Aktuelno iz kulture

Predavanje profesora Vernera Zobeka i dodela nagrada Salona arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2023

-

09:52

Predavanje profesora Vernera Zobeka i dodela nagrada Salona arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti
"45. Salon arhitekture - salon dijaloga" - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Salon arhitekture - Salon dijaloga koji se održava u Muzeju primenjene umetnosti do 29. aprila večeras će uručiti nagrade i priznanja,a direktorka MPU Biljana Jotić ističe nekoliko novina 45 izdanja manifestacije. 

Jotić je rekla Tanjugu da se 45. Salon arhitekture, kog MPU realizuje u saradnji sa Asocijacijom srpskih arhitektonskih praksi (ASAP), razlikuje od prethodnih pošto je dodela nagrada pomerena na kraj meseca, bliže završetku same manifestacije.

Prema njenim rečima, dodeli će večeras u Jugoslovenskoj kinoteci prethoditi (od 18:00) predavanje profesora Verner Zobeka, člana međunarodnog žirija Salona arihtekture, koji tim povodom dolazi u Beograd, a "tiče se budućnosti graditeljstva u Evropi i svetu".

Pored nagrada u svim kategorijama i Gran prija, Salon arhitekture od ovog izdanja uvodi Nagradu publike, a Jotić to objašnjava potrebom da im "javnost kaže svoje potrebe i želje o arhitekturi i arhitektonskom oblikovanju".

U konkurenciji za nagrade i priznanja na Salonu arhitekture su radovi profesionalaca u devet kategorija: arhitektura, urbanizam, unutrašnja arhitektura, zaštita graditeljskog nasleđa, istraživanje i eksperimenti, arhitektonska kritika i publikacija, pejzažna arhitektura, arhitektonska fotografija i Virtuelna arhitektura.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Novina je i priznanje koje će Savet Salona dodeliti nekom "delu, angažovanju, društvenom aktivizmu van takmičarskih kategorija" dodala je Jotić.

Navevši da je 45. Salon arhitekture "jedan od najposećenijih" i da se manifestacija vratila na "na stare brojeve", i čak ih prevazišla", Jotić je podsetila da su predavanja okupila veliki broj stručne i šire javnosti.

Prema njenim rečima, predavanja su bila različita, svaki član žirija je imao trenutak da kaže o svojoj struci, pa je tako arhitekta Aleksandar Zeljić došao iz Čikaga i održao predavanje o kreiranju budućih gradova, a Marijana Radović iz Milana je govorila o unutrašnjoj arhitekturi.

Direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dubravka Đukanović je govorila o zaštiti graditeljskog nasleđa, a predavanja su obuhvatila i najsavremenija kretanja u arhitekturi.

Pored njih žiri čine i stručnjakinje za arhitekturu Ljiljana Blagojević, Marija Maruna i Ljubica Arsić.

Kako je bilo navedeno u najavi manifestacije, poslednjih decenija arhitektonska profesija globalno prolazi kroz krizu u vezi sa sopstvenom ulogom i pozicijom u društvu, pa je više nego ikada potreban dijalog, a 45.  Salon je prilika da se stvori novo polje dijaloga unutar arhitektonske zajednice i sa društvom.

Sva predavanja i paneli održani tokom manifestacije koja je otvorena 28. marta su na jutjubu, a Jotić kaže da će 28. aprila biti promovisan katalog 45. Salona arhitekture koji će sabrati i dokumentovati sadržaje manifestacije.

Jotić je rekla da će se i okupiti prošlogodišnj i ovogodišnji članovi kako bi doneli "neke zajedničke zaključke, kakav je pomak u realizaciji Salona" i čemu dalje teže.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura