pesma Evrovizije -Zvanični kanal

veličina teksta

Aa Aa

Filip Baloš, mladi muzičar koji je bio jedan od favorita za predstavnika Srbije na ovogodišnjoj Evroviziji, poslednjih nedelja ima pune ruke posla. Nedavno se vratio iz Stokholma, gde je nastupao u okviru muzičkog događaja Melfest WKND povodom tamošnjeg izbora za evrovizijskog predstavnika i imao priliku da se uveri da se njegova pesma "Novi plan drugi san" sada sluša i u dalekoj Skandinaviji.  

"Veoma sam zahvalan na tome što stranci vide kvalitet u meni i što dobijam pozive za Eurovision pre-parties širom Evrope. Publika u Švedskoj je bila sjajna! Nisam bio siguran da li će znati pesmu ili ne. Znali su i pevali su glasno, oduševili su me", kaže Baloš za Euronews Srbija.

Iako tako dobar prijem njegove pesme možda nije očekivao, za one koji od ranije prate njegov rad to nije iznenađenje. Od malih nogu Filip je pokazivao izuzetan talenat ne samo za muziku, nego i za pisanje tekstova, crtanje i slikanje. Godine 2019. je osvojio prvo mesto na takmičenju za talente koje je organizovao Play radio i kao pobednik, snimio pesmu "Pomereno". 

Zemlja Gruva! bend u kom peva Konstrakta, prošlogodišnja predstavnica Srbije na Evroviziji, čuo je Filipa na društvenim mrežama, gde objavljuje svoje obrade poznatih pesama i pozvali ga da u njihovom studiju snimi svoju verziju pesme "Mekano" iz Konstraktinog "Triptiha". Uz sve to, nadaren je likovni umetnik i trenutno studira slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

 

 

"To je došlo prirodno s obzirom na to da sam iz muzičke porodice. Umetnost je uvek bila tu oko nas u nekom obliku dok smo odrastali. Studiram slikarstvo, ali sam trenutno, privatno, više fokusiran na stvaranje muzike. Trenutno jedva čekam da se vratim na svoju klasu i da počnem novu sliku. Svaki vid umetničkog izražavanja mi daje neki jedinstven osećaj zadovoljstva koji onaj drugi ne može", kaže Baloš.

Kako napraviti studio od ormara

Pesmu s kojom je konkurisao za predstavnika Srbije na Evroviziji sam je komponovao, napisao, pa čak i snimio u ormaru. Otkrio nam je kako od garderobera uz malo mašte može da se napravi studio.

"Moj tata je producent i ima pravi studio, ali se nekako prijatnije osecam da radim sam u svojoj sobi. Da bih snimao vokale, potreban mi je prostor koji je zvučno izolovan. Zato otvorim krila ormana na koja stavim ćebad i tako stvorim odlične uslove za snimanje", kaže naš sagovornik.

On kaže da "Novi plan drugi san" govori o donošenju novih odluka i veri da će se sve desiti onako kako treba da se desi. 

"U strofama se dešava preispitivanje odluke koja je doneta. Da li je meni bolje sa tobom osobom ili bez te osobe? Dok onda u refrenu dolazi taj afirmativni deo gde kažem 'Samo daj, nek je kraj / Novi plan drugi san'", kaže muzičar.

"Luke Black je zaslužio uspeh"

Obradovao ga je uspeh Luke Black-a, aktuelnog predstavnika Srbije na Evroviziji i kaže da je osetio neopisivu sreću kada su ga proglasili za pobednika. 

 

 

"Nedeljama smo se družili i pričali o svemu i delili utiske. Mislim da je zaista zaslužio sve što mu se trenutno dešava", objašnjava Baloš i ističe da bi moglo da se desi da na takmičenju bude "među prvima ili prvi, ali i suprotno, jer se sve menja iz godine u godinu".

"Ja mu želim sve najlepše, ima da 'razvali'", dodaje naš sagovornik.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Srbija od 2018. godine nije imala muškog predstavnika na Evroviziji, ali taj niz konačno je prekinut ove godine, a uz Luke Black-a i Filipa Baloša, bilo je još nekoliko muzičara, koji su se istakli modernim zvukom i atraktivnim nastupima. 

Baloš smatra da domaća pop scena raste i ide u dobrom smeru, a da je prošlogodišnje učešće Konstrakte ubrzalo proces dolaska novih izvođača na scenu. On, kako kaže, ima želju da započne inostranu karijeru. 

"Želim da nastavim da pišem pesme na engleskom, kao što sam radio kad sam bio mlađi. Verujem da će sve biti onako kako treba da bude, naravno uz dosta truda i rada", kaže mladi muzičar, koji pored objavljenih singlova, ima još mnogo završenih i nezavršenih pesama.

U međuvremenu, priprema još jednu pesmu na srpskom - "Sami", čiji je delić objavio na Tviteru.

 

 

"Tviter je poludeo za tom pesmom i svakodnevno dobijam pitanja kada će izaći. Tako da se trudim da to bude prvo sledeće izdanje i da bude što pre", kaže Baloš.

Komentari (0)

Kultura