Aktuelno iz kulture

Igor Marsenić iz Asocijacije srpskih arhitektonskih praksi: "Želimo da se arhitektonski život vrati u institucije"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/04/2023

-

13:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Muzeju primenjene umetnosti u toku je 45. Salon arhitekture čiji je partner Asocijacija srpskih arhitektonskih praksi (ASAP). Ova organizacija doprinosi razmeni iskustava između priznatih domaćih i internacionalnih predstavnika struke u okviru 12 različitih panel diskusija.

Tim povodom, Igor Marsenić, arhitekta i izvršni menadžer ASAP za Euronews Srbija objašnjava da je njihova misija da podignu svest i značaj arhitekture u jednom društvu.

"Ne postoji baš jasno razumevanje toga koji je značaj arhitekte u našem društvu", kaže Marsenić, dodajući da je to jedan od razloga za višegodišnje urbanističke probleme u Srbiji, a naročito divlju gradnju.

"Zakon o planiranju i gradnji koji je donet pre dvadesetak godina u svojim prvim aktima govori o tome da su za sam zakon i sistem najvažniji parcela i investitor. Posledica dvadesetogodišnje aktivnosti je ovo danas, što na bilo koji način ne bi trebalo da ide na teret arhitektonske struke", smatra naš sagovornik. 

Marsenić objašnjava da u poslednjih dvadesetak godina nijedno zbačajnije arhitektonsko strukovno udruženje nije bilo uključeno u kreiranje zakonskih procedura koje, ali da su ovog puta članovi ASAP učestvovali u procesu davanja komentara i javnoj raspravi vezano za novi Zakon o planiranju i gradnji.  

Tanjug/Strahinja Aćimović

Igor Marsenić

"Zakonski akti su prošli narodne komisije i oni su otišli na skupštinsku raspravu i nadam se da ćemo uskoro znati koji je bio rezultat našeg rada", istakao je arhitekta.

Uloga arhitekata u društvu i zakonodavstvu jedna je od niza tema o kojima govore panelisti ovogodišnjeg Salona arhitekture. 

"Mi smo želeli da se arhitektonski život vrati u institucije koje imaju kapacitet da istovremeno izlažu, dokumentuju, arhiviraju i samim tim vrednuju arhitektonsko stvaralaštvo i jednu epohu", kaže Marsenić, pozivajući sve zainteresovane da učestvuju u javnim diskusijama.

On je podsetio da je prošle nedelje održan panel u kom je učestvovao glavni urbanista Beograda Marko Stojčić i predstavio projekat "Belgrade Expo", a najavio i niz zanimljivih događaja na kojima će se između ostalog, baviti i temom kulturnog nasleđa.

"To je jedan od dobrih primera da se na adekvatan i profesionalan način govori o važnim temama koje su se pojavile u javnom životu i da one ne moraju da budu deo nekih populističkih tema", ističe sagovornik Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura