Aktuelno iz kulture

Đorđe Milosavljević: "Kalkanski krugovi" su dobra kombinacija srpskog miljea i horora

Komentari

Autor: Tanjug

10/04/2023

-

11:20

Đorđe Milosavljević: "Kalkanski krugovi" su dobra kombinacija srpskog miljea i horora
Đorđe Milosavljević - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Druga sezona popularne domaće serije "Kalkanski krugovi" emituje se od 1. aprila na Superstar TV kanalu. Scenarista ove serije Đorđe Milosavljević kaže da su u nastavku imali nameru da prikažu život u zajednici koja je daleko izvan svake urbane celine, što podrazumeva drugačiji način komunikacije.

Prema njegovim rečima, najveći izazov je bio prilagoditi dijalog i tu vrstu društvenih, porodičnih i drugih odnosa savremenom televizijskom izrazu.

"Kalkanski krugovi" su priča sa elementima mistike, misterije i horora u zabačenom i izolovanom selu, dodao je scenarista.

"U trenutku kad se pojavila serija svi smo imali neodoumicu kako će publika reagovati. Jedino je reditelj Milan Karadžić bio siguran da će stvar da profukcioniše", priznao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, specifična mešavina folklorne fantastike, savremenih tema i miljea seoske sredine je kombinacija koju je publika dobro prihvatila.

"Uspeli smo da ponudimo dobru kombinaciju između jednog autentičnog srpskog miljea i priče koja ima element horora, fantastike i savremenog televizijskog žanra", naveo je Milosavljević.

Drugoj sezoni se prišlo se ambicioznije, jer je postojala snažna želja da se publici pruži više, Milosavljević otkriva da "ima više horora, elemenata fantastike i "priče koja se tiče nas, savremenih problema koji iskrsavaju u Dolu, mikrozajednici koja oslikava probleme prisutne u savremenom makro okruženju".

Milosavljević je dodao da se serija bavi problemima roditeljstva, odrastanja i odnosa prema tradiciji, "koju nekad ne razumemo i odbacujemo, a ona u stvari pomaže da nekako preživimo".

Tanjug/Zoran Žestić

 

Govoreći o fenomenu talasa hiperprodukcije domaćih televizijskih sadržaja, Milosavljević je rekao da je "neverovatno koliko je domaća produkcija nabujala poslednjih godina". "Dobro je da je veliki broj autora, glumaca i scenarista dobio priliku da nešto proizvede. Problem je da se u tom naporu da napravimo savremeni televizijski proizvod previše otišlo u podražavanje modela u svetskoj produkciji", ocenio je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je"bitno napraviti autentičan televizijski proizvod, jer naše serije treba da se pre svega obraćaju našoj publici".

"Naravno da je dobro ako serije može da komunicira sa publikom drugde u svetu, ali ključno je da naši autori i produkcija ne izgube korak sa najširom televizijskom publikom. Televizija se obraća masovnoj, širokoj publici i nema smisla obraćati svojoj porodici ili krugu na Tviteru", ocenio je scenarista. 

Serija "Kalkanski krugovi" emituje se subotom i nedeljom na Superstar TV kanalu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura