Aktuelno iz kulture

Šta se gleda u domaćim bioskopima: "Munje: Opet!" i "Indigo kristal" obaraju rekorde

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Filmski centar Srbije

26/04/2023

-

07:49

Šta se gleda u domaćim bioskopima: "Munje: Opet!" i "Indigo kristal" obaraju rekorde
Prinskrin/Youtube/Bassivity Digital, Južni vetar, Illumination, Lionsgate Movies - Copyright Prinskrin/Youtube/Bassivity Digital, Južni vetar, Illumination, Lionsgate Movies

veličina teksta

Aa Aa

Domaći filmovi "Munje: Opet!" i "Indigo kristal" već nekoliko nedelja nalaze se na listi najgledanijih filmskih naslova u domaćim bioskopima, a i jedan i drugi pogledalo je više od stotinu hiljada ljudi.

Nastavak originalnih "Munja" u režiji Radivoja Andrića za nepunih mesec dana od premijere pogledalo je 111.784 gledalaca, dok je debi ostvarenje Luke Mihailovića za sedam nedelja koliko je na repertoaru videlo 122.880 gledalaca u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Prema poslednjim izveštajima Filmskog centra Srbije, od ovih filmova u bioskopima bili gledaniji samo animirano ostvarenje "Super Mario braća" i četvrti nastavak akcije "Džon Vik". 

Najgledaniji filmovi u domaćim bioskopima
1. "Super Mario braća"
2. "Džon Vik 4"
3. "Munje: Opet!"
4. "Indigo kristal"
5. "Papin egzorcista"
6. "Mačke u muzeju"
7. "Air"
8. "Divna propast"
9. "Dungeons & Dragons: Odanost među lopovima"
10. "Marlou"

Na listi deset najgledanijih su i "Papin egzorcista" sa Raselom Krouom, animirani film "Mačke u muzeju", priča o nastanku Nike imperije pod nazivom "Air", "Divna propast", "Dungeons & Dragons: Odanost među lopovima" i "Marlou".

Jesu li Mare i Pop konačno sazreli?

Originalne "Munje" gledalo je u domaćim bioskopima više od 600.000 ljudi. Više od dvadeset godina kasnije, ponovo se srećemo sa čuvenim protagonistima Popom (Sergej Trifunović" i Maretom (Boris Milivojević) koji su isti kao što su i bili, ali stariji.

Pop i dalje mašta o muzičkom uspehu, iako tezgari svirajući obrade osamdesetih. Njegov drug Mare je praktičniji, zarađuje za život tako što noću, od kluba do kluba, razvozi nargile za tinejdžere. Nova muzika vlada svetom, a njen kralj, stacionarian u Cirihu, je Gojko Sisa (Nikola Đuričko). Gojko vlada dijasporom i određuje ukus mladih. Na snimanju spota prespektivne pevačice, Gojko insistira da se ubaci sempl iz jedne pesme njegovih školskih drugova Mareta i Popa i ona preko noći postaje Jutjub hit. 

Mare i Pop saznaju da Gojko koristi njihov stari snimak i da još uvek poseduje kasetu sa originalnom pesmom. Iste noći sreću druga iz odeljenja koji se sprema na put za Beč, jer Gojko organizuje godišnjicu mature (ogromna većina odeljenja ionako živi u inostranstvu). Naravno, jedino njih dvojica nisu dobila pozivnice.

Na žurci se pojavljuje i njihova razredna - Smilja Tortura (Seka Sablić) i mnogi drugi likovi koji unose novu dinamiku među poznatim licima.

"Generacijski krik za pomoć"

Debitantsko ostvarenje mladog reditelja i scenariste Luke Mihailovića "Indigo kristal" snimano je u njegovom rodnom Šapcu i crno beloj fotografiji Vladimira Milivojevića i Vladimira Đurića.

Radnja filma smeštena je u Šapcu, gde pratimo tridesetogodišnjeg Vuka, koji izlazi iz zatvora na uslovnu slobodu nakon što je odležao osam godina. Uz pretnju da se vraća u zatvor ako napravi i najsitnije delo, Vuk počinje svoj proces asimilacije u društvo, međutim konstantno ulazi u situacije koje aludiraju na stari život. Njegov lični krik za pomoć, ujedno je i simbolični generacijski krik za razumevanjem i pokušajem da se vrate na pravi put.

U filmu igraju Nina Janković, Miodrag Radonjić, Denis Murić, Miloš Petrović Teojpec, Pavle Mensur i drugi. 

Kompleksan, ali veoma savremen tekst napisao je reditelj Luka Mihailović, a kao producenti ceo projekat su podržali Miodrag Radonjić i Miloš Avramović, odnosno producentske kuće Arhangel Studios, Režim, kao i RTS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura