Aktuelno iz kulture

Trka za finale Evrovizije: Sve o takmičarima koji večeras nastupaju u Liverpulu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

09/05/2023

-

20:52

Trka za finale Evrovizije: Sve o takmičarima koji večeras nastupaju u Liverpulu
Trka za finale Evrovizije: Sve o takmičarima koji večeras nastupaju u Liverpulu - Copyright Tanjug AP/Martin Meissner, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prvo polufinale ovogodišnje Evrovizije održava se večeras u liverpulskoj areni "M&S Bank", a nadmeću se petnaest učesnika među kojima je i predstavnik Srbije Luke Black.

Pored njihovih izvođenja, večeras ćemo imati priliku da vidimo i delove nastupa direktnih finalista: predstavnice Francuske La Zare ("Evidement"), nemačke grupe Lord of the Lost ("Blood and glitter") i italijanskog pevača Marka Menjonija ("Due vite").

Odluku o finalistima, prvi put od 2009. godine, donose isključivo gledaoci kraj malih ekrana, kako iz 18 država koje će imati pravo glasa u 1. polufinalu, tako i iz vantakmičarskih država, čiji će glas biti uračunat kao glas dodatne, 19. države. Gledaoci iz zemalja učesnica za svoje favorite moći će da glasaju na ustaljen način, putem telefona i SMS-a, kao i zvanične aplikacije Evrovizije, dok će gledaoci iz vantakmičarskih država za svoje favorite glasati isključivo putem specijalno napravljenog sajta www.esc.vote. Linije za glasanje biće otvorene nakon izvođenja poslednje pesme i trajaće 15 minuta.

Tanjug AP/Martin Meissner

Voditeljke programa

Iako će žiriji zvanično pravo glasa imati samo u finalu, svoje bodove nacionalni stručnjaci dodeliće i tokom drugih generalnih proba za 1. i 2. polufinale, samo što će njihovi glasovi biti uvaženi samo ukoliko dođe do pogrešno prebrojanih telefonskih i SMS glasova, kao i u slučaju nedostavljanja uzorka sličnog bodovnog ranga u različitim državama u slučaju tehničkih problema.

Dok se budu prebrojavali glasovi gledalaca, svoje revijalne nastupe imaće: ukrajinska evrovizijska predstavnica iz 2010. Aljoša, britanska pevačica Rebeka Ferguson i popularna britanska pevačica Rita Ora.

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Gledaoci u Srbiji će 1. polufinale moći da prate na Trećem programu RTS-a sa početkom od 21 sat, kao i putem radija i na kanalu RTS Svet. 

Događaj će biti prenošen i na zvaničnom YouTube kanalu Evrovizije putem ovog linka.

Predstavljamo vam sve večerašnje polufinaliste, onim redosledom kojim će nastupiti na sceni "M&S Bank" arene:

1. Norveška - Alesandra Male, "Queen of Kings"

Ovogodišnje takmičenje otvara nastup norveške predstavnice Alesandre Male "Queen of Kings", koja je pre objavljivanja pesama Švajcarske i Finske nedeljama važila za favoritkinju Evrovizije. 

Mele je već sa 12 godina pobedila u italijanskoj verziji takmičenja "X faktor", a u sedmoj sezoni "Voice" u Norveškoj došla je do finala.

Trenutno pohađa muzičku školu LIMPI i živi u Lilehameru. 

Pesma sa kojom će Alesandra nastupiti na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije govori o njenom ljubavnom životu. Ona je, naime, za norveške medije ispričala da je biseksualka i da pesma oslikava njena dosadašnja iskustva. 

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Takođe, tekst govori o osnaživanju žena, dok je melodija inspirisana tradicionalnim norveškim folk pesmama.

2. Malta - The Busker, "Dance (Our Own Party)"

Bend The Busker, koji su Maltežani zavoleli još dok su svirali na ulicama Valete, svira soul, pop i fank muziku, a nastupali su i na mnogim festivalima širom Evrope. 

Ovaj indi bend u prvom polufinalu peva o tome kako je nekada potrebno pobeći od svetla reflektora i vreme provesti sa dobrim prijateljima u intimnijoj atmosferi.

Ta tema bila je aktuelna naročito u vreme pandemije, koja ih je i inspirisala da napišu ovu himnu prijateljstva.

3. Srbija - Luke Black, "Samo mi se spava"

Čačanin Luka Ivanović, talentovani muzičar poznatiji po scenskom imenu Luke Black, predstavlja Srbiju autorskom numerom "Samo mi se spava", a nastupiće treći u prvom polufinalu.

Uspešan je kantautor, a komponuje još od 2005. godine. Učestvovao je na Grooveland festivalu 2014. gde su ga primetili skauti studija Universal Music i omogućili mu da se usavršava u Londonu. 
Snimio je pet singlova na engleskom jeziku, a manje je poznato da je želeo da predstavlja Srbiju i na Evroviziji 2016. godine. 

"Samo mi se spava" je pesma na kojoj je sa prijateljima Majedom Kfurijem i Benom iz sastava Comanavago radio još od 2020. godine.

"Iskreno, neko vreme sam je ostavio na miru. Na kraju sam je završio zajedno sa Milovanom Boškovićem iz Zemlje Gruva, neposredno pre roka za prijavu za Pesmu za Evroviziju", ispričao je Luka za ESC Younited.

 

Predstavnik Srbije posvetio je svoj nastup nastradalima u tragedijama koje su za kratko vreme pogodili Beograd i Mladenovac, kao i njihovim porodicama.

"Nama je u celom timu mnogo žao zbog događaja koji su se desili. Sve naše misli su sa ljudima koji su pogođeni ovom tragedijom", poručio je Luka.

On je objasnio da njegova pesma i inače govori o strahovima i nemilim događajima, ali da je sve mnogo teže kad se desi nešto "što je bliže vašem srcu".

Večeras nastupa sa crnim florom na reveru i nada se prolasku u finale, koje mu kladionice predviđaju.

4. Letonija - Sudden Lights, "Aijā"

Kvartet prijatelja pod nazivom Sudden Lights izvodi pesmu na engleskom, kako bi, kako kažu, dotakli srca što je moguće više ljudi. Ipak, odlučili su da joj ime ostane na njihovom letonskom jeziku, jer predstavlja reč koja se kod njih govori deci kako bi se umirila i zaspala.  

"Nismo mogli da ostanemo indiferentni na mračne događaje u svetu i činjenicu da zlo uništava ljudske živote", rekli su članovi grupe o inspiraciji za ovu pesmu.

Inače, Sudden Lights su među najstrimovanijim izvođačima u Letoniji i do sada su objavili tri albuma.

5. Portugal - Mimicat, "Ai Coração"

Marisa Mena, poznatija po scenskom imenu Mimicat, sama piše svoje pesme i peva od devete godine, ali je najveći proboj u karijeri imala 2014. kada je objavila svoj debi album For You.

Ove godine se takmiči sa pesmom "Ai Coração" koja, kako kaže, govori o beznadežnoj ljubavi i čežnji za ljubavnikom.

6. Irska - Wild Youth, "We Are One"

Bend Wild Youth izvodi zabavne, pop harmonije još od 2018. godine, a nastupali su i kao predgrupa za mnoge velike zvezde na svetskim festivalima. 

Pesmom "We Are One" slave različitost, a igrom slučaja naslov se poklopio i sa ovogodišnjim motom Evrovizije koji poziva na zajedništvo, jedinstvo i inkluziju.

7. Hrvatska - Let 3, "Mama ŠČ!"

Riječki bend Let 3 još od kraja osamdesetih provocira javnost svojim tekstovima i nastupima, ali je sada prešao i granice regiona svojom pesmom "Mama ŠČ".

Nakon pobede na Dori, oni se spremaju da Hrvatsku predstavljaju na Evroviziji koja će se ove godine održati u Liverpulu, a za tu priliku spremili su numeru koja je "zapalila" internet.

U provokativnim kostimima, sa karminom na usnama, oni su izveli pesmu koja otvoreno kritikuje Rusiju i njenog predsednika Vladimira Putina.

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Članovi benda dali su ovakvo objašnjenje: "'Mama ŠČ' je društveno-političko ogledalo trenutka na više nivoa. Na primer, zašto pratioci Evrovizije vole da gledaju muškarce u haljinama i kako im mi u tome možemo izaći u susret?! Dalje, kakav užas može napraviti politički moron i kakve debilarije izmišljaju da se to kvazi opravda", naveli su članovi benda za hrvatski portal "24 sata". 

8. Švajcarska - Remo Forer, "Watergun"

Remo Forer je još u detinjstvu svirao harmoniku i pevao tradicionalnu švajcarsku muziku u svom selu Hembergu, ali se kasnije opredelio za klavir. 

U međuvremenu je osvojio prvo mesto u takmičenju "The Voice" u Švajcarskoj, a trijumfovao je i u nemačkoj verziji emisije "I Can See Your Voice". 

O svojoj pesmi, Remo kaže: "Trenutno smo suočeni sa svetskom krizom i ratom i moramo da živimo sa posledicama odluka koje nismo mi doneli, ali i dalje postoji nada da nešto možemo da promenimo".

9. Izrael - Nora Kirel, "Unicorn"

Jednorozi su mitska stvorenja sa jednim rogom, poznata po magičnim moćima i lepoti i glavna su inspiracija za pesmu Nore Kirel, predstavnice Izraela. Ona je želela da poruči ljudima da ostanu istrajni i oslobode svoju unutrašnju snagu.

Inače, Noa je velika pop zvezda i glumica u Izraelu, koja je svoj prvi singl objavila kada je imala samo 14 godina. 

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Prošle godine održala je veliki koncert ispred 35.000 ljudi, a izraelski javni servis bio je toliko siguran u to da će ih Noa predstavljati na Evroviziji, da je njeno ime proglašeno osam meseci pre propisanog roka.

10. Moldavija - Paša Parfeni, "Soarele si Luna"

Paša Parfeni je bio uključen u nekoliko evrovizijskih takmičenja, radom na pesmama njegovih kolega i sunarodnika, ali je takođe već jednom i sam učestvovao 2012. kada je završio jedanaesti.

Naredne godine, zajedno sa ženom Julijanom komponovao je pesmu "O Mie" za Alionu Mun, koju je takođe pratio na klaviru.

Ovog puta nastupiće sa numerom "Sarele si Luna" koju je napisala Julijana i koja govori o vanvremenskoj ljubavi koja pokreće kosmos.

11. Švedska - Lorin, "Tattoo"

Favoritkinja ovogodišnje Evrovizije nastupa pod rednim brojem 11 i to sa pesmom "Tattoo".

Deset godina od njene pobede u Bakuu sa pesmom "Euphoria", Šveđanka se vraća na evrovizijsku scenu u pratnji istog tima, sa još jednom moćnom numerom koja govori o ljubavi.

Tanjug AP/Martin Meissner

 

U međuvremenu je objavila uspešan album, muziku na švedskom jeziku, a glumila je i u filmu "Vinterviken".

12. Azerbejdžan - TuralTuranX, "Tell Me More"

Blizanci Tural i Turan Bagamanov bavili su se muzikom od malih nogu, ali su se za Evroviziju prijavili čisto "da okušaju sreću". 

Inspirisani muzikom šezdesetih i sedamdesetim sa prijateljima Nihadom Alijevim i Tunarom Tagijevim objavili su sasvim drugačiju pesmu od onih koje smo navikli da čujemo iz Azerbejdžana. 

Tema je ljubav i želja za dubljom komunikacijom u vezi.

13. Češka - Vesna, "My Sisters Crown"

Ženska grupa Vesna predvođena popularnom pevačicom Patricijom Kanok, izvodi upečatljivu pesmu koja meša modernu muziku sa tradicionalnim slovenskim elementima. 

Grupa je svoj prvi album "Pata bohyne" ("Peta boginja") predstavila na konvertu sa Praškim simfonijskim orkestrom inspirisanim bajkama i proglašena "otkrićem godine".

U jeku pandemije, devojke iz "Vesne" imale su vremena da snime još jedan album - "Anima" - koji je učvrstio njihovu poziciju na pop sceni. 

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Grupa trenutno drži 11. mesto na listi favorita za pobedu na Evroviziji.

14. Holandija - Mija Nikolaj i Dion Kuper, "Burning Daylight"

Pesmu holandskog dua Mije Nikolaj i Diona Kupera "Burning Daylight" napisao je evrovizijski pobednik Dankan Lorens ("Arcade") zajedno sa tekstopiscem Džordanom Garfildom. 

Njihova pesma je, kako kažu, "oda padu i ustajanju".

"Svi smo ljudi i grešimo, ali uvek imamo izbor da uradimo nešto bolje i ostavimo ono staro iza sebe", rekli s Mija i Dion o svojoj pesmi.

15. Finska - Käärijä, "Cha Cha Cha"

Reper, pevač i tekstopisac Kerije na sceni je od 2014. a svoj debi album "Fantastista" objavio je 2020.

U evrovizijskoj pesmi "Cha Cha Cha" spojio je rep, elektronsku muziku, metal i šlager, zajedno sa haotičnim performansom u neonski zelenoj jakni.

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Pesma opisuje osećanja tokom jednog izlaska, koji počinje melanholijom i neraspoloženjem, ali nakon nekoliko koktela, preuzima plesni podijum.

Komentari (0)

Kultura