Aktuelno iz kulture

Aleksandar Vučković: "Urnebesna tragedija" je savršeno skrojen komad

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2023

-

22:40

Aleksandar Vučković: "Urnebesna tragedija" je savršeno skrojen komad
Aleksandar Vučković - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Aleksandar Vučković igra u predstavi "Urnebesna tragedija" Duška Kovačevića u Narodnom pozorištu.

On kaže da je reč o "savršeno skrojenom komadu" i da je saradnja sa rediteljem Jagošem Markovićem "posebno pozorišno iskustvo".

"Zadovoljan sam ulogom koju sam dobio, to je lik Koste, jedan od najbolje napisanih likova na našem jeziku", istakao je glumac.

Vučković je rekao da je Kosta dosta stariji od njega što je "Jagošev eksperiment". Lično, Vučković često ima običaj da ide u ekstreme, "od velikih uzleta do ponora u raspoloženjima i u poimanju sveta", a "to je slučaj baš sa Kostom". 

"To kod njega poprima ekstremne razmere i odlazi u strašnu autodestrukciju. Nešto je tu mene dirnulo, ta njegova sposobnost da do kraja živi sadašnji trenutak. Kad je srećan, srećan je do maksimuma, a kada pada u provaliju on se ne odupire", naveo je Vučković.

Njegov lik Mihajla Medakovića u predstavi "Očevi i oci" Narodnog pozorišta, po delu Slobodan Selenića i u režiji Veljka Mićunovića, odlikuje kriza identiteta i borba protiv "čamotinje i nedelanja, konstantnog kvazifilozofiranja o velikim svetskim prašinama".

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Hteo je da uzme stvar u svoje ruke i krene u akciju, pod ekstreminim okolnostima društvenog sunovrata i porodičnih okolnosti. Nema za šta bi se uhvatio u svom neposrednom okruženju i hvata se za komunizam kao za slamku i svetlo na kraju tunela", primetio je glumac.

Vučković je govorio da mu je pozorište apsolutni prioritet, a i po završetku akadmije to se prirordno nametnulo pošto nije dobijao toliko poziva za igranje pred kamerom.

"U pozorištu su se otvarale stvari. To je nešto što me pokreće. Voleo bih da pozorište ostane konstanta u  mom radu. To je mestu gde glumac može da napreduje i radi na sebi, da se pušta u neke žarke boje. Kasnije za film, rad u pozorištu te oslobađa", naveo je Vučković.

Upitan kakve uloge u budućnosti priželjkuje, Vučković je rekao da bi voleo da više radi sa mladim ljudima i da im neka iskusna figura pokaže pravac u slučaju da zalutaju.

"Kad sam bio na studijama razmišljao sam šta bi voleo da odigram, ali se vremenom pokazalo da dobijam uloge koje mi pripadaju. Uloga koju dobijem je ona koju bih najviše voleo da odigram", zaključio je Vučković.

Komentari (0)

Kultura