Aktuelno iz kulture

"Život piše umetnost i umetnost piše život": Jug Đorđević o metateatralnoj predstavi "Pre nego što počnemo"

Komentari

Autor: Tanjug

30/03/2023

-

10:27

"Život piše umetnost i umetnost piše život": Jug Đorđević o metateatralnoj predstavi "Pre nego što počnemo"
Jug Đorđević - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Reditelj Jug Đorđević sa dramaturškinjom Tijanom Grumić priprema autorski projekat "Pre nego što počnemo" u Hartefakt produkciji.

Đorđević je rekao da se "Pre nego što počnemo" naslanja na sve što su radili u nekim prethodnim predstavama u Beogradu, kao metateatralna konstrukcija gde ponovo kroz pozicije autora uzimaju temu koju obrađuju.

"Otišli smo toliko daleko da nas portretišu glumicu u predstavi", istakao je reditelj u intervjuu za Tanjug. 

Đorđević je dodao da je potrebno razmisliti kako, iz koje vizure treba pristupiti bilo kojoj temi koja se bavi manjinama.

"Odlučili smo da krenemo iz naših vizura, ko smo mi kao autori. Život piše umetnost i umetnost piše život. Odlučili smo da sve događaje koji su se nama događali, od poziva da radimo projekat, stavimo u predstavu", rekao je Đorđević.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Prema njegovim rečima, uvek treba ispitivati granice, šta znači otiči predaleko ili ne otići dovoljno daleko.

"Trudili smo se da ogolimo sebe da bi mogli da pričamo o tuđim životima. Ko smo to mi i zašto baš mi? Odatle je počela cela stvar", naveo je reditelj.

Upitan kako očekuje da će publika precipirati predstavu, Đorđević je istakao da im je jako važno da se u predstavi izbegne drugost.

"Kad pričamo o manjinama često možda i ne poznajemo ljude koji pripadaju manjinskim grupama, a o njima govorimo i govorimo kao o nekim drugima. Najviše bih voleo da ljudi izađu sa idejom da ne postoji ta drugost i da smo svi manje više deo iste zajednice", rekao je Đorđević.

Upitan kako vidi budućnost pozorišta u doba tehnoloških reovlucija, Đorđević je rekao da ono što mu danas pripisujemo kao defekt u odnosu na brzinu i instant momenat tehnologija u budućnosti biti najveća snaga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura