Aktuelno iz kulture

U Narodnom pozorištu počele probe predstave "Urnebesna tragedija"

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2023

-

16:10

U Narodnom pozorištu počele probe predstave "Urnebesna tragedija"
U Narodnom pozorištu počele probe predstave "Urnebesna tragedija" - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Narodno pozorište u Beogradu saopštilo je danas da su počele probe predstave "Urnebesna tragedija“ Dušana Kovačevića, u adaptaciji i režiji Jagoša Markovića.

Premijera crnohumorne priče, koju nacionalni teatar sprema u koprodukciji sa Narodnom pozorištem Republike Srpske u Banjaluci, planirana je 5. maja na Velikoj sceni, saopštilo je Narodno pozorište.

Kako je navedeno, prva čitaća proba održana je 27. marta, na Svetski dan pozorišta. 

U predstavi igraju Nikolina Friganović, Željko Erkić, Petar Vasiljević, Nela Mihailović, Aleksandar Vučković, Sandra Bugarski, Branko Vidaković, Ljubiša Savanović i drugi. 

Dramaturg je Molina Udovički Fotez, reditelj Marković uradiće i izbor muzike, scenograf je Matija Vučićević i kostimograf Bojana Nikitović, dok je Ljiljana Mrkić Popović oblikovala scenski govor.

Kovačević u ovom komadu, praizvedenom 1991. godine, preispituje porodične i lične tragedije, male i velike katastrofe koje se dešavaju u naoko običnim ljudskim životima, kaže se u saopštenju.

"To je, u osnovi, i danas, kao i tada kad sam je pisao, priča o destrukciji u jednoj porodici. Postoji definicija, u koju duboko verujem, da je porodica nešto što je epicentar našeg života i jedan od najznačajnijih činilaca u našem postojanju", rekao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, predstava se bavi i pitanjem potrage za izgubljenim identitetom, porekla, krivice, a "sve to zajedno, u suštini, je jedna lepa i pomalo tragična priča o pozorištu.“

Kako je navedeno, ovo je konkretna realizacija "Sporazuma o saradnji“ koji su 9. februara prošle godini u Banjaluci potpisali čelnik beogradskog pozorišta Svetislav Goncić i banjalučkog Dijana Grbić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura